Hindistan'da yaygın olarak kullanılan, kökleri koyu sarı bir bitkidir. Peki, zerdeçal ne kadar tüketilmeli? Bir günde kabul edilebilir tüketim oranı 6-8 gramdır. Bu da 1 yemek kaşığına denk gelmektedir.
Zerdeçal, her ne kadar şifalı bir bitki olsa da, aşırı tüketimde yan etki gösterebilir. Olası yan etkilerinden birkaçı mide ağrısı ve bulantısı, baş ağrısı, kalp çarpıntısı ve kan sulanması, ishal ve gazdır. O yüzden günlük kullanım miktarı aşılmamalıdır. Bu miktar günde 6 ila 8 gram, yani 1 yemek kaşığıdır.
Kaynamış olan suyun içerisine bir ya da iki çay kaşığı toz zerdeçalı ekleyin ve bu karışımı yaklaşık 10 dakika demlemeye bırakın. Demlenmiş olan zerdeçal çayını süzerek sade olarak içebileceğiniz gibi içine bir kaşık bal ekleyerek de tatlandırabilirsiniz.
Zerdeçal her türlü tüketilebilir, fakat içerdiği kurkumin yalnızca yağda çözünebilir olduğundan yağ içeren yemeklerin yanında veya yoğurt gibi içeriğinde doğal olarak yağ bulundurulan besinlerle karıştırılarak tüketilmesi daha sağlıklı bir seçenektir.
Zerdeçal çayı ne sıklıkla içilir? Zerdeçal çayını günde bir fincan içmeniz yeterli. Etkisini daha fazla göstermesi için sabah saatlerinde içmeye özen gösterin deriz.
İlgili 21 soru bulundu
Reflü şikayetlerini azaltıyor: Zerdeçal, mide asitlerini yatıştırıyor ve reflü ağrılarını dindiriyor. Ancak, tok karnına alınması gerekiyor.
Günde Kaç Kaşık Zerdeçal Tüketilmelidir? Zerdeçalın antienflamatuar etkilerinden faydalanmak istiyorsanız, günde 500 ile 1.000 miligram aralığında kurkumin almanız önerilir. Kendi başına kullanıldığında, bir çay kaşığı taze veya öğütülmüş zerdeçal 200 miligram kurkumin içerir.
Katılımcıları üç gruba ayırdık: Bir gruba 3,2 mg (yaklaşık 1 çay kaşığı) baharat içeren zerdeçal kapsülü verildi, diğer gruba plasebo kapsül verildi, geriye kalanlardan ise her gün yemeklerine 1 çay kaşığı zerdeçal eklemeleri istendi.
Günlük 250 mg yani 1 çay kaşığının dörtte biri kadar zerdeçal alımı, aerobik egzersiz gibi damar duvarını güçlendirici ve damar sertliğini önleyici etkisi vardır.
Zerdeçal, var olan mide problemlerini daha da kötüleştirebilir ve diyabetli hastalarda kan şekerini çok düşürebilir. Karaciğer hastalığı veya safra kesesi taşı olanlar. hamile kadınlar veya emziren anneler zerdeçal tüketiminden kaçınmalıdır. Kanser ilaçlarıyla etkileşimler olabilir.
Son günlerde pek çok uzmanın övgüsünü alan zerdeçal, sarıdan turuncumsu renge bürünen kök halinde bir bitkidir. Toplanan kökler taze olarak tüketilebileceği gibi toz halinde de tüketime uygundur.
Eklem ağrılarına, kalp ve damar hastalıklarının önlenmesine yardımcı olan zerdeçalın tüketim konusunda kolay bir tarifi vardır. 2 çay kaşığı zerdeçalı 2 bardak su, 1 çay kaşığı zencefil ve isteğe bağlı şekilde limon, bal ile karıştırıp tüketirseniz birçok hastalığa yakalanma ihtimaliniz düşecektir.
Günümüzde zerdeçal sindirim ve karaciğer sorunları, eklem ağrıları ve deri rahatsızlıkları için kullanılır. Bitki uzmanları hazımsızlık ve ishalin yanı sıra Crohn ve ülserativ kolitis gibi enflamatuar bağırsak hastalıkları için tavsiye ederler.
Ancak belli bir raf ömürleri vardır ve bu sürenin sonuna bayatlarlar. Toz zerdeçalın ortalama raf ömrü 3 yıldır. Toz zerdeçalın ağzı kapalı bir kavanoz veya kaba konarak doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde muhafaza edilmesi gerekmektedir.
Günde bir su bardağı kadar içeceğiniz zerdeçal suyu, sindirim sisteminizin sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek oluyor ve hazmı kolaylaştırarak midenizin rahatlamasına, dolayısıyla bağırsaklarınızın da düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı oluyor.
Karaciğeri yenileme özelliği vardır. Karaciğer yağlanmasını yine düzenli kullanımda engellemeye yardımcıdır, karaciğer yağlanması tedavisinde de kullanılır. Kanın temizlenerek cildin de güzelleşmesini sağlar. Kan şekerinizi dengeler, açlık hissinizi azaltır, uzun süre tokluk hissi verir.
Gaz ve idrar söktürücü özelliğe sahip olan zerdeçal ödem attırır. Mide asitliğini düzenler ve mideyi güçlendirir. Karaciğer dostudur.
Uzmanların özellikle sabah kahvaltıda aç karan tüketilmesini önerdikleri zerdeçal, yüzyıllardır sağladığı faydalar açısından alternatif tıpta kullanımı önde gelen besinlerden biridir. Tavuk suyuna katılarak tüketildiğinde gün içinde vücudun ihtiyacı olan enerjiyi sağlar.
Toz zerdeçalın ağzı kapalı bir kavanoz veya kaba konarak doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Serin ve karanlık bir dolap, saklama yeri olarak idealdir. Buzdolabına kesinlikle konulmamalıdır.
Zerdeçal doğal bitki kaynağının daha etkili olabilmesi için gece yatarken kullanmak oldukça önemlidir. Bu bağlamda örneğin ılık bir suyun içerisine biraz zerdeçal katmak suretiyle kullanmak mümkündür. Aynı zamanda ılık bir süt ya da yoğurt içerisine katarak gece yatmadan önce tüketilebilir.
Bölgesel yağlanma problemi yaşayanlar için önemli bir yardımcı olan zerdeçal, kan şekerini de dengede tutarak insülin direncini önler ve bedendeki fazla yağın dışarı atılmasını sağlar. Ayrıca metabolizmayı hızlandırarak yağ yakmayı kolaylaştırır.
Zerdeçalın yan etkileri çok fazla görülmemiş olsa da, bazı kişilerde mide rahatsızlıklarına, bulantıya, baş dönmesine ve ishale neden olabilmektedir. Zerdeçalın tavsiye edilen günlük kullanım miktarının aşılmaması önerilir (2).
Curcumin çok kıymetli, hem rengini, hem tadını kazandırıyor. Tencere yemeklerine bir çay kaşığı zerdeçal koymak lazım, daha fazla değil. Fazla kullanılırsa tansiyon yükseltir, mideye rahatsızlık verebilir.
Emilimi çoğaltabilmek için bazı gıda eklemelerine ihtiyaç vardır. İlk eklenen besin karabiber olmalıdır. Karabiberde bulunan piperidin/piperine etken maddesi, zerdeçalın emilimini 20-30 kat artırabiliyor. Emilimi biraz daha artırmak istiyorsanız üzerine zeytinyağı ekleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri