4. 30 gün boyunca her gün 1-2 dakika tuzun karışıp zeytinin suyunu salması için zeytin kavanozunu sallayın. 5. Zeytin zamanla büzüşmeye ve suyunu salmaya başlayacak. 15 gün sonra biriken suyunu dökebilirsiniz. Su biriktikçe dökmeye devam edebilirsiniz.
Salamura zeytin 6 ya da 7 ay gibi bir süre bekletilirken sele zeytin 20-30 gün gibi bir sürede hazır hale gelir. Salamura zeytin ve sele zeytini en çok tüketilen zeytin tipleridir.
Siyah zeytinlerin yarısını şişeye doldurup tuzun yarısını bırakıyoruz. Sonra geri kalan zeytinleri doldurup tekrar tuzunu ekleyip sirke ve yağını da bırakıp şişenin ağzını kapatıyoruz elimizden geldiğince her gün şişeyi sallıyoruz yaklaşık bir yada bir buçuk ay sonra zeytinimiz hazır.
Zeytinleri koyacağınız şişenin plastik olması, yapımında sürekli sallamak gerektiği için daha kolay olacaktır. Zeytinin tamamen tatlanması ortalama 2 ay sürer. Zeytinin siyah suyu, tamamen tatlanana kadar dökülmemelidir. Şişenin sürekli sallanıp alt üst edilmesi, çabuk olması açısından önemlidir.
Sirke ve Tuz Ekleyin
Zeytinlerin üzerine birer çay bardağı kadar sirke ve kaya tuzu ekleyerek lezzetlenmesi için önemli bir adım atabilirsiniz. Bunların yanı sıra tercihe göre bir miktar ayçiçeği yağı ya da zeytinyağı ve limon da ekleyebilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
Siyah Zeytin Kurarken Şeker Neden Konulur? Şeker zeytin yapımında fermantasyona yardımcı olur. Faydalı proteinlerin ortaya çıkmasını sağlar.
Zeytinler şişeye doldurulur ara ara tuz serpilir. Sıvı yağ, sirke, şeker de ilave edilip kapağı sıkıca kapatılır ve çalkalanır. Mutfağa gidip geldikçe tekmelenir, işkence edilir 😂 1, 5 2 ay bu işlem devam eder. Zeytinler suyunu salıp tuzlar erir. 2 ay sonra zeytinler tatlanmaya başlayacaktır.
Zeytinleri pet şişelere ya da kavanozlara aktarırken ise 5 kg zeytine 1 çay bardağı kadar kaya tuzu ilave etmeye özen göstermelisiniz. Ekleyeceğiniz bu tuz, hem zeytinlerin lezzetlenmesini hem de çok daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacak, kolay kolay yumuşamayacaklardır.
İlk suyunda 3 hafta bekletilir. Bu su dökülerek zeytin meyveleri yıkanır ve tekrar suya alınır. Bu suda 10 gün bekledikten sonra tat kontrolü yapılır. Yenebilir tadında ise ikinci acı suyu dökülür.
Zeytinler olgunlaştığında şişeyi kesin ve içinde biriken acı suyu da paylaştırarak zeytinleri cam kavanozlara alın, Yemeden 1 gece önce tuzunun gitmesi için suda bekletin, Daha sonra suyunu süzüp tabağa alın, Sızma zeytinyağı, limon dilimi ve damak tadınıza göre kekik, kırmızı biberle servis yapın.
Yeşil zeytin, henüz zeytin meyvesinin olgunlaşmamış döneminde toplanmaktadır. Siyah zeytin ise, zeytin meyvesinin şarabi bir renge büründüğü, en olgun döneminde toplanarak üretilmektedir. Zeytinler arasındaki renk farklılıkları, zeytin meyvesinin olgunlaşma dönemi ile ortaya çıkmaktadır.
Kaya tuzunun kullanılması zeytinlerin her zaman uzun ömürlü olmasına yardımcı olacaktır. Siyah zeytin saklanırken limon tuzundan da faydalanılabilir. Limon tuzu siyah zeytinin en doğru şekilde saklanmasına yardımcı olacak bir üründür. Kişiler zeytinlerin içerisine limon tuzu ekleyerek, lezzetini koruyabilir.
Zeytinleri bidona doldurun ve üzerine 1 çay bardağı sirke 1 çay bardağı da kaya tuzu ilave edin. (Dilerseniz 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ve limon dilimleri de kullanabilirsiniz.) Zeytinleri doldurduktan sonra bidonların ağzını sıkıca kapatın ve yan yatırarak iyice sallayın.
Zamansız yapılan hasatlarda veya uygun olmayan şekilde yapılan hasatlarda, zeytinlerin verim ve kalitesi, yağ miktarı ve kalitesini büyük oranda etkilenmektedir. Doğru hasat süresinin seçilmemesi zeytin yaprakları ve sürgün kaybını arttırmaktadır.
Zeytinin bozulmadan saklanabilmesi için sağlıklı ambalaj ürünlerinde hava almayacak şekilde muhafaza edilmesi gerekir. Günlük kullanım kadar çıkarmak ve geri kalanının hava almayacak şekilde saklanması uzun süre bozulmadan tazeliğini korumasını sağlayacaktır.
Öncelikle zeytinlerimizi güzelce yıkıyoruz ve 5 kg lık şişelere zeytinlerimizi dolduruyoruz. Üzerine tuzunu atıp zeytinyağı ve sirkeyi de ekledikten sonra ağzını kapatıyoruz ve bir iki çevirip bırakıyoruz. Haftada bir iki kere çevirmeniz yeterli olacaktır. Yaklaşık olma süresi bir ayı bulacaktır.
Zeytinlerin en az 10 gün boyunca günde bir defa olmak suretiyle suyunu değiştirin. Zeytinlerin acısı gidene kadar suyunu değiştirmek gerek. Bu işlemin sayısı zeytinin türüne göre farklılık gösterir.
Zeytinlerin Acısını Çıkarma
20. günde acısı tamamen geçmişti. 10. günden itibaren her gün tadına bakarak acılığının geçip geçmediğini kontrol edebilirsiniz. Eğer zeytinlerinizi hemen salamura yapmayacaksanız suyunu değiştirmeden, ilk eklediğiniz suda, kendi acısının koruyuculuğu sayesinde aylarca saklayabilirsiniz.
Yeşil zeytinin acısının çıktığını düşündüğünüzde tatlandırmak için salamura tuz, kaya tuzu ya da iri tuz kullanabilirsiniz. Tatlandırmak için sofra tuzu kullanılmamalıdır. Çünkü sofra tuzu yeşil zeytinlerin erimesine neden olur.
Kırılan yeşil zeytinler, tuzlu salamura suyunu içine aldığı için çabuk yumuşayabilmektedir. Eğer kırma zeytin tercih ediyorsanız zeytinlerin suyunu her gün değiştirip yenilemeniz önemlidir. Böylece zeytin acısını 10 gün gibi kısa bir sürede atıp tatlanacaktır.
Zeytinlerimizi güzelce ayıklayalım, ezik çürük varsa çıkaralım, iyice yıkayalım VE kurutalım. 5 kglık bidona 3 kg zeytin ve 1, 5 su bardağı kaya tuzu olarak ikiye ayırıyoruz, siz bir tek tuzu ikiye bölün, bidon zaten 3 kg zeytin alıyor.
Zeytin ezmesinden çıkan yağı da alabilirsiniz benim bir su bardağına yakın zeytin yağım çıktı. Sadece o andaki süzülen yağ ezme durdukça yağını bırakıyor ister alın isterseniz yerken karıştırın. Baharatlı isteyenler için; bir diş sarımsak ezilir, kekik ,pulbiber,kimyon ve limon suyu eklenir karıştırılır.
4. 30 gün boyunca her gün 1-2 dakika tuzun karışıp zeytinin suyunu salması için zeytin kavanozunu sallayın. 5. Zeytin zamanla büzüşmeye ve suyunu salmaya başlayacak. 15 gün sonra biriken suyunu dökebilirsiniz. Su biriktikçe dökmeye devam edebilirsiniz.
3 kilo zeytinimizi yıkayıp kurutuyoruz (dalından temiz toplanmışsa yıkamadan daha iyi oluyor). 5 litrelik su bidonu tam 3 kilo zeytin alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri