Taze zencefil, acı bir tada sahip olduğundan genellikle tek başına çiğ tüketilmiyor.
Aromalı, keskin acı bir tadı, aromalı hoş bir kokusu olan zencefilin sabahları kalkmakta zorlananlara ve gündüz çok üşüyenlerin kullanması öneriliyor.
Zencefil, esas olarak uçucu yağlar, reçine ve reçine asidi ile gingerolden oluşur. Gingerol, bitkinin keskin tadını oluşturur. Ayrıca borneol ve sineol gibi sindirim ve dolaşımı uyarıcı maddeler içermektedir.
Çünkü keskin ve acı bir tadı vardır. Çayın içine tadını yumuşatacak başka şeyler de ekleyebilirsiniz ama sadece toz zencefil çayı içerseniz daha faydalı olacaktır.
İlgili 33 soru bulundu
Zencefil parçalarını birbirinden ayırdığınız zaman kırışıklık görülmeye başlanmış olunur. Göreceğiniz bu kırışıklıklar, taze zencefilin bozulmaya başlandığını gösterir. Zencefil yapısına bakıldığı zaman ise yumuşak ve renksiz bir görünüme bürünür. Yumuşak dokusu ve renksiz hali taze zencefilin bozulduğunu gösterir.
Zencefili Kimler Kullanamaz? Sindirim sistemi güçsüz kişilerin zencefil tüketmesi önerilmez. Bağırsak hastalıkları ve ülser gibi mide hastalıkları olan kişilerin de aşırı zencefil tüketmemesi gerekir. Mide yanması ve mide ekşimesi gibi sorunlardan kaçınmak için yemek yemeden önce tüketilmemelidir.
- Tadını daha baskın hale getirmek istediğiniz soslara da aynı şekilde taze zencefili rendeleyerek yada toz zencefili direkt olarak ekleyebilirsiniz.
Yarım bardak yoğurda ekleyeceğiniz birer çay kaşığı toz zencefil ve zerdeçal, bağışıklık sisteminizi güçlendirerek sizi hastalıklardan ve kışın daha sık görülen kalp krizinden koruyor. Soğuk havanın damarları büzücü etkisiyle, kalp krizi ve ani ölüm riski ortaya çıkabiliyor.
Her bir bardak su için bir çay kaşığı toz zencefil kullanmanız yeterlidir. İki kişilik toz zencefil çayı için 2 bardak su kaynatın. Kaynayan suyun içine 2 çay kaşığı toz zencefil ekleyin ve yaklaşık 5-10 dakika demleyin. Demledikten sonra fincanlara alarak dilerseniz limon suyu ve balla lezzetlendirebilirsiniz.
Peki, zencefil çayı fazla içilirse ne olur? Zencefil çayı fazla tüketildiğinde mide ve bağırsak duvarını uyararak, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına davetiye çıkarabilir. Ağız kuruluğu, boğaz ağrısı ve kabızlık gibi semptomlara neden olur. Günde bir ya da iki bardak (200- 300 ml) tüketilmesi önerilmektedir.
Acı tadı bastıran bal sayesinde zencefilleri çiğ olarak tüketebilir, tadından rahatsız olmadan yiyebilirsiniz.
Güneydoğu Asya kökenli bir besin olan zencefil daha çok Asya mutfağında ve alternatif Uzak Doğu tıbbında sıkça kullanılır. Zencefili ister taze isterseniz baharat olarak kullanabilir, çayını yapabilir ya da yemeklere ekleyebilirsiniz.
Zencefilin %40 oranında hazımsızlığa ve mide şişkinliklerine yardımcı olduğunu kanıtlamışlardır. Zencefil, mide ağrısına ve mide bulantısına karşı etkili olmasının yanı sıra, mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür. Diareyi (ishal) önler ve bağırsak bozukluklarını giderir.
Zencefil, ev yapımı tariflerde genellikle yemeklere keskin ve ferah bir aroma kazandırmak amacıyla tercih ediliyor. Soğuk içeceklerde ferahlatıcı özelliği daha da ön plana çıkan bu bitki, belirgin aroması ve güçlü bileşenleri sayesinde sıcak içeceklerde de duyuları canlandırıcı bir özellik kazanıyor.
- Sindirim sistemini daha sağlıklı bir hale getirir, - Bağışıklık sistemini güçlendirir. Zencefil, kilo vermeye yardımcı olmasının yanında sağladığı yararlar ile de dikkat çekmektedir. Çünkü bu ürünü kullanarak kilo verme süreci geçirmek sağlık açısından olumludur.
Son yıllarda artan obeziteye karşı savaş açan ve tüketildiğinde etkili olan doğal besinler bulunuyor. Bunlardan en etkili olanlardan biri zencefildir. Hem toz hem de taze olarak tüketilen zencefil ile bel ve göbek bölgesinde biriken inatçı yağlardan kurtulabilirsiniz.
Zencefil, vücuttaki fazla suyun atılmasına yardımcı oluyor ve şişkinliği azaltıyor. Bu özelliğiyle ödem söktürücü olarak da biliniyor. Sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı oluyor.
Bir zencefil kökünü ince ince dilimleyin. Sıcak su koyduğunuz termosun içerisine atın ve zencefilin demlenmesini bekleyin. Tüm gün boyunca bu karışımı her yemekten yarım saat önce bir miktar için. Bu içecek kısa zamanda kilo vermek isteyenler için ideal.
Toz zencefil, çok yıllık bir bitki olan zencefilin kurutularak öğütülmesi ile elde edilen bir baharat çeşidini oluşturuyor. Kullanımının pratikliği ve tüketim ömrünün daha uzun olması sebebiyle toz zencefil, bitkinin taze haline göre daha sık tercih ediliyor.
Zencefil çayı içerek yavaşlayan metabolizmanızın daha hızlı çalışmasını sağlayabilirsiniz. Gece yatmadan 30 dakika önce içilen 1 bardak zencefil çayı, gece boyu metabolizmanızı çalıştırır ve uykuda bile yağ yakmanızı sağlar.
Zencefil köksapları yani yumrular Bilimsel olarak botanikte Zingiber officinale olarak bilinmektedir.
Zencefil Limon Çayı Neye İyi Gelir? Yüksek C vitamini oranına sahip olan limon ve doğal antioksidan kaynağı olan zencefili karıştırarak hazırlanan zencefil limon çayı, tam anlamıyla bir iltihap savardır. Yani vücut bağışıklığının güçlendirmesinde savaşçı rol alır ve vücuttaki iltihapları giderir.
Zencefil, özellikle kış aylarında grip ve nezle gibi hastalıklar için şifa kaynağıdır. Kalp ritim bozukluğu olan kişilerin düzenli olarak tüketmesi önerilen bu besin tüm kalp rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Aynı zamanda damar sıkışması yaşayan kişiler için damar açıcı besinlerin başında zencefil gelmektedir.
Zencefil Ne Kadar Tüketilmelidir? Zencefil faydalı ve lezzetli bir baharattır ancak önerilenden fazla kullanmak sakıncalı olabilir. Zencefil çayı için önerilen miktar günde 1 veya 2 fincandır. Herhangi bir biçimde günde 4 gramdan fazla zencefil tüketimi önerilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri