Hacı adaylarına “Zemzem suyu idrar yoluyla atılamaz, böbreklerde birikir.
hacca veya umreye gidenler bilir. orada şu uyarı yapılır: "sadece zemzem suyu içme, başka su da iç" diye. bunu da şöyle açıklarlar; "zemzem, kutsal olduğu için bevletme (işeme) yoluyla dışarı atılamaz. ancak terleyerek vücuttan çıkabilir.
Zemzem, kıbleye dönülerek besmele okunduktan sonra sağ elle ve üç nefeste gözü sudan ayırmadan, “Allahım! Senden faydalı ilim, geniş rızık ve her türlü hastalıktan şifa diliyorum” duasıyla içilmeli ve Allah'a hamdedilmelidir. Yaygın olan görüş diğer içeceklerin aksine zemzemin ayakta içilmesi yolundadır.
Şöyle de denebilir: Halkın izdihamı dolayısıyla Resulullah (asm) oturmaya müsait bir yer bulamadığı veya Zemzemin çevresi ıslak olduğu için ayakta içmiştir.” Hanefî âlimleri, İbni Abbas'ın rivayet ettiği hadise dayanarak Zemzemi ayakta içmenin müstehaplığına hükmetmişlerdir.
Zemzem suyu bitmek üzere olan bazı hacılar zemzem suyuna su katarak çoğaltıyor. İstanbul ve Sivas Müftülüğünün dini soruları yanıtlayan bölüm yetkilileri, zemzem suyunu saf haliyle vermenin daha hoş olduğunu, ancak yetmeyeceği anlaşıldığında zemzeme bir miktar su katmanın sakıncası olmadığını bildirdiler.
İlgili 25 soru bulundu
Hacı adaylarına “Zemzem suyu idrar yoluyla atılamaz, böbreklerde birikir.
İçenin açlığını ve susuzluğunu gideren suyun esrarı bilim adamları tarafından inceleniyor.Avrupa'da laboratuarlarda yapılan araştırmalarda, zemzem suyunun çok az kükürt içerdiği tespit edildi. Amerika'da yapılan test sonuçlarına göre ise zemzem, içinde mikroorganizma ve bakteri bulunmayan tek su olma özelliği taşıyor.
Mekke fethinde Mescid-i Harâm'da devesinin üzerinde iken kendisine getirilen zemzemi içen Resûlullah, Vedâ haccında ve umreleri sırasında Kâbe'yi tavaf ettikten sonra Makām-ı İbrâhim'in arkasında iki rek'at tavaf namazı kılar ve Zemzem Kuyusu'na giderek zemzem içerdi.
Zemzem suyunun kendine has bir koruma gücü olduğu için şişe içinde 10 sene dursa da bozulmaz.
İbni Abbas hazretleri de, zemzem içerken (Ya Rabbi senden faydalı ilim ve bol rızık ve her türlü hastalıktan şifa istiyorum) diye dua ederdi. Zemzemle ilgili sünnetler: 1- Veda tavafını yapıp tavaf namazını kıldıktan sonra bol bol zemzem içmek ve dökülmek. 2- Zemzemi Kâbe'ye karşı ayakta ve Beytullaha bakarak içmek.
Zemzem çeşmesinden akan suyun içme erkânı vardır. Buna göre ayakta ve üç yudumda içilmeli ve her yudum için “Hak, Muhammed, Ali” denilmelidir.
Gerçek zemzem suyu kullanarak çay ya da yemek yapabilirsiniz. Farklı aromaların içerisinde az miktarda damlatarak rahat tüketim avantajlarına sahip olabilirsiniz.
Tadı değişecek kadar çok konursa, o su ile abdest alınmaz. Meyve suları içildiği halde, hiç biri ile abdest alınmaz. Zemzem suyu ile abdest alınır, gusledilir.
Bilindiği gibi bazı cilt hastalıkları karaciğer organından gelmektedir. Böyle durumda aç karnına zemzem suyu içilmesi önerilmektedir.
Zemzem su olarak özel kayaçlar arasından ortaya çıkar. Kristal düzeni ve yapısı çok farklı olduğu için diğer su ürünleri gibi değildir. Dolayısıyla zemzem suyu normal bir suyla karıştırıldığında kimyasal olarak mayalanma olmaz. Zengin bir içeriğe sahip olan zemzem suyu ph derecesi 10 olarak ölçülmüştür.
Bizce Zemzem suyu ile temizlenmek mekruh değildir. Nitekim İmam Ahmed'in bir rivâyeti dışında bütün İslâm âlimleri böyle söylemişlerdir. Bu konudaki delilimiz; Zemzem suyu ile temizlenmenin yasak oluşu konusunda (Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-'den) hiçbir nehiy sâbit olmamıştır. "Su temizdir ve temizleyicidir.
Zemzem içerken ayağa kalkılır, kıbleye karşı durulur ve “Bismillâh” = Allah'ın adıyla” denilir. Bütün sular oturularak içilir. Fakat zemzem ayakta içilir. Sonra zemzem duâsı okunur, üç kere okuyan herhangi bir hâcetini aklından geçirerek okursa, o hâceti (dileği) dahi yerine gelir.
Suyun yıllara göre tadı değişir. Bu fark Zemzem'i besleyen üç kaynaktan hangisinden daha fazla su geldiği ile ilgilidir. Yapılan bir araştırmada saniyede 18,5 litre çekildiğinde kendini yenileyebilmektedir. İçeriğinde tuz olmasına rağmen içilirken tatlıdır.
"GERÇEK ZEMZEM, DONMAZ"
Zemzem suyu 580-600 miligram, normal su ise 200 miligram geliyor. Buradan gerçek olup olmadığını anlayabiliriz. Bir de zemzem suyu kış günü, soğuk havalarda ya da normal suyun donduğu bir ortamda donmaz.
- Zemzemi ayakta kıbleye yönelerek içmek en uygun olanıdır, ama ayağa kalkmadan oturduğu yerden içmek de caizdir, günah değildir.
Üç nefeste içen kimse suya iyice kanar, böylece susuzluğu teskin edilmiş olur. Burada esas olan suyun yavaş yavaş içilmesidir. Suyun miktarına göre yudum sayısı arttıırlabilir ve azaltılabilir. Suyu üç yudumda içmek sonunda Elhamdülillah demek; su içmenin adaplarındandır.
İsmail‟in ayaklarının altında ortaya çıkan zemzem suyudur.
Zemzemin mayalama özelliği bulunduğunu, bir bardağının bir kova şebeke suyunu temizlediğini, bu özelliğiyle bile enerji ve şifa kaynağı olduğunu tespit eden Dr.
Değerli kardeşimiz, Zemzem'in bir ismi de "La tünzefü vela tüzem" olduğu belirtilmiştir. Bunun manası o kadar çekilmesine ve çıkarılmasına rağmen asla suyu bitmez ve eksilmez demektir. Bu Allah'ın zemzeme verdiği bir özelliktir.
Zemzem suyunu içerek birçok hastalıktan kurtulmanız mümkündür. Yapılan araştırmalarda baş ağrısı, karaciğer, mide ülseri ve böbrek rahatsızlıklarına iyi geldiği belirlenmiştir. Yine zemzem suyunun çocuklu kadınlarda, Hz. Hacer annemizde olduğu gibi annenin sütünü artırdığı bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri