Ülkemizde zerdeçal yetiştiriciliği için fideler hazır olarak alınabiliyor. Dört mevsim dikilebilen yumruların özellikle rüzgarsız alanlara ve buharlaşmanın az olduğu ikindi vakitlerinde dikilmesi öneriliyor.
Zerdeçalın toprağa ekilmesi ve ardından gerekli olgunlaşma süresi ortalama 6-10 ay arasıdır.
➢ Saksınızı hafif nemli, ama suyu iyi süzülmüş zengin organik toprakla doldurun. ➢ Küçük bir toprak altı gövde parçasını toprağın yüzeyinden 5 cm aşağıya, tomurcuklar yukarı tarafa bakacak şekilde yerleştirin. ➢ Saksıyı sulayın. İşte hepsi bu kadar!
Kahverengi bir kabuğu olan zerdeçalın kabuğunun altında koyu turuncu, etli kısmı vardır. Safranı andıran bir renge sahip olan zerdeçalı yemeklerinize lezzet katmak için baharat olarak kullanabilirsiniz. Verita Taze Zerdeçal yılın 12 ayı boyunca Tayland ve Peru'dan ülkemize getirilmektedir.
Başta Pakistan, Hindistan, Çin ve Bangladeş olmak üzere Asya'nın tropik bölgelerinde yetişir. Bitkinin toprak altındaki ana kökleri yumurta veya armut seklindedir.
İlgili 38 soru bulundu
2. ZERDEÇAL NEREDE YETİŞİR? Tropik iklim ürünlerinden biri olan zerdeçal, ne yazık ki farklı iklim koşullarına ayak uyduramadığı için Türkiye'de yetiştirilemiyor. Anavatanı Doğu Hindistan olan bu bitki, söz konusu bölgenin sofralarından asla eksik olmuyor.
Zerdeçal ılıman iklimin hakim olduğu bölgeleri sever ve bu ortamlarda yetişen bu bitki daha kaliteli olmaktadır. Türkiye'de ise ilk olarak Akdeniz bölgesinin Antalya ilinde yetiştirme işlemi gerçekleşmiştir. Anamur, Serik, Manavgat ve Gazipaşa ilçelerinde hala üretim devam etmektedir.
Oldukça büyük bir bitki olan zerdeçalın evde, saksıda yetiştirilmesi dahi mümkün oluyor.
Taze zerdeçal tüketimi, toz haline getirilen formuna göre daha avantajlıdır. Taze zerdeçal da toz zerdeçalda bulunmayan pek çok yararlı bileşen bulunmaktadır. Zerdeçalın işlenmesi sırasında besleyici özelliklerinin kaybolmasına neden olur.
Zencefili çok derine olmayacak şekilde yerleştirin ve üzerini toprakla örtün. Toprağa ekilen zencefile ilk can suyunu verin ve torağın nemli kalmasını sağlayın. Dört hafta sonunda minik tomurcuklar kendisini göstermeye başlayacaktır. Bitkiniz 10 ayın sonunda köklenecek ve zencefil olarak tüketime hazır hale gelecektir.
Zencefil dikimi için en iyi zaman kış bitimi ya da ilkbahar aylarıdır: Bu dönemleri iyi değerlendirmelisiniz.
Safran kökü, zerdeçöp, sarı boya gibi isimlerle anılsa da daha çok zerdeçal olarak bilinen bu baharat, içerisinde bulunan kurkumin adlı bileşen sayesinde sağlık üzerinde çok önemli olumlu etkilere sahiptir.
Toplanan kökler taze olarak satılıp tüketilebileceği gibi kurutulup toz haline getirilerek de kullanılabilir. Kurutma işlemi için kökler toplanıp kaynatılarak olgunlaşmaları durdurulur. Daha sonra güneş altında 10-15 gün bekletilmek suretiyle kurutulur. Kuruyup sertleştikten sonra öğütme işlemine geçilir.
Zerdeçalın görüntüsü zencefille aynıdır. Tek farkı koyu sarı rengidir. Yemeklerde taze olarak ya da kurutulup ufalanmış toz haliyle kullanılabilir.
Zerdeçal Sıkça Sorulan Sorular
%11 indirimle Zerdeçal Tane 250g 75 TL'ye, %13 indirimle Zerdeçal öğütülmüş 5 KG 617 TL'ye, %20 indirimle Zerdeçal Öğütülmüş 250g 75 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Toz zerdeçalın ortalama raf ömrü 3 yıldır.
Toz zerdeçalın ağzı kapalı bir kavanoz veya kaba konarak doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Serin ve karanlık bir dolap, saklama yeri olarak idealdir. Buzdolabına kesinlikle konulmamalıdır.
Bir küçük not daha: Zerdeçalın taze olanının tadı daha makul, daha hafif. Kuru zerdeçalın tadından hoşlanmayanlara tadı daha güç hissedilen taze zerdeçal parçası tavsiye ediliyor. Tazenin en önemli riski boyaması. Eliniz ya da temas ettiğiniz yüzeyde leke bırakması.
Zerdeçal renkli ve aromalı un ile taklit edilebilir. Bu durumda ayırt etmenin en kolay yolu suya birkaç damla tozdan eklemektir. Eğer suda kolayca çözülmüyorsa ve yüzeyde beyaz renkli lekeler oluşturmuyor ise kullandığınız gerçek zerdeçaldır.
1) Demir Eksikliğine Neden Olur
Günlük hayatta bir beslenme düzeniniz yoksa tükettiğiniz bazı gıdalar vücudun demir oranında emilime neden olabilir. Tıpkı zerdeçal gibi! Aşırı miktarda tüketilen zerdeçal zamanla vücudun demir oranında hızlı bir düşüşe neden olmaktadır.
Zerdeçal, 1 m uzunluğa kadar yükselebilir. Zambak benzeri geniş koyu yeşil renkli yaprakları tabanda gövdeyi sarar, 50-80 cm uzunluğunda, 7-25 cm eninde ovat-lanseolat şekildedir. Kenarları dalgalı, ortada ana damar ve ondan paralel olarak uzanan yan damarlar bulunmaktadır. Yaprak sapları kısa tüylüdür.
Spiral şeklinde dizilen beyaz-sarı renkli damarlı çiçekler bir defa açar. Çiçekler asal tohum üretmez. Zencefil gibi zerdeçalı da belirli bir kökene dayandırmak zordur.
Zerdeçal, kurutulmuş bir baharattır ve doğru şekilde saklandığında uzun süre dayanabilir. Kuru ve serin bir yerde saklanması gerekir. Hava almayan kaplar kullanılmalıdır ve malzemenin cam olması sağlık açısından önemlidir.
Vücuda sağladığı faydalar artık pek çok uzman tarafından vurgulanan zencefil ile zerdeçalı bir araya getirerek yapacağınız bu çaya bayılacaksınız! Zerdeçal ve zencefil kuru cildi nemlendiren, yaşlanmayı önleyen, kırışıklıkları azaltan ve cildin elastikiyetini artırmaya yardımcı olan süper bileşenler içerir.
Hint safranı ismi ile de bilinen ve Türk mutfağında oldukça geniş bir yere sahip olan zerdeçal baharatı, vücut sağlığı açısından da oldukça önemli bir yerdedir. Zencefilgiller familyasından olan bu baharat firmamız bünyesinde tane zerdeçal ve toz zerdeçal olmak üzere iki farklı şekilde satılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri