bir adet elma, birkaç yaprak yeşil nane, bir avuç ceviz içi, bir bardak kefir, iki çorba kaşığı bal ve bir adet mandalina(portakal veya limon da olur) blenderda çırpılıp içilir.
Ağız Gargarası Kullanın
İçerisinde sarımsak bulunan yemek yediğinizde, ağzınızdaki koku vücudunuz yiyecekleri dışarı atıncaya kadar gitmeyecektir. Nane aromalı ağız çalkalama suyu gibi güçlü bir koku, kendiliğinden geçinceye kadar bu kokuyu bastırmaya yardımcı olabilir.
Sarımsak sevenler bilir, kokusu uzun süre vücutta kalır. Yediğiniz sarımsaklı yemeğin üzerinden 24 saat geçse bile kokusu hala nefesinizde ve terinizde hissedilir.
Elma, ıspanak, marul, nane gibi gıdalar ağız kokusa karşı son derece etkilidir. Özellikle sarımsak yedikten sonra, taze nane çiğneyebilir veya elma yiyerek koku oluşuma karşı önlem alabilirsiniz. Yemekten önce ve sonra suyla seyreltilmiş elma sirkesi içebilirsiniz.
İlgili 34 soru bulundu
yedikten sonra içmekten daha etkili oluyor. Kahve çekirdekleri çiğneyin – Pek çok kişi kahve çekirdeklerini veya çekilmiş kahveyi biraz çiğnedikten sonra tükürmenin sarımsak kokusunu azaltmaya yardımcı olduğunu söylüyor.
“Gıda bilimi” dergisinde yayınlanan araştırma raporunda ABD Ohio Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacılar, sarımsak yedikten sonra süt içmenin kokuyu önlediğini kaydetti. Uzmanlar sütün içerisinde bulunan su ve yağın nefesin kokusunu yenileyen bir özelliğe sahip olduğunu belirtti.
Tuz, karbonat ve limon üçlüsü, içerikleri sebebiyle mutfakta birçok hijyenle alakalı işte başrolleri paylaşırlar. Kokuyu almak da başlıca görevlerinden biridir. Sarımsakla haşır neşir olduktan sonra bu üçlüden biriyle elinizi ovarak kokudan kurtulmanız mümkün olacaktır.
Araştırmalar tam yağlı sütlerin yağsız sütlere kıyasla kötü kokuyu gidermede daha etkili olduğunu göstermiştir. Limonlu su için: Limon suyu soğan ve sarımsak kaynaklı kötü kokuyu azaltmaya yardımcı olabilir. Bir bardak suya bir yemek kaşığı limon suyu ekleyerek içebilirsiniz.
En bilinen ve en etkili olan maydanozu özellikle sapıyla iyice çiğneyerek tüketirseniz kokunun gerçekten azaldığını hissedeceksiniz. Yeşil elma veya yeşil marul: İkisinin etkisi birbirine yakın. Başka yeşil sebze ve meyveleri de deneyebilirsiniz fakat bu ikisi özellikle denenmiştir.
7 ila 10 saat arası: Bu süre içinde sarımsağın vücuda sağladığı yararlı maddeler oksidasyon oluşmasına engel olmaya başlıyor. Sarımsağın içinde bolca bulunduğunu bildiğimiz faydalı maddeler 7 saatin ardından hücresel düzeyde etki etmeye başlıyor ve bu sayede vücudu oksidasyona karşı koruyor.
Kokunun elinize geçmemesi için sarımsakları 1 saat kadar tuzlu suda bekletebilirsiniz. Birkaç adet karanfili avucunuzda bir süre tutmak da sarımsak kokusunu bastıracaktır. Ayrıca elleri kuru kahveyle ovalamak da sarımsak kokusunu geçirmede etkili olan bir diğer yöntem.
Sarımsakta bulunan yararlı maddeler, kanın incelmesini sağlıyor ve trombositlerin birbirine yapışmasını önleyerek pıhtılaşmanın önüne geçiyor. Bu yüzden düzenli ve ölçülü bir şekilde sarımsak tüketmek, kanın düzenli bir şekilde akmasını sağlıyor ve bu sayede kalp ve damar sağlığını koruyor.
24 saat geçse de, koku gitmez Koku gidermenin öncelikli yolu vücuttaki kimyasal tepkimeleri yönlendirmekten geçiyor. Sarımsak sevenler bilir; kokusu uzun süre vücutta kalır. Yediğiniz sarımsaklı yemeğin üzerinden 24 saat geçse bile, koku hala nefesinizde ve terinizde hissedilir.
Gıdaların sindirimi ağız içerisinde başlar. Bağırsaklardan sindirilen gıdalar kan dolaşımına, sonrasında da akciğerlere ulaşarak bir kısmı solunum havasına verilir. Bu yüzden sarımsak-soğan gibi keskin kokulu gıdalar tüketildiğinde ağız kokusuna yol açabilirler.
Ağız kokusunu gidermek için kullanılan nane, sakız, gargara vb. ürünler geçici olarak ağız kokusunu giderebilmektedir. Sağlık problemleri, bazı besinler ve alışkanlıklar ağız kokusu nedenleri arasında yer almaktadır. Birçok durumda diş hijyeni sağlanarak ağız kokusu giderilebilmektedir.
Evdeki sarımsak kokusu için cezveye 1 bardak su, bir miktar elma sirkesi ve bir adet limonu sıkarak kısık ateşte kaynatın. Bu yöntem ile eve sinmiş kokular tamamen yok olacaktır. Mutfak tezgahını ve dolapları karbonatlı ılık su ile silmeniz de evdeki sarımsak kokusundan kurtulmanızı sağlayabilir.
Ayrıca karanfil çiğnemek, bir tutam maydanoz yemek, taze sıkılmış yarım limonun suyu içmek veya naneli sakız çiğnemek kokuyu önlemeye yarayacaktır. Bu arada soğan ve sarımsak yedikten sonra naneli çay içmek ya da taze nane yemek, patates püresi, mantar ve havuç yemek de ağızdaki kötü kokuların giderilmesinde etkilidir.
Sarımsakta bulunan 'AMS' isimli bileşen, sindirim sırasında parçalanmadığı için ağız ve vücutta kokuya neden oluyor.
Ne yazık ki, sarımsak, köri ve kimyon gibi baharatların aromatik molekülleri, sindirildiğinde deri yoluyla atılan kükürt içeren gazları açığa çıkarır ve birkaç gün boyunca hoş olmayan bir koku verir.
Sarımsak yutma, vücutta oluşan iltihaplı hastalıklara karşı antibiyotik etkisi yapar. Kolesterolü düşürür ve idrar söktürücü özelliği ile yüksek tansiyona iyi gelir. Hazmı kolaylaştırır. Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve bağırsak kurtlarının düşmesine yardım eder.
Limon sarımsak kokusunu gideren en etkili yiyecektir.
Sarımsağın bütünüyle yutulması halinde ağız kokusu olmayacağı inancının yanlış olduğunu vurgulayan Kurt, "Oysa sarımsak kana karışır ve koku akciğerler ve nefes yoluyla atılabilir. Ağız fırçalamakla, diş fırçalamakla bu koku ortadan kaldırılamaz." dedi.
Bir tencerenin içine sütü, suyu ve sarımsakları aktarın ve tencereyi ocağa alın. Orta ateşte sürekli karıştırarak karışımı kaynatmaya başlayın. Güzelce kaynadıktan sonra karışımı ocaktan alın, bir süzgeçten geçirerek içindeki sarımsakları ayırın. Sütlü karışımı ılımaya bırakın.
Sarımsağın içeriğindeki sülfüroz içerikler sarımsağın aromasıyla birleşince rahatlatıcı bir etki yapar. Böylelikle uyku problemi yaşayanlar için hızla uykuya dalmayı kolaylaştırır, daha rahat uyuyabilmeyi sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri