Ulusların Zenginliğinin ölçümünün tam olarak yapılabilmesi için son olarak da net dış varlıkların hesaba eklenmesi gerektiği vurgulanıyor. Böylece, doğal, beşeri ve dış kaynaklar, ülkenin sahip olduğu binalar, makineler, yollar ve köprüler gibi üretilmiş özvarlıklara eklenerek ulusun zenginliği hesaplanıyor.
Nisap, zekât, sadaka-i fıtır ve kurban gibi ibadetler için konulan bir zenginlik ölçüsüdür. Nisap, asgarî zenginlik ölçüsü şeklinde de tanımlanabilir. Borcundan ve aslî ihtiyaçlarından fazla olarak bu kadar mala sahip olan kişi dinen zengin sayılır.
Maddeler hâlinde yazalım: 1- Zekât nisabı, 20 miskal yani 96 gr altın veya bu değerde para yahut ticaret eşyasıdır. Zekât veya kurban nisabına mâlik olana zengin denir. Zengin olma tarihinin üstünden bir sene geçince zekât vermek farz olur.
Paralar(altın, gümüş, döviz vb.), ticari olan varlıklar ve bunların gelirleri, yatırım amaçlı gayr-i menkuller vb. birikimlerin nisap miktarı 80,18 gram altın veya onun değerinde bir meblağdır.
Borçtan ve aslî ihtiyaçlarından fazla olan bu malın artıcı olması ve üstünden bir yıl geçmesi hâlinde zekâtının verilmesi gerekir. Zenginliğin asgari sınırı olan ”nisap” Hz. Peygamber tarafından belirlenmiştir.
İlgili 39 soru bulundu
24.11.2023 Tarihi itibariyle 80.18 Gram Altın Nisap Miktarı 149.008,92 TL Olarak Hesaplanmıştır. ZEKAT NEDİR?
Nisap miktarı 80.18 gram altındır. Bu miktarın üzerinde bir mal varlığı varsa zekat vermek gerekir. Bu varlığın karşılığı TL veya başka bir para birimi olarak hesaplanır. Çıkan sonucun 40'da 1'i yani %2,5 'i zekat olarak verilir.
100 GRAM ALTIN ZEKATI NE KADAR? Diyanet İşler Başkanlığı'nın zekat hesaplama robotunda yaptığımız 13 Nisan 2023 tarihli hesaplamaya göre, 100 gram altının zekatı 2.981,60 TL'dir.
Nisap miktarı nasıl hesaplanır? Nisap miktarı 80,18 gram altındır. 80,18 gram veya buna karşılık gelen birikmiş parası (tahsili kesin alacaklar dahil) olan kişi dinen zengin sayılır ve dolayısıyla zekat vermekle yükümlüdür.
İslam tarihinde Hanefi mezhebine mensup âlimler, bir alaşımın yarıdan fazlasının altın olması halinde bunun saf altın hükmünde olduğu ve bu vasıftaki altınlar 20 miskal (80,18 gram) ağırlığına ulaştığında zekât verilmesi gerektiği görüşündedirler.
"Biriktirilen para nisaba ulaşıp üzerinden bir yıl geçtikten sonra zekâtının verilmesi gerekir. Söz konusu paranın hangi ihtiyaç için biriktirildiği bu hükmü değiştirmez.
ARABANIN VE EVİN ZEKATI OLUR MU? Kişinin ticaret amaçlı olmayıp ev, işyeri, çiftlik vb. amaçlarla kullanmak üzere alıp elinde bulundurduğu gayr-i menkuller ile kişinin kullanmakta olduğu arabası zekata tabi değildir.
Fakir kardeşe zekât verilebilir mi? Fakir olan kardeşe zekât verilebilir. Kardeş çocuğu, amca, dayı, hala ve bunların çocukları da böyledir (Merğinânî, el-Hidâye, 2/224; İbnü'l-Hümâm, Fethü'l-kadîr, 2/275; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/353-354). Hatta zekât verirken yoksul akrabalara öncelik verilmesi daha sevaptır.
Bir yıllık borcu ve aslî ihtiyaçları dışında 80.18 gr. altını veya bu miktar değerinde malı veya parası olan kimseler, dinen zengin sayılır.
Allah Teala'nın canlılara yeme içme ve başka hususlarda yararlanmak üzere verdiği her şeyi “rızık” kelimesiyle ifade edilir. Sadece insanların değil, yeryüzündeki tüm canlıların rızkı Rezzak olan Allah'a aittir. O sadece inananlara değil, kendisini inkâr edenlere, hatta kendisine iftira edenlere de bol bol rızık verir.
Birbirinden farklı ayardaki altınların zekât nisabı, 24 ayardan 80,18 gram altın değeri üzerinden hesaplanır. Buna göre, ayarları veya ağırlıkları ne olursa olsun kişinin elinde bulunan altınların toplamı 24 ayardan 80,18 gram altın değerine ulaştığında kırkta bir (% 2,5) oranında zekât verilmesi gerekir.
Örneğin; satma amacı ile elinde bulunan ve 3 yıl boyunca zekatı verilmeye bir arsanın zekatı hesaplanırken; 2019'da değeri 100.000 lira ise 2.500 lira, 2020'de değeri 200.000 lira ise 5.000 lira, 2021'de değeri 300.000 lira ise 7.500 lira zekatı olacaktır.
Yukarıdaki bilgilerden hareketle zekât vermek isteyen birinin borçları, tüm ihtiyaçları çıkarıldığında ve bir yıl boyunca altını 80,18 gram ise zekât vermesi gerekmektedir. Altının gramı 80,18 ise bu gramın %2,5'i zekât verilmelidir.
Şâfiî mezhebinin meşhur olan görüşüne göre ise hiçbir borç, zekâta tâbi olan malların hiçbirisinden düşülmez, dolayısıyla borçluluk hâli zekât vermeye engel değildir (Nevevî, el-Mecmû', 5/344).
Çeyrek altın 1,75 gram ağırlığındadır.
1000 gram altın ne kadar ve kaç TL? Gram altının bugünkü alış fiyatı 1849,26 TL, satış fiyatı 1849,48 TL'dir. Gram altın en son 23.11.2023 - 18:11 tarihinde güncellenmiştir. Bu veriler doğrultusunda 1000 Gram Altın 1849480 Türk Lirasına karşılık gelmektedir.
Zekat Kimlere Farzdır? Müslüman, akıl sağlığı yerinde, ergenlik çağına gelmiş ve hür olan, kazanç sağlayıcı nitelikte mala sahip olan (nisap miktarda) kimselere zekat farzdır. Zekatın kişiye farz olması için elinde bulundurduğu nisap miktarda mala sahip olmasından, bir kameri yılın geçmesi gerekmektedir.
ZEKAT VERMEK İÇİN NE KADAR PARA OLMASI LAZIM? Zekat yılı içerisinde ödenecek olan borçlar çıkıldıktan sonra kira gelirleri, diğer gelirlerle birlikte nisap miktarına (80,18 gr. altın veya değeri) ulaşır ve üzerinden bir kameri yıl geçerse kırkta bir (% 2,5) oranında zekatının verilmesi gerekir.
Her kim, aylık maaşını âilesine veya başka bir yere harcıyor ve ayın sonu gelmeden maaşı bitiyor ve maaşından bir şey biriktiremiyorsa, ona zekât gerekmez. Çünkü zekâtın verilebilmesi için, nisab miktarına ulaşan malın üzerinden bir tam hicrî yılın geçmesi gerekir.
Maaş, ücret ve meslek kazançları üzerinden zekât hesaplanabilmesi için bu gelirlerin tamamı nisaba ulaşınca ve üzerinden bir yıl geçerse, ihtiyaçlar giderilip borçlar düşüldükten sonra %2,5'i zekât olarak verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri