Zeka geriliği, genetik nedenlerin yanı sıra, Down sendromu gibi kromozomal bozukluklar ya da hipotiroidi gibi metabolik bozukluklar sonucu da ortaya çıkabilir. Annenin, hamilelikte alkol, uyuşturucu kullanması, yetersiz beslenmesi veya bir enfeksiyon geçirmesi de zeka geriliğine neden olabilir.
Çocuklarda zeka geriliğine neden olan 5 besin 1-Bebek bisküvisi 2-Nugget 3-Noodle 4-Kola 5-Cips Peki siz çocuklarınıza bu besinle... Instagram.
Günümüzde zeka geriliği tanısı ortalama 10 – 14 yaşları arasında konur ve bu yaşlarda alınan geri dönüş, erken dönemlere nazaran daha azdır. Psiko – sosyal çalışmalar ile birlikte alınan özel eğitim, bireylerin farkındalıklarının en iyisini ortaya çıkarmasını mümkün kılar.
İlgili 22 soru bulundu
Zeka geriliği iyileşen bir durum değildir. Ancak, olumsuz etkileri eğitim ve tedavi yöntemleri ile azaltılabilir.
IQ puanının 50-69 puan arasında olan bir bireyler için hafif zeka geriliği teşhisi konur. Hafif zeka geriliği olan bireyler tipik olarak kendi kendine destek için yeterli sosyal ve iletişim becerileri geliştirebilirler ancak olağandışı stres zamanlarında yardıma ihtiyaç duyabilirler.
Zeka Geliştirici Yiyecekler Yaban Mersini Akıllı Tercih
Ayrıca bu lezzetli meyve hafızayı kuvvetlendirir. Yaban mersini, harika zeka geliştirici yiyecektir. Sağlıklı ve lezzetli bir kahvaltı için meyve püresi içeceğinize birkaç yaban mersini koyun.
B vitamini büyüme ve gelişmeyi sağlamasının yanı sıra hafıza ve beyin sağlığı için oldukça önemlidir.
Yeterli ölçüde muz, yağsız süt ve yoğurt tüketin. Hafıza ve zeka gelişimi açısından B vitaminlerini içeren yiyecekler birinci sırada gelmektedir. B vitamini özellikle beyin ve sinir sisteminin sağlığını korumak açısından önem taşımaktadır.
Tam yağlı süt, peynir, yoğurt gibi yiyeceklerin içeriğinde protein daha fazladır. Bu besinlerin tüketilmesi çocuklarda beyin gelişiminde oldukça etkilidir. Yeşillik: Çocukların zihin gelişimi için gereken gıdaların başında folat ve vitaminler açısından zengin olan ıspanak ve lahana gibi yeşillikler vardır.
Zeka geriliğini gidermeye yönelik doğrudan bir tedavi yoktur ancak zeka geriliğinin sebep olabileceği olumsuzlukları aza indirmenin çeşitli yöntemleri vardır. Bunlardan en önemlisi de özel eğitimdir. Erken uyaran eğitimi ve kişiselleştirilmiş özel eğitimlerle zeka geriliği olan çocuğun desteklenmesi gerekmektedir.
Zekâ geriliğinde net sonuç verecek bir tedavi yöntem bulunmaz. Ancak rahatsızlık nedeniyle meydana gelen olumsuzlukların hafifletilmesi mümkündür. Bunun için zekâ geriliğinin seviyesine göre özel eğitim alınması tavsiye edilmektedir. Dikkat eksikliği ve iletişim bozuklukları içinse psikolojik destek alınmaktadır.
Yeterli su içmek ve düzenli beslenmek zeka gelişimi için oldukça önemlidir. Yabancı dil öğrenmek, video içerikli oyunlar ve kutu oyunları oynamak zeka gelişimini desteklemektedir. Problem çözme odaklı olan zeka oyunları, çocuk oyun kartları, zihni açık tutarak bilinç kaybını önlemektedir.
Özellikle domates, havuç ve kırmızıbiberde bulunan antioksidan beynin daha uzun süre sağlıklı kalmasını sağlıyor. Balık tüketimi genel olarak hayli sağlıklı ancak omega-3 bakımından çok zengin olan somonun zeka gelişimi için ayrı bir yeri var. Bu sayede somon hem beynin korunması hem de hafızayı güçlendirmeyi sağlıyor.
Özgül Öğrenme Güçlüğü Olan Çocuklarda Çinko ve B12 Vitamini Düzeyleri. Öz: Amaç: Çocukluk çağında çinko eksikliği; öğrenme güçlüğü, konsantrasyon bozukluğu, gecikmiş kognitif gelişim ile ilişkiliyken, düşük B12 vitamini düzeyleri ise; duygu-durum ve davranış değişiklikleri ve bellek problemlerine yol açabilmektedir.
B vitamininin üç çeşidi genellikle beyin sağlığı ile bağlantılıdır: B6, B9 (folat) ve B12. B vitaminleri Alzheimer hastalığı riskiyle ilişkilendirilen homosisteinin parçalanmasına yardımcı olabilir. B vitaminleri ayrıca yeni beyin hücreleri geliştirmek için gereken enerjinin üretilmesine de yardımcı olur.
Ceviz, omega-3 yağ asitleri ve B vitaminleri içerir. Bu besin maddeleri beyin fonksiyonlarını destekler, hafıza ve bilişsel işlevleri geliştirebilir, zihinsel netliği artırabilir.
Meyve türlerinde gümüş içeren tek meyve türü cevizdir. Ceviz, beyin sağlığı için gerekli olan gümüş iyonlarını da içerir. Gümüş elementi beyin dokusu tarafından kullanılır. Ceviz içerdiği gümüş ve selenyum sayesinde çocukların zekâ gelişimleri için yarar sağladığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
E vitamini bakımından zengin olan kuruyemişler, zeka geliştiren besinlerin başında geliyor. Her gün bir avuç kuruyemiş tüketmek, zihinsel gelişimi destekliyor. Özellikle badem ve ceviz, zihni geliştiren kuruyemişlerin ilk sıralarında yer alıyor.
Küçük çocukların(4-6 yaş) ortalama IQ seviyesi 90, büyük çocukların(12-22 yaş) IQ ortalaması ise yalnızca 60 idi. Bu da kalıtım dışındaki faktörlerin geçerli olduğunu göstermektedir. Büyük çocuklar devamlı bir şekilde okuldan daha çok kaçmışlar ve IQ seviyeleri sonuçta azalmıştır.
Eğer çevredeki uyaranlar yetersizse çevresiyle etkileşim içinde bulunan çocukta yalancı zeka geriliği denen durum oluşabilir. Bu, çocuğa doğduğu günden itibaren gösterilecek sevgi, şevkat, ilgi ve eğitici yaklaşımın önemini ortaya koymaktadır.
IQ değeri nasıl ölçülür sorusunun yanıtı, yapılan farklı testler ile belirlenir. Hans Aizenk tarafından yayınlanan en eksiksiz test olarak kabul görmüş IQ testi, mantık, karşılaştırma, aritmetik, bellek, genel bilgi, hesaplama ve mantık bulmacaları ile ölçülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri