Sargan ya da Zargana (Belone belone), Belonidae familyasına ait uzun ve ince vücutlu bir deniz balığı türü. 60–70 cm, hatta bazen 1 m uzunluğa varır ve ortalama 18 yıl yaşar. Çaça, hamsi, kıraça ve çamuka gibi küçük balıklarla beslenir. Ilıman denizlerimizin yerli balıklarındandır.
Zargana (Belone belone), Belonidae familyasına ait uzun ve ince vücutlu bir deniz balığı türüdür. 60-70 cm, hatta bazen 1 m uzunluğa varır ve ortalama 18 yıl yaşar.
Zargana balığı, belondiae ailesine ait olan ve uzun bir balık türüdür. Zargana balığının boyu ise, genellikle 60 – 70 santimetre arasında değişir. İstisnai durumlarda ise, 1,5 metreye kadar çıkabilir.
Ama, aslında bu balıklar zargananın büyükleri yani 'zargan azmanı' olarak geçmektedir' diye konuştu. Belonidae familyasından olan zarganaların bilim adı Belone belone'dir. Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz'de görülen zarganalar dünya üzerindeki bütün ılıman ve sıcak denizlerde yaşarlar.
Amatör balıkçılar için en güzel yönü ise kıyıdan avlanmasıdır, zargananın avında kullanılabilecek yemleri genel olarak sayacak olursak fileto sardalya, gümüş, hamsi, kefal yavrusu ve zargana ipeği ile avcılığı yapılabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Zargana denince uzunluğu 30 cm'ye kadar çıkan ince uzun olan ve bolca tüketilen tür ile de karıştırıldığını belirten İlemin, "Ancak Akdeniz Zarganası'nın pek bir ekonomik değeri bulunmuyor. Bu tür Mızrak Balığı olarak da adlandırılıyor. Avlanılan bir tür değil. İnsanlara da hiçbir zararı yok" diye anlattı.
Canlı Yem Kullanarak;Gümüş(Aterina),Çaça,Papalin,Kraça balıkları ile Zargana avlamak mümkün iken,şerit şeklinde kesilmiş kuyruk altı yem,midye kenarları,sardalye bağırsağı,sülünez ile de avı mümkündür.
Zargana balığı, uzunluğu 1 metreyi bulan yapısı ve 18 yıl yaşam süresi ile denizlerimizde bol miktarda bulunabilen, ticari değere sahip yerli balıklarımızdandır. Etinin lezzetli olması nedeniyle buğulama, fırın, pilaki ve kızartması yapılabilen zargana sofralarda sıklıkla yer almaktadır.
Sinarit, levrek, lüfer, akya, orkinos gibi balıkların en çok tercih ettikleri balıklardandır. Boyu metreyi aşabilen zargana predator bir balıktır.
Genelde çok zayıf, kemikli yapısı olan kişilerin biraz da sinirden et, yağ tutmadıklarına inanılır ve tanımlarken de "zargana gibi" deriz. Kemikli uskumrugiller familyasından olan zargana balığı gerçekten de ince ve uzundur. Çenesi de sivri ve gaga gibidir.
Denizin oldukça dingin, deyim yerindeyse çarşaf gibi olduğu saatler, zargana avı için oldukça uygundur. Yüzeye yakın yerlerde avlanmaları mümkün olduğundan denizin dalgalı olduğu saatler bu balık türünün avlanması için elverişli değildir.
Zargana Balığı Kılçıklı Mıdır? Zargana balığı birçok balık türünde olduğu gibi kılçıklı balık türlerindendir. Temizlenme aşamasında kolay bir şekilde kılçığı alınabildiği gibi pişirdikten sonrada kolayca kılçığı ayrılabilmektedir.
Yaşayan balıkların en büyüğüdür ve bilinen en büyük balina köpek balığı 18,7 metre ve 42 tondur.
Zargana topu, bireylerin balıkları daha kolay avlamasına yardımcı olan bir üründür.
Helal balıkların sıralamasında balık bir gıda maddesine ilave edilmişse, bu eklenen parça balığın kullanılması için aşağıdaki kriterlerin yerine getirilmiş olması gerekir: Balığın pulları vardır.
zargana deniz yüzeyine çok yakın yaşayan bir balık olduğu ve karanlık ortamda ışık karşısında aptallaşttığı için gece 100 metre açıkta ışıkla kepçeyle de rahatlıkla avlanabilir.
Tavuk eti renk ve yapı olarak karidese çok benzediği için karidese gelen balıkların birçoğu tavuk eti ile de yakalanabilir. Çipura, karagöz, mercan, izmarit, kaya balığı, orfoz, trakonya, gümüş balığı gibi dip balıklarının çoğu tavuk etine gelir.
Çipura balığı (Sparus aurata), Sparidae familyasına ait, antik çağdan beri sevilerek tüketilen bir Akdeniz balığıdır. Akdeniz ve Ege denizinde yaygındır ama Marmara denizinde seyrek rastlanır. Boyları ortalama 25–35 cm. ağırlıkları 0,5–3 kg' yi bulur. 60 cm. ve 6 kg. olanları da seyrek olarak görülebilir.
Gümüş balığı, kefal, dere pisisi ve midye lezzetle yenir.
Detaylı Ürün Bilgisi : Tüm sularimizda yasayan zarganalarin agirliklari ortalama 200-300 g, boylari ise 40-60 cm arasindadir. Ancak 80-100 cm arasinda ve 1 kiloya yakin olanlarina da rastlanir.
Sargan ya da Zargana (Belone belone), Belonidae familyasına ait uzun ve ince vücutlu bir deniz balığı türü. 60–70 cm, hatta bazen 1 m uzunluğa varır ve ortalama 18 yıl yaşar.
Yılan balıkları tüketilebilen bir besindir. Yağlı ve lezzetli olması talebi de arttırmaktadır. Ayrıca yılan balıkları ızgara veya kızartma şeklinde de tüketilebilmektedir.
EFFE Renkli Zargana Avı İpeği Zargana İpek Turuncu İncecik iplerin yan yana getirilerek, 7 cm çapında O şeklinde dairesel bir yapı oluşturmasıdır.
Genellikle tavada pişirilen zargana, ızgara ve fırında buğulama olarak da yapılır.
Levrek balıkları, canlı yemler veya yapay yemler ile donatılmış oltalarla avlanabilir. Canlı yemler arasında küçük balıklar, karides veya yengeç gibi deniz canlıları bulunabilir. Yapay yemler arasında ise jigler, yemler ve jerkbaitler gibi çeşitli seçenekler vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri