Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. Yüzü gülmek deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Yüze gülmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Yalandan dost görünmeye çalışmak.
Bıyık altında gülmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Birinin içinde bulunduğu duruma alay ederek, belli etmeden gülmek.
Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. Yüz tutmak deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Kıkır kıkır gülmek: Bayram sevindi, Bayram gıdıklanmış gibi kıkırdadı (Bekir Büyükarkın).
İlgili 19 soru bulundu
Gülme anında, tıpkı egzersiz sırasında salgılanan ve ağrının şiddetini azaltan endorfin hormonu gibi, vücutta kişinin kendisini iyi hissetmesine neden olan kimyasallar salgılanıyor. Gülmenin zihin ve beden sağlığına faydaları ise şunlar: Stres ve gerginlik azaltıyor. Kişiyi strese bağlı hastalıklardan koruyabiliyor.
Rüyada Çok Gülmek
Özellikle aile içerisinde mutlu bir hayat süreci anlamına gelmektedir. Aynı zamanda yepyeni arkadaşlıklar ve dostluklar kazanma durumunda anlatmaktadır. Eğer herhangi bir işe atılma durumu var ise o işte başarılı olunacağını gösterir. Rüyada çok gülmek bazı zamanlar ise ağlamayı çağrıştırmaktadır.
Deyimler, atasözleri gibi kalıplaşmış sözlerdir. Sözcüklerin tümü ya da bazıları değiştirilip yerine -aynı anlamda da olsa- başka sözcükler konulamaz veya söz dizimleri değiştirilemez. Örneğin; kabak tadı vermek yerine kabak kokusu vermek denemeyeceği gibi, ağır başlı yerine de başı ağır kullanılmaz.
"Yüz yüze gelmek" ifadesi, iki kişinin karşılıklı olarak fiziksel olarak karşılaşması, yani birbirlerini görmeleri ve genellikle konuşmaları anlamında kullanılır. Bu deyim, sadece gerçek bir karşılaşmayı değil, aynı zamanda kişiler arası doğrudan ve açık iletişimi de ifade edebilir.
Yüz göz olmak deyiminin anlamı senli benli olmak, samimi olmak ya da aradaki mesafenin kalkmış olması demektir.
İçi cız etmek deyiminin anlamı şiddetli bir biçimde üzülmek demektir. Bir şey için çok üzüldüğünüzde, vicdanınız sızladığında ya da ansızın bir acı duyduğunuzda içim cız etti diyebilirsiniz. İçi cız etmek aniden ortaya çıkan bir duygudur ve üzüntü anlamına gelir.
Surat asmak, kaşlarını çatmak ya da küskün olmak demektir. Surat asan kişiler küskün ve dargın olurlar. Surat asmak deyimi dilimizde sık sık kullanılan deyimler arasında yer alır.
Hile ve dalavereyle iş yapmak, bir işin içine hile hurda katmak, tezgah kurmak… Hemen hemen herkes böyle durumlarla karşılaştığında duymuştur "dolap çevirmek" deyimini.
"Yanağında güller açmak" deyimi, Türkçe'de genellikle bir kişinin mutluluktan ya da sağlıklı bir görünümden dolayı yüzünde oluşan kızarıklığı ifade eder. Bu tabir, bir kişinin yüzünde gözle görülür bir neşe ve canlılık ifadesi olduğunda sıkça kullanılır.
"Gül gibi bakmak", bir şeye ya da birisine çok iyi ve özenli şekilde bakmak, ona değer vermek ve korumak anlamına gelir. Deyim, genellikle kişilerarası ilişkilerde birine çok iyi davranmak, sevgi ve ilgi göstermek bağlamında kullanılır.
Genel anlamı itibariyle yüzü kızarmak, uzanıp sıkılmak ve bu doğrultuda rahatsız olmak üzerinden değerlendirilir. Özellikle kişinin yüzünün kızarması doğrultusunda duygularını ortaya çıkarması anlamı eşliğinde kullanılan bir deyimdir.
Bu deyim, genellikle birinin sahte davranışlarından, yapmacık tutumlarından veya gizlediği gerçek düşüncelerinden sıyrılarak, gerçekte ne tür bir insan olduğunun anlaşılması durumlarında kullanılır.
Burun buruna gelmek (biriyle, bir şeyle) deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Görüldüğü gibi yüz yüze ifadesi hep ayrı yazılır. Hangi anlamda kullanıldığı fark etmeksizin, bu kelime grubunu bitişik yazmak yanlıştır.
- Zengin kaşınmış, fukara zannetmiş, para verecek. - Ölüler de zanneder ki, diriler her gün helva yiyir. - Uyursun sabaha galır, ölürsün ellere galır. - İgidim (kocam) igid olsun da, yerim çalı dibi olsun.
Baklayı ağzından çıkarmak: Gizli tuttuğu şeyleri açıklamak, söyleyemediği şeyleri sabrı tükenince söylemek. Baltayı taşa vurmak: Farkında olmadan karşısındakini rahatsız ede cek, kızdıracak söz söylemek. Bardağı taşıran son damla : Sonunda insanın sabrını tüketen, olum suz tepki yaçatan söz, davranış vb.
Kalp damar sistemi üzerindeki etkileri arasında, kahkahanın kan basıncı üzerindeki etkisiyle geçici bilinç kaybına neden olabilmesi (gülmekten bayıldım), daha tehlikeli olarak da kalp atımlarını tetikleyen elektriksel akımlarda ve kalp ritminde bozulmalar hatta kalp krizlerine yol açabilmesi sayılıyor.
Gülmek kalp hastalıkları riskini azaltır
Gülmek kan dolaşımını canlandırarak özellikle kalbiniz için önemli olan kandaki oksijenlenmeyi artırır. Kan akışındaki bu önemli artış felç, kardiyovasküler rahatsızlık, kalp krizi riskini azaltabilir.
Hanefîlere göre kişi namaz kılarken kahkaha ile gülerse hem namazı hem de abdesti bozulur. Ancak kişi teşehhüde oturduktan bir süre sonra ve selâm vermeden önce bu şekilde gülerse namazı bozulmaz. Zira bu durumda, namazın erkânını tamamlamış demek- tir. Ancak bir sonraki namaz için yeniden abdest alması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri