T skoru, kişinin kemik dansitesi ile aynı cinsiyetteki 30 yaşındaki sağlıklı bireylerin değeriyle karşılaştırılmış değerdir. Z skoru, kişinin kemik dansitesi ile aynı cinsiyet ve yaştaki ortalama bir insanın değeriyle karşılaştırılmış değerdir.
Kemik yoğunluğu ölçümünde geçen bir başka skor da 'Z-skor'dur. Z-skor, sizinle aynı yaşta ve aynı fizik yapısında olan bir başka kişinin normal olması gereken kemik yoğunluğu ile karşılaştırmanızı verir. İleri yaşlarda kemik yoğunluğu zaten düşük olduğundan Z-skoru güvenilir değildir.
Z-skoru -2,0 ve altında ise “yaşa göre beklenen aralığın altında”, -2,0'ın üzerindeyse “yaşa göre beklenen aralıkta” olarak yorumlanır. Premenopozal kadınlar, 50 yaş altı erkekler ve çocuklarda tek başına KMY esas alınarak osteoporoz tanısı koyulamaz (7).
Belli standart sayılar kullanılarak altında veya üzerinde denilir. T skoru -1 in üzerinde ise kemik yoğunluğunuz normal demektir. -1 ile -2,5 arasında ise osteopeni denen normal ile osteoporoz arasındaki durum demektir. -2,5 altında ise osteoporoz var demektir.
Eğer T skoru -2,5 değerinin altında olduğu durumlara osteoporoz denilmektedir. T skoru değeri -1 ile -2.5 arasında ise tam kemik erimesi yani osteoporoz denilmemekte ama osteopeni yani kemik erimesinin başlangıcı denilmektedir. T skoru -1'in üzerinde ise değer normaldir.
İlgili 36 soru bulundu
Osteopenik (kemik erimesine yatkınlık): T skor -1 ile -2.5 arasındadır. Osteoporoz: T skor -2.5'in altındadır. Z skor yaşınıza uygun grupla karşılaştırıldığınızdaki durumu gösterir. Hastalık teşhisinde kullanılmaz.
Kemik erimesinin kesin olarak teşhis edilebilmesi için kemik yoğunluğu ölçümü yapılmalıdır. Bunun için günümüzde en sık başvurulan ve en güvenilir yöntem DEXA'dır. DEXA yöntemi ile kemik yoğunluğu kolay ve ağrısız bir şekilde ölçülebilirken hastalar yüksek miktarda radyasyona maruz kalmazlar.
Hesaplanması Formülü kullanarak bulunan z-skorunun mutlak değeri elimizdeki x değeri ile popülasyon aritmetik ortalaması arasındaki uzaklığın standart sapma biriminde karşılığıdır. Negatif z-skoru elimizdeki x değerinin popülasyon aritmetik ortalaması altında, pozitif z-skoru ise üstünde olduğunu gösterir.
T skoru, kişinin kemik dansitesi ile aynı cinsiyetteki 30 yaşındaki sağlıklı bireylerin değeriyle karşılaştırılmış değerdir. Z skoru, kişinin kemik dansitesi ile aynı cinsiyet ve yaştaki ortalama bir insanın değeriyle karşılaştırılmış değerdir.
Z-skoru, sayısal veriler üzerinde uygulanan ve değerlerin ortalamaya göre konumunu betimleyen puanlardır. Z-skorları, basit bir dönüşüm sonucu elde edilir. Genelde ortalama ölçüsü için basit aritmetik ortalama; değişkenlik için de standart sapma değerleri hesaplanır.
Altman'ın Z-Skor modeli, bir işletmenin önümüzdeki iki yıl içinde iflas etme olasılığını tahmin etmek için kullanılan sayısal bir ölçümdür. Model, 1968 yılında Amerikalı finans profesörü Edward ALTMAN tarafından şirketlerin finansal istikrarının bir ölçüsü olarak geliştirilmiştir.
Z skoru standart sapmaların kaç katı kadar aşağıda veya yukarıda olduğunun bir göstergesidir. Kısaca toplumdan uzaklaşmanın kriteridir. Z-Test (Wikipedia) tek kritik düzey olup, Student t testinden daha kullanışlı olduğu ifadesi belirtilmektedir.
Z puanı bazen negatif değere sahip ya da kesirli olabilir.
Osteopeni tedavisinde esas olan kemik yapımını teşvik etmek ve yıkımını önlemektir. Bunun için kemik yoğunluğunu arttıracak ilaçlar verilir. Ancak ilaçların egzersizler ve beslenme ile desteklenmesi gerekir.
Osteoporozun en yaygın belirtisi, omurga ve sırt bölgesinde oluşan ağrılardır. Bu ağrıların nedeni de zayıflayan kemikte görülen mikro kırıklar olarak açıklanmaktadır. Kemiklerde mikroskobik düzeyde bir sürü kırık vardır. Bu kırıklar vücut tarafından yapılan yeni kemik dokusu ile hemen onarılır.
Düşük T-skoru kemiklerin kırılganlığının fazla olduğu anlamına gelir. -1.0 ile -2.5 arası bir T-skoru osteopeni (zayıf kemikler) göstergesi kabul edilir ve -2.5'ten daha düşük bir T-skoru osteoporoz olduğunu gösterir.
Kemik Mineral Yoğunluğu Ölçümü Testi (KMY, BMD) Kemik yoğunluğu ölçümü (kemik taraması testi) nedir? Kemik yapısının önemli kısmını içerisindeki kalsiyum ve fosfor gibi mineraller oluşturur. Kemik yoğunluğu (dansitesi) ölçüm yöntemlerindeki amaç kemiğin bu mineral kısmının miktarsal oranını belirlemektir.
Belimizde 5 adet omur (Lomber - L) bulunmaktadır. Bu omurlar tıp dilinde L1, L2, L3, L4 ve L5 olarak adlandırılır. En altta bulunan kuyruk sokumu kemiği ise Sakrum (S) olarak isimlendirilmektedir. Diskler de iki omur arasında olan yastıklar olduğundan; L1-2, L2-3, L3-4, L4-5 ve L5-S1 olarak tanımlanmaktadır.
Halk arasında adı daha çok kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz, kemik kütlesinin azalmasından dolayı kemiğin daha kırılgan hale gelmesi durumudur. Kemik kütlesinin azalması, kemiğin kalitesini ve dolayısıyla gücünü azaltır. Bu durumda kemik, çok daha kırılgan halde olur.
Tablodaki ilk sütun ve ilk satırda yer alan değerler istenen Z değerinin belirlenmesi için kullanılır. İstenen Z değerinin birler ve onda birler basamakları ilk sütundan, yüzde birler basamağı ise ilk satırdan belirlenir. Bu değerlerin kesiştiği hücredeki değer, bu Z değeri ile 0 arasındaki alanın olasılık değeridir.
İlgili istatistik testi için değişmekle birlikte kritik değer standart normal dağılımlar için z* ile gösterilir. Eğer popülasyon için standart sapma değeri biliniyor ise ya da gözlem sayısı n≥30 ise 0,5-α değerine karşılık gelen z değeri tablodan bulunur ve aranan z* değeri odur.
Örneklem ortalama istatistiğinden bir istatistik bulduğumuzda buna z istatistiği deriz. Bu değeri z tablosunda veya normal dağılım tablosunda bulup bu veya bundan daha büyük bir z değeri elde etme olasılığını buluruz. Bu, bize bu olasılığı verir.
Genellikle kemik erimesinin ilk belirtisi sırt ağrısıdır. Sırt ağrısının nedeni, sırt omurlarında oluşan küçük kırıklardır. Omurlardaki bu küçük kırıklar darbe veya düşme olmadan da gelişebilir. Kırıkların sayısının artışıyla da omurlarda çökme meydana gelir.
Kemik Erimesi (osteoporoz) Nasıl Teşhis Edilir? Çok basit olarak kan ve idrar ölçümü (Yüksek basınçlı Hplc) yapabilen bir takım biokimyasal markerleri ile değerlendirilir.
Kemik sağlığı için kalsiyum alımını önemseyin ve yeteri kadar süt ile süt ürünü tüketin. Sigara ve alkolden uzak durun. Günlük yaşamda fiziksel aktivitenizi artırın. Asansör yerine merdiven, sık sık araba gezisi yerine yürüyüş tercih edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri