Kuran-ı Kerim'de Zebur'un Hz. Davud'a gönderildiği şu şekilde ifade edilir: “... Gerçekten biz, peygamberlerin kimini kiminden üstün kıldık. Davud'a da Zebur'u verdik.” (İsrâ, 17/55).
Kur'an-ı Kerim'de de Zebur'dan bahseden ayetler bulunmaktadır. "... Gerçekten biz, peygamberlerin kimini kiminden üstün kıldık. Dâvûd'a da Zebur'u verdik" (el-İsrâ 17/55).
Eski Antlaşma (Tevrat-Zebur) (39 kitap)
Genelde Musa'nın beş kitabı olarak bilinir. Bunlar, Kutsal Kitap'taki sırasıyla: Yaratılış, Mısır'dan Çıkış, Levililer, Çölde Sayım ve Yasa'nın Tekrarı'dır.
Günümüze dek binlerce peygamber gelmiş, bu peygamberlerden yalnızca dört tanesine kitap indirilmiştir. Bütün dinlerde kutsal kitap anlayışı bulunur. Yüce Allah'ın insanlara değişik zamanlarda gönderdiği kutsal kitapların sayısı dörttür. Sırasıyla Tevrat, Zebur, İncil ve Kur'an-ı Kerim'dir.
Tevrat ve Zebur (Eski Antlaşma) sadece Musa ve Davut'un yazmış olduğu kitaplardan ibaret değil, bunun dışında, Tanrı'nın esinlemiş olduğu başka peygamberlere ilettiği vahiyleri de içermektedir (Eyüp, Süleyman, Yeşaya, Zekeriya vs.).
İlgili 39 soru bulundu
Mezmurlar Kitabı (İbranice: תְּהִלִּים, romanize: Tehillim, lit. "övgüler"), popüler ismiyle Zebur, Tanah'ın üçüncü bölümü, Ketuvim'in ("Yazılar") ise ilk kitabı olan Yahudi kutsal kitabıdır. Kitabın "gökten indiricisi" olduğuna inanılan Kral Davud'a ithafen Davut'un Mezmurları da denir.
İslam inancında Zebur'un Tevrat'tan ayrı bir kitap olduğu kabul edilir. Çünkü Kur'an'da Tevrat, Zebur ve İncil'in isimleri ayrı ayrı zikredilmektedir.
(bilindiği gibi Muhammed kelimesinin lügat karşılığı da, “tekrar tekrar methedilmiş” şeklindedir.) Bunların dışında, Efendimizin (asm) ismi, Tevrat'ta çoklukla “Ahyed”, İncil'de ise, ”Ahmet” olarak geçmektedir. İlave bilgi için tıklayınız: - Tevrat ve İncil Peygamberimizin Nübüvvetine Delildir.
Birincisi: Zebur'da şöyle bir âyet var: "Allahım! Fetretten sonra bize Sünneti ihyâ edecek olan zâtı gönder."(1) "Mukîmü's-Sünne" ise, ism-i Ahmedîdir.
Tevrat kitabı gibi Zebur'da yahudilere inen kutsal bir kitaptır. Yahudiler, Tevrat kitabından sonra kendilerine başka bir kitabın gelmeyeceğini düşünmekteydiler. Hz. Davut'a gönderilen Zebur ile yahudilere ikinci bir kitap inmiştir.
Hristiyanlığın yayılmasından sonra da Lâtinceye çevrilmiştir. Ancak günümüzde orijinal bir Zebur nüshasının mevcut olduğunu söylemek mümkün değildir. Bugün yeryüzünde Zebur'a tâbi bir millet bulunmamakla beraber, gerek yahudiler, gerek hristiyanlar ibadet ve âyinlerinde dua niyetiyle Zebur'dan parçalar okumaktadırlar.
Tanak'ta yansıtılan Davud'un karakteri ve yaptıkları, onu Yahudi geleneğinin en önemli şahsiyetlerinden ve İsrail halkının en büyüklerinden biri yaptı. Kabala'da Davut, tarih boyunca dünyadaki Shekhinah'nın dayandığı arabanın dört ayağından biridir (diğer üçü Yahudilerin diğer ataları Avraham, İshak ve Yakov'dur).
Yahudiler Tevrat'a ibranice Tora derler. Yahudi kültüründe Tora terimi öğreti, doktrin, kılavuz, teori, hüküm, kanun, din gibi anlamlara gelir. Bu terim, Hz. Musa'nın kitabına isim olarak kullanıldığı gibi Tanah, Mişna ve onun yorumu olan Gemara ve hatta din bilgini rabbilere ait bütün eserler için de kullanılır.
Elbette yoktur. O halde Zebur'da bahsedilen bu zatın Efendimiz (asm) olmaması mümkün müdür? Kim insafla Zebur'un şu cümlelerine kulak verse, Efendimiz (asm)'ı anlattığını tasdik edecektir. Zira Zebur'un bu cümlelerinde anlatılan zatın sıfatlarının tamamı Peygamber Efendimiz (asm)' da mevcuttur.
Bize düşen de bu habere iman etmektir. İlk üç semavi kitap olan Tevrat, Zebur ve İncil, Kur'an-ı Kerim gibi lafzî ve nazım olarak mu'cize olmamasından, zamanla art niyetli ve dessas adamların eli ile tahrife uğramıştır. Bu yüzden hükümleri, Kur'an'ın gelmesi ile iptal edilmiştir.
YHVH. Tanrı'nın Tanah'ta en yaygın kullanılan adı Tetragramaton'dur (יהוה) ve genellikle YHVH olarak yazılır. İbrani alfabesi ebcettir ve ünlü harfleri yoktur. Bundan dolayı genellikle YHVH Yahveh olarak genişletilmektedir.
Zebur, ilahi kitapların en küçüğü olup, yeni dini hükümler getirmemiştir. Bugün elde mevcut olan Zebur nüshaları, lirik söyleyiş ve ilahilerden, Allah'a övgü ve hikmetli sözlerden ve birtakım nasihatlerden meydana gelmiştir. Mezmurlar adıyla Eski Ahid'de yer almaktadır.
Musa'ya levhalar halinde yazılı olarak bir defada toptan inmiştir. Zebur, Hz. Davud'a bir defada toptan indirilmiştir.
Zebur içinde genellikle, Hz. Dâvud'un duaları ve ilâhîleri yer almaktadır. İbranice olan asıl metni ise manzumdur. Doğruluğu terk eden, ahlâkî kaideleri tanımayan, kötülük ve günah içinde yüzen Yahudi kavmine Allah yolunu göstermek için nâzil olmuştur.
Gerçekten de, “Barnabas İncili”nde Muhammed'in son peygamber olduğu açıkça ifade edilmektedir. Dolayısıyla kimi Müslümanlar, bu “incil”in Kur'an'da sözü edilen “gerçek incil” olduğu kanısındadırlar.
Tevrat'ta geçen bu ifadelerde Efendimiz (asm)'ın güzel ahlakından haber vermektedir. Kur'an ayetleri Efendimiz (asm)'ın bu vasfını“Muhakkak ki sen üstün bir ahlaka sahipsin.”[1] ifadesiyle beyan buyururken, Tevrat'ta da bu şekilde haber verilmektedir.
Yaratılış 2
Göğün ve yerin yaratılış öyküsü: RAB Tanrı göğü ve yeri yarattığında, RAB Tanrı Adem'i topraktan yarattı ve burnuna yaşam soluğunu üfledi. Böylece Adem yaşayan varlık oldu.
Musa'ya indirilen kitabın adı ise Tevrat'tır. Eski metinlerde Tevrat, Eski Ahit, İncil ise Yeni Ahit olarak nitelendirilir.
Tevrat okuma (İbranice: K'riat HaTorah), Tevrat parşömeninden bir dizi pasajın halka açık olarak okunmasını içeren Yahudi dini ritüelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri