Peki, bornoz ve havlu yıkanma sıklığı ne olmalı? Bornoz ve vücut havlularını 3-4 kullanımdan sonra, el ve yüz havlularını ise mümkünse her gün ya da 2 günde bir yıkamalısınız.
Dr. Bloomfield, havluları "haftada en az bir kez" yıkamak gerektiğini söylüyor. "Temiz görünseler bile, zaman içinde milyonlarca mikrop bulaşmış olacaktır ve birlikte yaşadığınız kişiler için ciddi bir sağlık tehlikesi oluşturabilir."
Banyo ve mutfakların olmazsa olmazı havlular, şık desenleri ve yumuşacık dokuları ile kullanışlı ve dekoratif tekstil ürünlerini oluşturur. Ancak bu ürünlerin de bir ömrü vardır ve hijyen açısından 3-4 yılda bir tüm havluların değiştirilmesi önerilir.
Dr. Browning, kış aylarında sıklığın azalmasının tolere edilebileceğini ancak çarşafları haftada bir değiştirme sıklığının ideal olduğunu belirtiyor. Kış aylarında daha az terlesek bile ölü deri hücrelerimizi vücudumuzdan atmaya devam ediyoruz, bu yüzden iki haftada bir sıklık bile yeterli olmayabiliyor.
Havluların diğer çamaşırlarla birlikte yıkanması yanlıştır. Havluların daha kolay sertleşmesine sebep olur. Havlularınızı biriktirerek, diğer çamaşırlardan ayrı yıkamayı tercih etmelisiniz.
İlgili 32 soru bulundu
Bornoz ve vücut havlularını 3-4 kullanımdan sonra, el ve yüz havlularını ise mümkünse her gün ya da 2 günde bir yıkamalısınız. Eğer söz konusu mutfak havluları ise onları da haftada 2 kez yıkayabilirsiniz. Sık sık kullanılan ve bu nedenle yıkanmaya ihtiyacı olan havlu ve bornozlar zaman içerisinde yıpranabilir.
Çarşaflarınızı ne sıklıkla yıkamalısınız? Normal şartlar altında çarşaflarınızı ve yatak örtülerinizi en az haftada bir, tercihen haftada iki kez yıkamalısınız.
Peki, yastık kılıfınızı hangi sıklıkta değiştirmelisiniz? Bunun yanıtı kullanım oranınıza göre değişir ancak yastık kılıflarınızı her halükarda en az 7 günde bir değiştirmelisiniz.
Yastık kılıfları haftada en az 1 kere yıkanmalıdır, kişinin tercihine göre sıklığı değişiklik gösterebilir. Yastığın içeriğinin temizliği için koruyucu kullanabilir ve düzenli olarak yıkayabilirsiniz. Yastık koruyucu olarak boyutuna uygun bir yastık alezi tercih edebilirsiniz.
Yıkama Sıklığı
Yine çok terleyen biriyseniz duruma göre haftada 1-2 kez değiştirilip yıkanması doğru olacaktır. Genel olarak nevresim takımları kış aylarında 2-3 haftada bir değiştirilebilir. Yaz aylarında ise hava sıcaklığı gibi durumların etkisiyle haftada en az iki kez değiştirilmesi daha sağlıklı olacaktır.
Havlular Kaç Derecede Yıkanır? Havlu, bornoz ve hatta nevresimlerde ideal sıcaklık 30- 40 derecedir. Havlularınızın uzun ömürlü olmasını ve ilk günkü gibi yumuşak kalmasını istiyorsanız 40 dereceyi geçmeyin.
Banyo havlusunu cilde sürtmek, mikrop bulaşma riskini arttırıyor. Bu riske karşı alınması gereken önlem ise havluları sık sık yıkamaktır. New York Tıp Okulu'ndan Mikrobiyolog ve Patolog Philip Tierno, bir havlunun üç defadan fazla kullanılmaması gerektiğini söyledi.
3. El Havlusu: On iki adet el havlusu
Misafir ev havlularını günlük kullanmamaya özen gösterin. Bu arada Vakko'nun havlu setlerine bayıldığımızı söylemiş miydik? Havlu takımındakiler dahil olmak üzere on iki adet el havlusu fazla fazla yeterli olacaktır.
ÇARŞAF VE HAVLULARI NEDEN BİRLİKTE YIKAMAMALIYIZ? Çarşaf ve havlular birlikte yıkandığında, farklı ağırlıklara sahip oldukları için kurutma aşamasında sorun olacaktır. Çarşaflar daha hafif oldukları için havlulardan önce kuruyacak ve havlular kuruyana kadar aşırı kuruma göstererek zamanla yıpranmaya başlayacaktır.
Renkli ve desenli çarşaflarınızı 40 derecede yıkayabilirsiniz. Yüksek sıcaklıklarda yapılan yıkamalar, nevresim takımlarındaki renklerin ve desenlerin solmasına yol açar. Yoğun kirlilik durumlarında 60 derecede kullanılabilir.
Düşük sıcaklıkta, beyaz sirke ve yumuşatıcı karışımı ile havluları bakteri ve mikroplardan kolayca arındırarak ilk günkü görünümü ve hissi ile kullanabilirsiniz.
İçi boş elyaf yastık
Çoğu yastığın içinde boş bir elyaf dolgusu vardır. Makul bir fiyata iyi bir destek sunarlar. Bu yastıklar tavsiye edildiği gibi her iki yılda bir değiştirilirse idealdir. Çünkü muhtemelen her yıl yastıklara bir servet harcamak istemeyeceksiniz.
Pamuklu, dayanıklı ve beyaz çarşaf ve nevresimleri 60 derecede yıkayabilirsiniz ancak polyester karışımlı veya renkli bir çarşaf icin 30-40 derece ideal. Nevresim takımı seçimi işte bu nedenle çok önemli. Polyester ve renkli kumaşlar veya ipek gibi özel kumaşlar yüksek sıcaklığa dayanıklı olmadığı için bakımı da zorlu.
Nevresim, çarşaf ve yastık kılıfları haftada en az 1 ortalama 2 kere değiştirilmelidir. Nevresim, çarşaf ve yastık kılıfları 60 derece de yıkanmalı ve iyice kurtulmalıdır.
Bazı uzmanlar özellikle 2 yaşına gelene kadar yastık kullanımı yapılmamasını tavsiye ederler. Çünkü bu yaştan önce yastık kullanımı yapmak ani bebek ölümüne neden olabilir.
Çamaşır makinesinde koltuk örtüsü yıkama, eğer dokuma tipi ve iplik yapısı uygunsa en zahmetsiz yöntemdir. Yeni tip çamaşır makinelerinde hassas yıkama programları bulunmaktadır. Bu programlardan birisiyle veya varsa battaniye yıkama modunda kolaylıkla yıkayabilirsiniz.
Bu çarşaf ve nevresimlerinizi makinenizin varsa sentetik yıkama programında yıkamanız, ürünlerinizin uzun ömürlü olması açısından etkili bir yoldur. Makinenizde sentetik yıkama programı bulunmuyorsa, düşük devirli bir programda 40 derecede yıkayabilirsiniz.
Beyaz çamaşırlar hangi programda yıkanır sorusunun cevabını da özellikle yeni bir makine almış kişiler merak eder. Bu noktada sentetik, yünlü veya pamuklu programı tercih edebilir, makinenizi gönül rahatlığı ile çalıştırıp yıkama işlemine başlayabilirsiniz.
Yatak örtünüzün süsleri iplikle yapılmış işlemelerden oluşuyorsa, çamaşır makinesinde hassas program kullanarak yıkamanız mümkündür. Fakat mümkün olduğunca soğuk su kullanılmalı, 20-30 derece sıcaklığın üzerinde yıkama kesinlikle yapılmamalıdır.
Giysileriniz pamukluysa 40, narinse 30 derecede yıkanabilir. Yoğun lekeliyse ve sıcak yıkamaya uygunsa 90 dereceye kadar program kullanabilirsiniz. Beyazlar lekeleri daha çok göstereceğinden, kumaşlar uygunsa 60 derecede yıkama önerilir. İç çamaşırı gibi kıyafetleri yüksek ısıda dezenfekte edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri