Zahter kekikle aynı familyadan, yani ballıbabagiller familyasından gelir. Halk arasında 'kara kekik' 'zahter kekiği' veya 'dağ kekiği' olarak da adlandırılır. Zahter kekik midir, evet, ama bilinen kekikten koku, tat açısından farklı olmasının yanı sıra daha yeşil ve daha uzun yapraklara sahiptir.
Halk arasında kara kekik, zahter kekiği, zater ya da çıprıka isimleriyle de anılan zahter otu, gerçekten anıldığı isimlerden de anlaşıldığı gibi her zaman kullandığımız kekik ile aynı familyadan aslında.
Yabani bir ot çeşidi olan zahter orta ve güney Anadolu bölgelerinde yetişmektedir.
Zahter Çayının Zararları ve Yan Etkileri
Kronik bir hastalığı olan kişiler, doktoruna danışarak alabilir. Guatr hastalığı yaşayanlar da yine uzman görüşü almalıdır. Zahter çayı hassas bünyelerde mide bulantısına neden olabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Kekik benzeri bir bitki olan zahter, yarattığı afrodizyak etkisiyle cinsel hayatı renklendiriyor. Toz haline getirilip baharat olarak da kullanılıyor. Uyarıcıdır.
Zahter Otu Nerede Yetişir ve Bulunur? Halk içerisinde daha çok dağ kekiği olarak tanımlanan zahter otu, güzel bir kokuya sahiptir. Ülkemizin; Gaziantep, Hatay, Mardin ve Mersin illerinde çokça yetişebilmektedir.
Kahvaltılık Zahter (Zehter) 1 kg Fiyatı 128,38 TL.
Zahterin iki türü vardır. Biri yaz aylarında diğeri kış aylarında yetişir. Pembe renkli çiçekler açan, 50 cm boylarında bir bitkidir. Oldukça keskin, hatta acımsı sayılabilecek bir kokusu vardır.
Zahteri yıkadıktan sonra taze soğan, sarımsak, maydanoz gibi elementlerle birleştirerek lezzetlendirebilirsin. Tabii zeytinyağı ve nar ekşisini de unutmamalısın. Meze olarak değerlendirebileceğin bir başka tat salamura zahter olabilir. Bunun için de yine zahter otuna ihtiyacın olacak.
Zahter kekiğe çok benzer ve hemen hemen kekiğin kullanıldığı yerlerde kullanılır. Başlıca tüketimi çay şeklindedir. Öte yandan kurutulan zahter baharat olarak yemeklere ve salatalara çeşni katar. Özellikle Gaziantep ve Hatay yöresinde kurutulmadan taze olarak salatası yapılır.
Ülkemizde hemen hemen her yerde yetişmek ile birlikte Gaziantep ve Antakya yöresinin zahteri meşhurdur. Kekiğe olan aşırı benzerliğiyle tanınır. Keskin kokusu ve biraz acımsı bir tadı vardır.
Halk arasında "Biberiye ve Zahter Aynı mı?” sorusu da yaygındır. Tat olarak olarak biberiyeye biraz benzetilse de zahter daha acı bir baharattır. Biberiye de zahter kadar baskın bir baharat değildir. Tat dışında doku olarak da birbirinden oldukça farklıdırlar.
İki çeşit zahter vardır. Bunun biri yaz mevsiminde diğeri kış mevsiminde yetişir. Yaprakları pembe olan zahter çeşidinin yapraklarında uçucu yağ mevcuttur.
Tansiyonu dengelemeye yardımcı olur.
Vücuda faydaları ile bilinen zahter, bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açabilir.
Arapça bir sözcük olan Zahter, Türkçe'de yaygın olarak “dağ kekiği” olarak anılan bir yabani bitkidir.
Zahter, Zater, Çıprıka… Ülkemizin zengin kültüründen bir çok farklı isim alan bu kekik kokulu baharlı tadı olan bir ot türü. Taze yapraklarından özellikle ızgaraların yanına nefis salatalar hazırlanır. Köftelere ve çorbalara da katılabilir. Kurutulup aynı kekik gibi kullanılabilir.
Zeytin ile birlikte salatası yapılan, salamura haline getirilebilen, kuru halde çay olarak tüketilen ve pek çok yemeğe de lezzet katan şifa deposu olan bu bitki, kilosu 20 TL'den satılıyor. Şubat ayının sonunda başlayan zahter hasadı, haziran ayının sonuna kadar devam ediyor.
Suda yıkayıp kağıt havlu üstünde kurutun. Cam kaseye küçük küçük doğradığınız domatesleri koyup üstüne pul biber serpin, ince ince doğranmış soğanları ve yeşil zeytinleri dizin. Nar ekşisi, zeytinyağı ve tuzu karıştırıp salatanın üzerine dökün. Zahterleri ekleyip iyice karıştırdıktan sonra servis yapın.
Güçlü bir anti oksidan olan zahter bitkisi öksürüğe karşı kullanılır. Aynı zamanda bu zahter boğaz ağrısını da çabuk geçirecektir. Özellikle kış aylarında grip ve soğuk algınlığına karşı zahter bitkisi oldukça faydalı olacaktır. Vücudun direncini arttıran zahter gribin de hafif geçirilmesini sağlar.
Kahvaltılık zahterin içindeki baharatlar : Leblebi, susam, bulgur unu, zahter, karpuz çekirdeği, menengiç, tuz, kimyon, kişniş, şumra, sumak, tarçın.
Bundan dolayı, zahter kullanmak kansere karşı önlem almayı sağlar. Antioksidan olmasından dolayı zahter otu çayı, zayıflamaya ve bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine ve böbrek sağlığını korumaya yardımcı olur. Göz hastalıklarına karşı savaşır. Görme duyusunun kuvvetlenmesine yardımcı olur.
Günde birden fazla seks yapmanın yanında sıklıkla masturbasyon da yaparlar. Masturbasyondan cinsel ilişkiye göre daha fazla zevk alırlar. Boş kaldıkları an bütün düşünceleri cinsellik ve pornografi üzerinedir. Sevgilerini gösteremezler, romantik değildirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri