Zatürre (Pnömoni) Tanısı Nasıl Konulur? Zatürre belirtileriyle gelen hastalar muayene edildikten sonra çoğunlukla akciğer grafileri çekilerek tanı konur. Ağır zatürre durumlarında ve hastaneye yatması gereken hastalarda kan testleri, bilgisayarlı tomografi ve balgam testleri gibi ileri incelemeler gerekebilir.
En yaygın belirtileri balgamlı öksürük, nefes darlığı ve göğüs ağrısı olan zatürre genellikle bebekler, çocuklar ve 65 yaş üstü kişileri daha çok etkiler. Hem viral hem de bakteriyel olarak karşımıza çıkan zatürre bulaşıcı bir hastalıktır ve erken tedavi edilmediği takdirde ciddi sonuçlar doğurabilir.
Üşüme- titreme ile yükselen ateş, öksürük, balgam çıkarma, iştahsızlık, halsizlik, nefes darlığı ve hızlı soluk alıp verme, göğüste ve sırtta batıcı tarzda ağrı zatürre belirtilerindendir.
Pnömoni belirtileri, üst solunum yolu belirtileri ile aynı olmaktadır. Öksürük, hapşırık ve burun akıntısı bu belirtilerin başında gelmektedir. Aynı zamanda bazı hastalarda ateşsiz zatürre belirtileri de gözlemlenebilir.
İlgili 16 soru bulundu
Çünkü zatürre ani başlangıçlı ve genellikle tedaviyle hızla iyileşebilen bir hastalıktır. Tedaviden 72 saat sonra ateşiniz düşmemiş, öksürüğünüz şiddetli şekilde devam ediyorsa hemen bir uzman hekime görünmelisiniz.
Hafif zatürre genellikle evde dinlenerek, eğer bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanıyorsa antibiyotiklerle ve bol sıvı tüketerek tedavi edilebilir.
Özellikle soğuk havaların gelmesi ile birlikte artış gösteren zatürre vakaları, ileri yaş hastalarda ani ölümlere dahi neden olabiliyor. Çoğu zaman ilk belirtileri soğuk algınlığı ile karıştırılarak önem verilmeyen zatürre hastalığına karşı alınacak en büyük önlem ise bağışıklık sistemi güçlendirmekten geçiyor.
Zatürre mikrop, yaş ve kronik hastalarına göre tedavi süresi değişiklik göstermektedir. Tedavi süresi 10-14 bazen de 21 güne kadarda sürebilir. Kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Erken teşhis ve ani başlangıçlı tedaviyle hızla iyileşebilen hastalıktır.
Üşütmek, bağışıklık sistemimizi kısa süreli de olsa zayıf düşürüp bizi enfeksiyonlara açık kıldığı için zatürreye yakalanma ihtimali artar. Ancak enfeksiyon etkenine, yani virüs veya bakteriye maruz kalınmadan, sadece üşütmekle zatürre olunmaz.
Zatürrenin en önemli belirtilerinden biri öksürüktür. Öksürüğün kuru ya da balgamlı olması kişinin aldığı mikroba ve bünyesine göre değişebilmektedir. Örneğin atipik zatürrede kuru öksürükler daha fazla görülmektedir. Ama toplum kökenli denilen klasik bakteri kaynaklı zatürrelerde balgam daha ön planda olabilmektedir.
Akciğer filmi ile teşhis edilebilecek sağlık sorunları şu şekilde özetlenebilir: Akciğer hastalıkları: Akciğer kanseri, pnömotoraks, kronik akciğer hastalıkları, zatürre, plörezi, tüberküloz.
Zatürre semptomları 24 ila 48 saat içinde aniden gelişebilir veya birkaç gün içinde daha yavaş bir şekilde ortaya çıkabilir.
** Hastada yatış endikasyonu açısından kararsız kalınıyorsa veya hasta yatışı reddediyorsa hastaya seftriakson ( Doz: 75 mg/kg/gün tek doz IM, FORSEF® 0,5-1gr FLK ) IM bir kaç gün yapılır ve devamında oral antibiyotik yazılarak, hasta ayaktan takip edilebilir.
Aniden başlayan yüksek ateş, baş ağrısı, halsizlik bitkinlik, kuru öksürük, boğaz ağrısı-yanma, burun akıntısı-tıkanıklığı, kas ağrıları görülebilir. Nasıl Tanı Konulur?
Göğüs hastalıkları bölümü, akciğer ve solunum sisteminde oluşan hastalıkların tanı ve tedavisi ile ilgilenen ana bilim dalıdır.
Zatürre hastalığında istirahat çok önemlidir. Hastalık iyileştikten sonra bir ay boyunca hafif halsizlik hissedebilirsiniz. Hastaların doktora gitmeyip kendi kendine antibiyotik kullanması ise hastalığı çok daha ağırlaştırır ve tehlikeyi artırır.
Zatürrenin ( pnömoni) kansere dönüşmesi mümkün değildir. Zatürre mikrobik bir hastalıktır. Akciğerlerdeki hava almamıza yarayan alveol denilen keseciklere kadar ulaşan mikroplar, orada iltihaba yol açar.
Uygun şekilde tedavi edilmeyen zatürre vakalarında bakteriler kan dolaşımına geçerek bakteriyemi adı verilen hastalık tablosunun oluşmasına neden olabilir. Bakteriyemi ise zaman içerisinde kan basıncında aşırı düşme, septik şok ve organ yetmezliği gibi ağır tablolara ilerleyebileceği için dikkatli olunmalıdır.
Zatürrenin ortaya çıkmasını tetikleyen temel faktör vücut direncinin ya da bağışıklığın düşmesidir. Zatürre başta bakteriler olmak üzere virüslerden ya da mantarlardan da bulaşabilir. Bu faktörler arasında en sık rastlanan ise "Streptococcus Pneumoniae" olarak adlandırılan bakteridir.
Zatürre (Pnömoni) Nasıl Bulaşır? Hasta kişiyle yakın temasla, onun aksırık, öksürüğünden, aynı tabak, çatal, kaşığı kullanmakla bulaşır. Ancak, mikrobu alan herkeste zatürre görülmeyecek, bazıları hafif bir üst solunum yolu enfeksiyonu geçirecektir.
Bazı pnömoni türlerinde ise sinsi başlangıç olur. Birkaç gün devam eden iştahsızlık, halsizlik, eklem ve kas ağrılarını takiben kuru öksürük, ateş yükselmesi, bulantı, kusma, baş ağrısı gibi belirtiler olabilir.
Zatürre mikrobu bulaşıcıdır. İnsandan insana geçebilen bir hastalıktır. Viral ve bakteriyel zatürre türleri öksürük veya hapşırmayla havadaki damlacık yoluyla başkalarına yayılabilir.
Kızılcık suyu vücuttaki mikropları atma konusunda güçlü bir içecektir. Her sabah kahvaltıda 1 bardak doğal kızılcık suyu içerek, zatürrenin meydana getirdiği öksürük ve yorgunluğu ortadan kaldırabilirsiniz. Akciğer dokusunda meydana gelen iltihaplı hücrelerin de temizlenmesini sağlayacaktır.
Zatürre genellikle kendiliğinden geçmez ve tıbbi müdahale gerektirir. Zatürre, akciğerlerin hava keselerinin iltihaplanmasına neden olan ciddi bir enfeksiyondur. Bakteriler, virüsler veya mantarlar nedeniyle oluşabilir ve ciddi solunum problemlerine neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri