Bu sorunun cevabı evet. Fakat bunun nedeni geçmiş yıllarda yaşayan insanların üstün zekalı olmasından kaynaklanmıyor. Çünkü yıllar ilerledikçe teknolojinin etkisiyle insanların IQ'su düşmeye başladı.
ABD'de Teksas Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, akıllı telefonların yakında tutulmasının zihinsel kapasiteyi azalttığını ortaya koydu. Araştırmacılar, 800 akıllı telefon kullanıcısına yaptıkları deneylerle, telefonların insanlar üzerindeki etkisini inceledi.
Uyku saati azaldığında IQ seviyesindeki düşmeyle birlikte, anlamlandırma yeteneği, dil becerileri de tehlikeye girer. Kanadalı uzmanların yaptığı araştırmaya göre uyku süresinde bir saatlik azalma bile zekamızı olumsuz etkiliyor. Bir haftalık düzensiz uyku IQ'dan 15 puan silebiliyor.
İlgili 27 soru bulundu
Radikal'de yer alan habere göre, kişi ne kadar çok sigara içerse IQ'su da o kadar düşük oluyor. Günde bir paket içen gençlerin IQ'larının sigara içmeyenlerden ortalama 7.5 puan daha az olduğu belirtilirken zihinsel ve davranışsal sorunları olan kişilerin sigaraya sarılmasının önemli bir neden olduğunun da altı çizildi.
Kanada'daki Montreal Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, son 50 yılda dünya genelinde toplu zeka seviyesinin 1 IQ puanı düştüğü belirlendi. İnsanın zeka seviyesinin düşmesine neden olan 7 nedeni belirleyen araştırmacılar, beslenme alışkanlıkları ve teknolojinin beyni yıprattığı uyarısında bulundu.
Sonuç olarak, kitap okumanın zekayı ve IQ seviyesini arttırma noktasında önemli bir etkisi olmakla birlikte, bilişsel, duygusal ve sosyal gelişimde de önemli katkılar sağlayarak bireysel başarı ve mutluluğu arttırmaktadır.
Çevresel ve gelişimsel olarak ta ;beslenme,kalıtımsal ve gelişimsel anomaliler,belli hastalıklar gibi majör değişiklik unsurları, IQ gibi sonuçsal bazlı bireysel değerlendirmeler de baskın faktör olabilir.
Zekayla ilgili genler X kromozomu üzerinde taşınıyor ve eğer babadan gelirse devre dışı bırakılabiliyor. Araştırmacılara göre çocuğun ne kadar akıllı olacağını annenin genetiği belirliyor ve babanınki herhangi bir fark yaratmıyor.
IQ, İngilizce'de "intelligence quotient" (zeka bölümü) kelimelerinin ilk harflerinden oluşmuş ve insanların matematiksel zeka seviyelerini ifade eden bir terimdir. İnsanlar arasında ortalama zeka seviyesi 100'dür. Teorik olarak IQ'nun alt ve üst seviyelerinde herhangi bir sınır yoktur.
Öğrenme yeteneği ve dolayısıyla zeka gelişimi, 3-15 yaşları arasında en üst seviyelere ulaşır ve ömür boyu devam eder. Zeka gelişiminde 3-15 yaşın önemli olmasının bir sebebi de bu yaşlarda çocukların sosyal kabiliyetlerinin artması ve çevre ile ilişkilerinin kuvvetlenmesidir.
IQ ile sporun alakasız olduğunu düşünebilirsiniz. Aslına bakılırsa birçok insan böyle düşünüyordu. Yapılan araştırmalar egzersiz yapmanın IQ'yu arttırdığını, sadece vücudumuzu değil aynı zamanda beynimizi de formda tuttuğunu ve ileri yaşlarımız için beynimizi koruyabileceğimiz bir kalkan oluşturduğunu söyledi.
Zekâ geriliğinin en önemli belirtisi kişinin yaşına ve konumuna uygun işlevselliği gösterememesidir. Ayrıca kas kontrolü yani motor gelişimi dili(lisanı) kullanma yeteneği bozuk, anlama ve kavrama yaşıtlarından geridir. Ayrıca bazı zekâ gerisi kişiler ciddi akıl hastalıkları gibi belirtilerle karşımıza çıkabilir.
Havale gibi bazı rahatsızlıklara bağlı hasar oluşumunu zeka geriliğine neden olabilir. Ayrıca kafa travmaları, çocukluk travmaları, ağır psikolojik sorunlar, sarılık, bazı çocuk hastalıkları ve psiko-sosyal etmenler de zeka geriliğine sebep olabilir.
Hayal gücü yönünden gelişim gösteren bireylerin soyut düşünce sistemine ilişkin becerileri de gelişim gösterir. Hayal kurmak ve soyut kavramlar üzerine düşünceler geliştirmek analitik zekanın gelişimine katkı sağlar.
Kuruyemiş ve tohumlar: Protein, vitamin, mineraller ile dolu fındık ve tohumlar zekayı geliştiren yiyecekler arasındadır. Bu besinler çocuğun sinir sistemine iyi geliyor. Yulaf ezmesi: Protein ve lif bakımından oldukça zengindir.
Bu çalışmaya göre Birleşik Krallık'ın ortalama zeka seviyesi 100 olarak belirlendiği takdirde Türkiye'nin IQ'su 94 olmaktadır. 2019'da yayımlanan The Intelligence of Nations'da Düzen'in 2008 SPM verileri kullanılarak Türkiye'nin IQ'su 89,6 (BK'nin değeri 100 olarak alındığında) olarak belirlenmiştir.
Bu testler veya egzersizler, herhangi bir zihinsel çaba sarfiyatının, IQ'yu artırabileceği iddiasını pazarlamaktadır. Bu, doğru değildir.
Sonradan zeka geriliği olur mu? Zeka doğuştan geldiği gibi çevresel etmenlere bağlı olarak da gelişir veya geriler.
IQ'ya Bağlı Zeka Geriliği Tablosu:
25-34 IQ- Ağır zeka geriliği. 35-50-55 IQ- Orta düzeyde zeka geriliği. 50-55-69 IQ- Hafif zeka geriliği. 70-79 IQ- Sınır zeka.
Zekaya çevrenin etkilerinin arasında çevreden etkilenen kişilik yapısı, sosyo-psikolojik çevre, dil yeteneği ve güdü sayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri