Yaz sebzeleri arasında taze patates, marul, enginar, kabak, taze fasulye, bamya, bezelye, dolmalık biber, sivribiber, taze sarımsak, mısır, salatalık, domates, börülce yer alır.
Marul tek yıllık serin iklim sebzesidir. Yetişme süresi 2-3 ay gibi kısa süreli olan salata ve marul tiplerinde açıkta ve örtü altında değişik mevsimlere uygun olarak ıslah edilmiş çeşitlerle arka arkaya yılın 12 ayı üretim yapmak mümkün olmuştur.
Marul kış mevsiminin taze yeşil sebzeleri arasındadır. Sonbahar mevsiminin Kasım ayında ilk hasadı gerçekleşir ve kış mevsiminin Şubat ayının sonlarına doğru hasat işlemi son bulur.
Marul her mevsim bulunması mümkün olan sebzelerde olsa da daha taze ve sağlıklı olduğu dönemler mevcuttur. Marul Ekim-Kasım aylarından Şubat ayına kadar taze tüketilmesi mümkün olan bir sebzedir.
Marul (Lactuca sativa), papatyagiller (Asteraceae) ailesinden geniş yeşil yapraklı, yıllık veya altı aylık bir ılıman iklim sebzesidir. Genelde yaprakları salata olarak çiğ tüketildiği gibi Çin gibi bazı ülkelerde kökü ve yaprakları pişirilerek de yenir.
İlgili 35 soru bulundu
Fiyatların artmasının sebebi; işçilik maliyetleri, hava şartları, gübre maliyetleri çok fazla arttı. Bundan dolayı da fiyatlar arttı. Şu an verim az. İthal edilen tohumlar da azaldı.” dedi.
Yaz Meyveleri:
Yaz sebzeleri arasında taze patates, marul, enginar, kabak, taze fasulye, bamya, bezelye, dolmalık biber, sivribiber, taze sarımsak, mısır, salatalık, domates, börülce yer alır.
A vitamini açısından zengin olan marul, düzenli olarak her gün belirli bir miktar tüketildiği takdirde cilt sağlığını korur. Kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesine olanak tanıyarak cilde fayda sağlayan marulun cilt üzerinde etkisi bununla sınırlı değil.
Marul antioksidan etki sağlayan C vitamini ve klorofil açısından zengin bir sebzedir. C vitamini, bir antioksidandır, kolajen üretiminde ve serbest radikallere karşı faydalıdır. Kansere karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Marulun yeşil yaprakları klorofil açısından zengindir.
Kağıt havluya sarılı marulları buzdolabı poşetlerine ya da plastik kaplar içerisinde saklayın. Sebzelik çekmecesine yerleştirin. Bu, buzdolabınızın en soğuk kısmıdır ve yapraklı yeşillikler için idealdir. Yaprakları diğer yiyeceklerle birlikte dar alanlara sıkıştırmayın.
Yaz boyunca kış sebze ve meyvelerinin güneş ışığını çekerek köklerine kadar ulaştırdığını dile getiren Karacanoğlu, 'Bu dönemin vazgeçilmez sebze ve meyveleri kereviz, brokoli, Brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, soğan, turp, havuç, lahana, bal kabağı; meyveleri ise, elma, ayva, nar ve armuttur.
Lahana, yer elması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar gibi sebzeler ve elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane gibi meyvelerle menünü zenginleştirmeye hazır mısın?
Kış ayı sebzeleri daha çok yeşildirler. Bunlar arasında ıspanak, lahana, brokoli, havuç, turp, pazı yer alır. Maydanoz, nane, tere gibi yeşillikler de her mevsim yetiştirilebilmektedir. Bu sebzeleri yetiştirmek için mutlaka bahçeye ihtiyaç duyulmamaktadır.
İlkbahar sebzeleri: bakla, bezelye, enginar, ıspanak, kuşkonmaz, marul, semizotu, havuç.
Ekim ayında tüketilebilecek sebze ve meyveler ise mantar, fındık, ceviz, ıspanak, yerelması, pırasa, lahana, kıvırcık salata, kırmızı turp, karnabahar, havuç, patlıcan, salatalık ve armut, ceviz, üzüm, elma, greyfurt, mandalina, muz.
Uzmanlar, fazla yenildiğinde marulun göz kararmasına neden olduğuna, cinsel gücü azalttığına ve uykuyu getirdiğine dikkat çekiyor. Bitki bilimcilere göre marulun içinde A, B, C ve E vitaminleriyle demir, kalsiyum, çinko, fosfor, iyot, sodyum ve bakır gibi mineraller bulunuyor.
- Lakturium maddesi melatonin hormonunu çoğaltır. Bu sayede derin ve rahat bir uyku sağlar. Uzmanlar bu yüzden her akşam tüketilen marulun uykuyu düzenlediğini vurguluyor.
Maruldaki lif sindirimi artırır, kabızlık ve şişkinlik gibi diğer sindirim hastalıklarını engeller. Ayrıca mide ağrısını hafifletebilir. Marulun, midenin farklı türdeki yiyecekleri işlemesine yardımcı olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda bağırsak sağlığını da iyileştirir.
İçerdiği vitamin ve minerallerle birçok hastalığa karşı etkili olan kıvırcık salata hem kadın hem de erkeklerde üreme sağlığını geliştirip, doğurganlığı arttırıyor.
Lif içeren besinler, ince bağırsakta tamamıyla sindirilemediğinden kalın bağırsağa geçer. Bu gaz üretimine neden olabilir. Lifli sebzelerden olan marul, bazı gıdalar kadar elyaf içermez; fakat lifli beslenmeye alışkın olmayanlar için gaza neden olabilir.
- Yüksek lif içeriğinden ötürü diyet listesinde yer alan bir sebze türüdür. Bununla beraber uzun zaman tok kalmayı sağlayarak, kilo vermeyi hızlandırır ve kilo vermeye yardımcı olur.
Bahar aylarında yetişen enginar, pancar, kuşkonmaz, brokoli, karnabahar, pırasa gibi sebzeler, lezzetleri kadar besin değerleriyle de bilinir. Bahar sebzeleri özellikle sindirim ve bağışıklık sistemini güçlendirmede büyük önem taşır. Bunlar içerisinde enginarın karaciğere sağladığı faydaları ise bilmeyen yoktur.
Genellikle yaz aylarında yetişen ve yaz sebzeleri erik, enginar, bezelye taze fasulye gibi sebzelerin türleridir. Yaz sebzeleri genellikle pişirilebilen sebzelerin türleridir. Bunun dışında salata yapılırken kullanılan marul, taze soğan gibi sebzelerin üretimi de yaz aylarında yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri