Hazırlanışı: Zencefil bal karışımı için en bilinen tarif olarak bir tatlı kaşığı balla karıştıracağınız bir çay kaşığı kadar toz zencefili bekletmeden tüketebilirsiniz. Bu, öksürük ve soğuk algınlığı için oldukça etkili, pratik bir tariftir.
Limon dilimleri ve taze zencefil ile kavanoz içerisine alınacak bal ile hazırlanan karışım, uygun bir ortamda, 2 ile 3 gün bekletilerek şurup şeklinde karışım elde edilebilir. Bekleme süresinin sonrasında, bu karışımdan iki yemek kaşığı kadar alıp, ılık su ile karıştırarak tüketilebilir.
Karışımı hazırlamak için 1 yemek kaşığı bal, 1 çay kaşığı toz zencefil, 1 çay kaşığı toz karabiber, 1 çay kaşığı toz tarçın ve yarım limonu karıştırmak yeterlidir. Öksürüğü kesmek için bir tatlı kaşığı öğütülmüş meyan kökü, 1 tatlı kaşığı şahtere ve 1 tatlı kaşığı toz zencefili bir su bardağı suda demleyip için.
Yaklaşık 1 su bardağı kadar balı, 1,5 yemek kaşığı kadar toz zencefil ve yine 1/2 adet limonun suyu ile karıştırarak şahane bir karışım hazırlayabilirsiniz. Ballı zencefil çayı, içerdiği doğal besinlerin yüksek etkisinden dolayı gereğinden fazla tüketildiğinde istenmeyen yan etkilere yol açabiliyor.
Evet, Ballı Zencefil Boğaz Ağrısına İyi gelir.
Soğuk algınlıkları ile ilgili hastalıkların tümünde (Grip, nezle)hem iyileştirici hem de bağışıklık sistemini güçlendirici etki gösterir. Ballı Zencefilin faydalarından biri de sindirim sistemini ile ilgilidir.
İlgili 39 soru bulundu
Zencefil bal limon karışımını her gün sabah akşam tok karnına bir yemek kaşığı olacak şekilde tüketebilirsiniz.
Ballı zencefil çayı, içerdiği doğal besinlerin yüksek etkisinden dolayı gereğinden fazla tüketildiğinde istenmeyen yan etkilere yol açabiliyor. Bu nedenle söz konusu karışımın günde iki bardak ile sınırlandırılması öneriliyor.
Arzu ederseniz limon ve zencefil miktarını arttırabilirsiniz. Son olarak zencefil ve limonun üzerini örtecek kadar bal ekleyin. Kavanozun kapağını sıkıca kapatıp, buzdolabına koyun. Zencefilli ballı limon şurubunu buzdolabında 2-3 ay kadar muhafaza edebilirsiniz.
Taze zencefili soyup dilimleyin. Cam veya porselen demliğe önce 2 bardak kaynar su, sonra 3-4 dilim taze zencefil ekleyin. Kapağını kapatıp 10 dakika demledikten sonra 2 dilim limon ve 1 yemek kaşığı bal ekleyip afiyetle için.
Zencefil, sağlıklı bir besin olsa da bazı kişiler için yan etkiler meydana gelebilir. Mide ve bağırsak sorunu yaşayan, safra taşı olan ya alerjik bir bünyeye sahip olanlara zencefil tüketmeleri önerilmez. Tansiyon hastalarının da kontrollü ve uzman eşliğinde zencefil tüketmesi gerekir.
Bol su tüketmek öksürük dürtüsünü azaltır. Sıcak duş almak ve buhar solumak. Ekinezya çayı, papatya çayı ve ıhlamur ile boğazı yatıştırmak. Boğaz pastili ve C vitamini takviyeleri almak.
Bu içecek, bağışıklık sisteminizi güçlendirecek ve akciğerlerden mukus dışarı atacaktır. Akciğerler, bağışıklık sisteminiz için çok önemlidir, çünkü birincil işlevi, oksijeni teneffüs etmek ve depolamak ve burun yoluyla karbondioksit vermektir.
Zerdeçal, meyan kökü, kekik ve karanfil gibi çayların antiinflamatuar veya antimikrobiyal özellikleri balgamlı öksürüğe neden olan durumu ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Özellikle sıcak sıvılar mukusun gevşemesine veya parçalanmasına yardımcı olur, bu da mukusun öksürülmesini kolaylaştırır.
Soğuk algınlığına, gribal enfeksiyona, nezleye ve sinüzite iyi gelen zencefil bal limon karışımı pratik bir şekilde hazırlanabilir.
Özellikle bal ve zencefil boğazı yumuşatırken, yutkunmada güçlük çeken ve boğaz ağrısı şikayeti olan hastalara da iyi geliyor. 3- Öksürüğü keser: Kuru ve inatçı öksürüğü kesen zencefil, tarçın, zerdeçal, limon ve bal karışımı, en doğal balgam sökücülerden biridir.
Kış aylarında çok sık bir şekilde karşı karşıya kalınan gribal enfeksiyonlara karşı tam bir savunma oluşturan zencefil- bal- limon karışımı, kapalı ortamlarda bulunan mikroplara karşı bağışıklığı güçlendiren özelliklere sahiptir. Sıcak su ile karıştırılan bu karışımın tüketilmesi oldukça fazla yarar sağlamaktadır.
Özellikle kış aylarında tüketilen zencefilin faydaları saymakla bitmiyor. Gribe karşı etkili ve bağışıklığı da güçlendiriyor.
Taze zencefil çayı hazırlamak da oldukça kolaydır. Öncelikle bir diş sarımsak kadar olan kök zencefilin kabuklarını soymanız gerekir. Ardından zencefili bir bardak suya koyarak 10 dakika kaynatmanız yeterlidir. Tüketmeden önce bir çay kaşığı bal da ekleyerek şifa deposu içeceğinizi tatlandırabilirsiniz.
Yaklaşık 1 su bardağı kadar balı, 1,5 yemek kaşığı kadar toz zencefil ve yine 1/2 adet limonun suyu ile karıştırarak şahane bir karışım hazırlayabilirsiniz. Bu karışım öksürükten eser bırakmayacak kadar güçlü.
Zencefil Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir? Zencefilin faydalarının yanında yan etkileri oldukça az olarak görülür. Fazla miktarlarda tüketildiğinde şişkinliğe ve mide ekşimesine yol açabilir. Bu sebeple zencefilin günde 1,5-2 gramdan fazla tüketilmemesi gerekir.
Kullanımının pratikliği ve tüketim ömrünün daha uzun olması sebebiyle toz zencefil, bitkinin taze haline göre daha sık tercih ediliyor. Üstelik zencefil tozu kurutma ve öğütülme işlemlerinden geçtiği için bitkinin kök halindeyken sahip olduğu acı ve ferah baskın tadı daha yumuşak ve tatlımsı bir aromaya dönüştürüyor.
Dilediğiniz tüm yemeklere, çorbalara, salatalara ve soslara ilave edebilirsiniz. Tek veya karışık bitki çaylarının içine ekleyebilirsiniz. Ekmek veya tatlı hamur işi tariflerinizde değerlendirebilirsiniz. Bal veya farklı malzemelerle karıştırarak, dahilen veya haricen kullanabileceğiniz macunlar elde edebilirsiniz.
Zencefil çayı, kan sulandırıcı ilaçlar, aspirin ve anti-inflamatuar (iltihap önleyici) ilaçlar ile etkileşmektedir. Bu tür ilaçlar kullanan kişilerin zencefil çayı tüketmeden önce kendilerini takip eden doktora danışmaları gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri