Yeni dikilen bir kayısı fidanının kaç yılda meyve vereceği dikilen fidanın kök yapısı ve yaşı ile alakalıdır.Satın almış olduğunuz kayısı fidanı klasik anaçlı yani kök sistemi zerdali ise meyve vermesi 4 yılı bulmaktadır.
Meyve ağaçları, geleneksel bahçelerde 3. ya da 4. yıl meyve vermeye başlarken bodur meyve fidanları ise, genellikle 2. yıl sonunda istenen verime ulaşır. Bahçenin 4. yılında ise, ekonomik verime geçer.
Sorumuzun cevabına gelirsek; genel olarak dikimden sonraki 1 yıl içerisinde fidanlarınız az da olsa meyve vermeye başlar. Fakat genel olarak tam meyve verimine 4-5 yaşında geçer.
Suda Çözünür Kuru Madde Miktarı (SÇKM) % 14,62'dir. Ortalama meyve ağırlığı 27,5 g ve ağaç başına ortalama verim 41 kg'dır.
Ayva fidanlarının geneli 3-4 yaş itibariyle meyve vermeye başlarlar.
İlgili 43 soru bulundu
Yetişkin bir ağaçtan 50 kilonun üzerinde ürün alabiliyoruz. Bakımlı, genç ağaçlarda bir ayva 1 kiloya kadar çıkıyor.
Ayva fazla suyu sevmez, özellikle de suyun gövdesine değmesini sevmez. Ayvalar toprak isteği yönünden fazla seçici değildir. Bununla birlikte organik maddece zengin, iyi direne edilmiş topraklarda iyi gelişir. Derin toprağa fazla ihtiyaç duymaz.
Kayısı Ağacı Kaç Yıl Yaşar? Kayısı ağacı kısa bir ömre sahip olan bir ağaçtır. Ömür uzunluğu 30 ila 35 arasında değişmektedir. Bu yaşı geçen ağaçlar verimliliklerini kaybederler ve kesilmeleri oldukça akıllıca bir tercih olmaktadır.
Yetişkin bir kayısı ağacının yıllık su tüketiminin 900 mm civarında olduğu belirlenmiştir (27).
Cevap:Bir dönüme 25-30 arası kayısı, erik, bademi, zeytin ve 10 ile 20 adet arasında ceviz fidanı dikebilirsiniz. Kayısı fidanı , erikfidanı, badem fidanı, klasik anaçlı olmak zorundadır.Fidanlar arası 6 metre sıralar arası 6 metre olacak şekilde dikim yapılabilir.
Rakım farkından dolayısıyla da büyüme hızı değişir. - Kayısı fidanı yaklaşık kaç yıl yaşar : 50 yıl kadar yaşayanları çevremizde mevcuttur.
Gülgiller (Roseceae) bitki familyasından olan kayısılar, ağaçların özelliğine göre zerdali, kayısı, şekerpare gibi birbirine yakın ve fakat birbirinden farklı meyveler verir. Şekerpare diğer kayısılara oranla daha küçük boyutlarda olan ve daha tatlı olan kayısı türleridir.
Zerdali: Kayısıdan Daha Küçük, Çilli ve Ekşi!
Kayısının yabani türlerinden biri olan zerdali, kayısıyla kıyasla daha küçük boyuttadır. Tadı ise kayısının aksine biraz ekşi, başka bir deyişle mayhoştur.
Sonuç olarak, fındık ağaçları, vişne ağaçları, kayısı ağaçları ve erik ağaçları, en hızlı meyve veren ağaç türleri arasındadır.
Geleneksel bahçelerde 3. veya 4. yıl meyve vermeye başlayan ağaç, Bodur meyve fidanlarıyla 2. yıl verime yatar.
Ceviz Ağacının Ceviz Verimi
Ortalama olarak ceviz ağacı 8-10 sene sonra ceviz üretmeye başlar. Bununla birlikte, ceviz ağaçlarının 5-7 sene içinde yaklaşık 7-10 kg ceviz üretmeye başladığı durumlarda vardır. Ticari ceviz bahçelerinin çoğu, 30 ya da daha fazla sene sonra üretim zirvesine ulaşır.
Toprak İsteği: Kayısı ağacı; yarı sıcak ve sıcak bölgelerde, arazinin bol güneş gören güney yönlerinde, derin, geçirgen, az meyilli, sıcak ve besin maddelerince zengin, tınlı ve hafif kireçli, tınlı, kumlu tınlı ve humuslu top- raklarda iyi gelişme gösterir ve meyve kalitesi artar.
Ağacın suya ihtiyacı varsa her gün azar azar vermek yerine bir kerede bol miktarda su verin. Suyun, kök topunun sadece üst katmanına değil tamamına nüfuz etmesi önemlidir. Hava şartlarına göre ağaçlara en sık haftada bir su verin.
Kayısı ağaçları genel olarak sudan hoşlanmazlar. Ancak meyvelerin irileştiği ve olgunlaştığı yaz devresinde sulanması gerekmektedir. Su tutan ve derin topraklara dikilmiş kayısı ağaçları zamk çıkartmakta ve çok miktarda çiçek ve meyve dökümü yapmaktadır.
Kayısı ağacının çeşidine göre soğuğa dayanaklıkları farklıdır yarım saat ve daha az süre -3,9°C kalırsa tomurcukları, -2,2 °C kalırsa açmış çiçekleri -0,6 °C kalırsa küçük meyveleri zarar görür.
Mutlaka kalın dal kesimi gerekiyorsa, bunu 2-3 yıla yaymalıdır. Kayısı ağaçlarında, yumuşak çekirdekliler ve şeftali gibi gençleştirme budaması ve sert budama yapılmaz.
Klasik anaçlı kayısı ağaçlarının büyümesi 4 yıl civarı sürerken, yarı bodur ve tam bodur anaçlı kayısı ağaçların büyümesi yaklaşık 3 yıl sürer.
Ayva soğuklara elma ve armuttan daha az dayanır.
Ayva ağacının çekirdeğinden yeni bir bitki elde etmek oldukça zor olsa da özellikle bitki yetiştirmeyi seven insanlar için, emek verici ve zevkli bir uğraş olacaktır. Eğer ayva meyvesini seviyorsanız onların çekirdeklerini çimlendirerek işe başlayabilirsiniz.
Türkiye ayva üretiminde dünyada 1. sırada yer alır.
Ülkemizde ise Sakarya en çok ayva yetişen ilimizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri