Rendeleyip suyun veya sütün içine ilave ederek tüketebilirsiniz. Rendeli veya dilimli olarak demleyebilir, zencefil çayı elde edebilirsiniz. Sütlü tatlılarda daha hafif bir lezzet elde etmek için kullanabilirsiniz. Tavuk, balık ve et yemeklerine pişme esnasında ilave edebilirsiniz.
Zencefil En Sağlıklı Nasıl Tüketilir? Zencefilin en sağlıklı tüketimi çok uzun süre ısıl işlem görmemesi halinde gerçekleşebilir. Taze zencefili 3-5 dakika sıcak suda demleyip çayını içebilirsiniz. İçme suyunuzun içinde taze zencefil dilimleri bekletip içebilirsiniz.
Zencefil genel olarak içeceklerde, salatalarda ve çeşitli yemeklerde kullanılıyor. Toz zencefil baharat olarak yemeklerin içerisine, salatalara ve çeşitli içeceklerin içine katarak tüketilebiliyor. Ayrıca kurabiyelerin ve çeşitli atıştırmalıkların içerisine de konulabiliyor.
Çiğ olarak da rahatlıkla tüketilebilen zencefil, başta mantar gibi enfeksiyonların en büyük düşmanıdır. Bunun yanında aromatik yapısıyla zencefil ağız kokularını giderir. Antiseptik özelliği ile mide rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır.
Düzenli zencefil kullanımı ile inme ve kalp krizi oranını azaltıcı etkisi görülmektedir. LDL kolesterol düşürücü özelliği vardır. Zencefil yağının nefes darlığına da olumlu etkileri olduğu bilinmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Zencefili Kimler Tüketemez? Zencefilin etkileri genellikle sindirim sistemi üzerinde olduğundan sindirim sistemi hastalıklarına (ülser, mide ekşimesi, reflü vb.) sahip kişilerin zencefil tüketmeleri önerilmez.
Toz zencefili kimler kullanamaz? Kalp hastaları, tansiyon hastaları, bağırsak hastalığı olanlar ve kan sulandırıcı kullanan kişilerin toz zencefil tüketmesi önerilmez.
Zencefil çayının da diğer bitki çayları gibi özenli bir şekilde tüketilmesi gerekir. Genellikle tok karna veya yemeklerle birlikte içilmesi önerilen bitki çayları, ara öğün olarak da tercih edilebilir.
Kullanımının pratikliği ve tüketim ömrünün daha uzun olması sebebiyle toz zencefil, bitkinin taze haline göre daha sık tercih ediliyor. Üstelik zencefil tozu kurutma ve öğütülme işlemlerinden geçtiği için bitkinin kök halindeyken sahip olduğu acı ve ferah baskın tadı daha yumuşak ve tatlımsı bir aromaya dönüştürüyor.
Zencefil limon çayı, soğuk kış günlerinde başımıza dert olan öksürüklere karşı doğal bir antikordur. Vücuda sağladığı bin bir çeşit yararı ile birlikte vücudumuza dost olan bir bitki çayıdır. Kas yorgunlukları, vücuttaki yağ oranının dengelenmesi ve mide de oluşan rahatsızlıklara karşı direnç sağlar.
Zencefil bal öksürük kesebilir, zararlı mikroorganizmaları temizleyebilir. Bağışıklığı güçlendirme ve vücudu korumada yardımcı olduğu için soğuk algınlığına karşı da koruyucudur. Gribal rahatsızlıklarda rahatlatıcıdır ve iyileşme sürecini hızlandırabilir.
Kabuklu taze zencefil plastik bir torba ya da kağıt havlu içerisinde buzdolabında 2-3 hafta, dondurucuda 6 ay kadar kadar saklanabilir.
Zencefil bal limon karışımı; şişkinlik ve kabızlık problemine iyi gelmekte olup, sindirimi dengeler. Hem balın hem de zencefilin mide sorunları hakkında oldukça önemli yararları vardır. Zencefil bal limon karışımı yapılmasıyla insan vücudun harika etkiler sağlamaktadır.
Zencefil çayı yan etkileri, şişkinlik, mide ağrısı, gaz ve bulantı şeklinde ortaya çıkabilir. İshal ve karın ağrısı diğer yan etkileri arasında sayılabilir. Bunların yanında zencefil çayının kan basıncını düşürme gibi bir etkisi olduğundan ilaçlarla birlikte tüketirken dikkat etmek gerekir.
Taze zencefil, acı bir tada sahip olduğundan genellikle tek başına çiğ tüketilmiyor. Bunun yerine rendelenerek veya dilimlenerek çay, günlük takviye edici karışım ya da yemek ve hamur işi çeşitleri gibi tarifler için farklı tatlarla bir araya getiriliyor.
Unutmamanız gereken önemli bir ayrıntı var o da kullanmadan önce karışımı mutlaka karıştırın! Toz zencefilli bal karışımı için; yaklaşık 1 su bardağı bala, 3 tatlı kaşığı toz zencefil ve yarım limonun suyunu ekleyerek bir karışım hazırlayabilirsiniz. Bu karışımdan günde maksimum iki yemek kaşığı kadar tüketebilirsiniz.
Akciğerlerin temizlenmesi için ihtiyaç duyulan önemli besinlerden biri de zencefildir. Zencefil, akciğer için tehlike yaratabilecek toksin ve parçacıkları temizlemeye yardımcıdır. Çay olarak demleme şeklinde tüketilebilir ya da su içinde bekletilerek tüketilebilir.
Zencefilin kan sulandırıcı etkisi vardır. Bu nedenle kan sulandırıcı ilaç kullananlar bu bitkiyi kullanmadan önce hekime danışılmalıdır. Zencefil tansiyonu düşürür. Tansiyon hastası iseniz ve ilaç kullanıyorsanız zencefil kullanmadan önce hekiminizle görüşünüz.
Toz zencefilin çay ya da farklı formlarla kullanımı, emziren annelerin sütünü artırmada çok etkili olur. Şeker kamışı suyu ile karıştırılarak kullanıldığında, mide tahrişini iyileştirmeye yardımcı olur. Bu karışımın sabah erken saatlerde tüketilmesi gerekir.
Nane, zencefil, limon, bal ve tarçın kullanılarak hazırlanan zencefil çayı, yüksek vitamin ve mineral içeriği ile gribe karşı vücut direncinizi arttırır. Zencefilli grip çayı ile grip sizi yatağa atmadan kolayca yenebilirsiniz.
Trombositlerin yapışkanlığını azaltır ve arterlerdeki plak oluşumunun temizlenmesini sağlar. Zencefil antioksidan kaynağı bir bitkidir. Bu bakımdan en etkili damar açıcı bitki çeşitleri arasında yer alır.
En etkili yol yemeklerinize katkı olarak eklemenizdir. Kurabiyelerinize, tatlılarınıza ve daha pek çok yemeğinize zencefili doğrudan ekleyebilirsiniz. Ayrıca kapsüller halinde satılan zencefil özlerinden faydalanmanız da mümkün.
Çok üşüyen insanlarda, özellikle kış soğuklarında vücut ısısını dengeler. Kansızlık problemlerinde tüketilmesi gereken en şifalı macundur denilebilir.
Zencefil Tozunun 100 gramında 335 kcal kalori, ayrıca 1 Çay Kaşığı yani 3 gram Zencefil Tozunda 10 kalori bulunmaktadır.
Zencefil ekildikten 9-10 ay sonra, tam olgunluğa ve ideal lif oranına ulaştığında hasat ediliyor. Güneşte kuruyana kadar bekletiliyor. En kaliteli ürünü elde etmek için kurutulmadan önce kabuğu soyuluyor. Kabuğu soyulmadan kurutulanlar ise ikinci kalite sayılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri