Zencefil kökü tomurcuklanmaya başladığı bölgelerden 5 ya da 6 parça halinde kesilir. Ekim için humus bakımından zengin organik minerallerle zenginleştirilmiş toprak tercih edilmelidir. Saksı ya da bahçe yatağının içerisine zencefil yayılan bir bitki olduğu için kökten kesiğimiz parçalar 20 cm aralıklarda ekilir.
Zencefili çok derine olmayacak şekilde yerleştirin ve üzerini toprakla örtün. Toprağa ekilen zencefile ilk can suyunu verin ve torağın nemli kalmasını sağlayın. Dört hafta sonunda minik tomurcuklar kendisini göstermeye başlayacaktır. Bitkiniz 10 ayın sonunda köklenecek ve zencefil olarak tüketime hazır hale gelecektir.
Zencefili Suda Bekletin:
Bir kabın içerisine oda sıcaklığında su doldurun. Dilimlediğiniz zencefilleri suyun içerisine koyun ve minimum 3-5 saat kadar suda bekletin. Zencefilin daha hızlı filizlenmesi için 12 saat bekletmek yeterli olacaktır.
Rendeleyip suyun veya sütün içine ilave ederek tüketebilirsiniz. Rendeli veya dilimli olarak demleyebilir, zencefil çayı elde edebilirsiniz. Sütlü tatlılarda daha hafif bir lezzet elde etmek için kullanabilirsiniz. Tavuk, balık ve et yemeklerine pişme esnasında ilave edebilirsiniz.
Zencefil dikimi için en iyi zaman kış bitimi ya da ilkbahar aylarıdır: Bu dönemleri iyi değerlendirmelisiniz. Çok soğuk şehirlerde yaşıyorsanız, balkon içinde aynı dönemleri değerlendirmeniz tavsiye edilir. Dış mekanda kökleri öldürebilirsiniz.
İlgili 23 soru bulundu
Zencefil bitkisi Asya'nın Çin, Japonya ve Hindistan gibi daha sıcak bölgelerine özgüdür. Ancak günümüzde Güney Amerika ve Afrika'nın yanı sıra tıbbi ve gıda amaçlı olarak Orta Doğu'da da yetiştirilmektedir.
Zencefil, tropik iklimlerde kolayca yetiştiğinden, toprağının her zaman nemli olmasına ve bol bol güneş ışığı almasına önem vermeniz gerekiyor.
Kabuklu taze zencefil plastik bir torba ya da kağıt havlu içerisinde buzdolabında 2-3 hafta, dondurucuda 6 ay kadar kadar saklanabilir.
Kök yumruları baharat olarak kullanılır. Zencefilden gazoz, turşu, reçel ve şekerleme yapılabilir. Mutfakta çorba, dolma, et, pilav, sebze yemeği, kurabiye ve keklere gönül rahatlığıyla katılabilir. Zencefilin yanında en çok bal kabağı tercih edilir.
Zencefilin sindirim sistemi ve mideye faydaları
Zencefilin %40 oranında hazımsızlığa ve mide şişkinliklerine yardımcı olduğunu kanıtlamışlardır. Zencefil, mide ağrısına ve mide bulantısına karşı etkili olmasının yanı sıra, mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür. Diareyi (ishal) önler ve bağırsak bozukluklarını giderir.
Hafif, kumlu, kireç bakımından zengin toprakları sever.
Toprağın özelliği oldukça sert olmalıdır. Zerdeçal tohumları, zengin ve nemli toprak altyapısı ile 15 cm derinliğe gelecek şekilde yerleştirilip üzeri kapatılmaktadır. Her gün sulanarak takip edilmektedir. Ilık ve nemli hava, toprağın sürekli sulanıp nemli kalması gibi durumlar zerdeçalın kalitesini arttırmaktadır.
Ekim ayı civarında bitkinin yaprakları ölmektedir. Bütün yapraklar öldüğü zaman ise zencefil hasada hazır olmaktadır.
Evde zencefil yetiştirmek mümkün. Zencefil alırken üzerinde açık renkli tomucuklar olanını seçerek işe başlıyoruz. Bu tomurcuklu zencefil gözün hemen altından kestikten sonra nemli bir toprakta beklettikten sonra suyu döküp güneş gören bir yerde bekletmeye başlıyoruz.
Başta Çin olmak üzere, Hindistan, Endonezya, Vietnam, Japonya gibi tropik ya da yarı tropik iklimlerde yetişir.
Zencefil ekildikten 9-10 ay sonra, tam olgunluğa ve ideal lif oranına ulaştığında hasat ediliyor. Güneşte kuruyana kadar bekletiliyor. En kaliteli ürünü elde etmek için kurutulmadan önce kabuğu soyuluyor. Kabuğu soyulmadan kurutulanlar ise ikinci kalite sayılıyor.
Kurutulup toz haline getirildikten sonra 3 ay tazeliğini korur. Ondan sonra bayatlamaya başlar. Toz zencefili cam kavanozda, rutubetsiz ve güneş görmeyen bir ortamda saklamak gerekir. Saklama sürecinde ara sıra kavanozun kapağı açılarak havalandırılmalıdır.
Güneş ışığına maruz kalmayacakları, serin ve karanlık bir yere yerleştirin. Zencefili bu şekilde uzun süre saklayabilirsiniz. Toz zencefili kapaklı bir kaba koyup buzdolabına yerleştirerek yaklaşık 3-4 yıl boyunca muhafaza edebilirsiniz.
Temel olarak kökleri tüketilir. Zencefilin esas olarak faydalı olan bileşeni gingerollardır. Zencefilin geleneksel/alternatif tıpta kullanımı çok eskiye dayanmaktadır. Hintlilerin ve Çinlilerin 5000 yıldan fazladır zencefil kökü kullandıklarına inanılıyor.
Öncelikle bir diş sarımsak kadar olan kök zencefilin kabuklarını soymanız gerekir. Ardından zencefili bir bardak suya koyarak 10 dakika kaynatmanız yeterlidir. Tüketmeden önce bir çay kaşığı bal da ekleyerek şifa deposu içeceğinizi tatlandırabilirsiniz.
Toz zencefiller tıpkı diğer baharat türlerinde olduğu gibi böceklenebilir. Ürünlerin böceklenmemesi için doğru bir şekilde muhafaza edilmesi önemlidir. Toz zencefillerin böceklenme süreleri ortam koşullarına göre değişkenlik gösterebilir. Böceklenen gıdaların en kısa sürede ortamdan uzaklaştırılması gerekir.
Zencefil kökü tomurcuklanmaya başladığı bölgelerden 5 ya da 6 parça halinde kesilir. Ekim için humus bakımından zengin organik minerallerle zenginleştirilmiş toprak tercih edilmelidir. Saksı ya da bahçe yatağının içerisine zencefil yayılan bir bitki olduğu için kökten kesiğimiz parçalar 20 cm aralıklarda ekilir.
Ülkemizde zerdeçal yetiştiriciliği için fideler hazır olarak alınabiliyor. Dört mevsim dikilebilen yumruların özellikle rüzgarsız alanlara ve buharlaşmanın az olduğu ikindi vakitlerinde dikilmesi öneriliyor.
Rizomlar, bir bitkinin eşeysiz olarak çoğalmasına izin verir. Ebeveyne özdeş yeni bitkiler, boğum içeren bir rizom bölümünden büyütülebilir. Bazı otlar, zambaklar, orkideler, eğrelti otları ve ağaçlar dahil olmak üzere birçok farklı bitki türü rizomları kullanır. Yenilebilir rizomlara zencefil ve zerdeçal dahildir.
BAŞTA ÇİN OLMAK ÜZERE, HİNDİSTAN, ENDONEZYA, VİETNAM, JAPONYA GİBİ TROPİK YA DA YARI TROPİK İKLİMLERDE YETİŞİR.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri