Yapılan araştırmalar zerdeçalın 10 dakika boyunca kaynatılması ile yararlı bileşenlerinin daha iyi çözündüğünü gösterdiğinden en az 10 dakika kaynatılarak çayın hazırlanmasında fayda vardır.
Zerdeçal çayı hazırlamak için önce 2 bardak suyu, uygun bir demlikte kaynatmalısınız. Yeni kaynamış suya bir ya da bir buçuk çay kaşığı zerdeçal tozunu ekleyebilirsiniz. Bu karışımı yaklaşık 10 dakika demlenmeye bırakmanız gerekmektedir. Demlenmiş olan zerdeçal çayını süzüp afiyetle tüketebilirsiniz.
Kuru zerdeçal da diğer kök ve kabuk bitkilerde olduğu gibi kaynama usulü ile hazırlanır. Bunun için bir bardak suyun içine bir adet kök zerdeçal koyup yaklaşık beş dakika kaynatılır.
Bir demlikte önce suyu kaynatın. Su kaynadıktan sonra içine sırasıyla toz zerdeçalı ve zencefili ekleyin. 10 dakika demlenmesini bekleyin. Demlendikten sonra çayı bir süzgeç yardımıyla bardağa alın ve biraz ılıdıktan sonra şifa niyetine için.
Kaynamış olan suyun içerisine bir ya da iki çay kaşığı toz zerdeçalı ekleyin ve bu karışımı yaklaşık 10 dakika demlemeye bırakın.
İlgili 31 soru bulundu
Taze zencefil çayı hazırlamak da oldukça kolaydır. Öncelikle bir diş sarımsak kadar olan kök zencefilin kabuklarını soymanız gerekir. Ardından zencefili bir bardak suya koyarak 10 dakika kaynatmanız yeterlidir. Tüketmeden önce bir çay kaşığı bal da ekleyerek şifa deposu içeceğinizi tatlandırabilirsiniz.
Zerdeçal İltihaplara karşı etkili bir antioksidan kaynağıdır. Zerdeçalda bulunan curcumin iltihaplanmaya sebep olan farklı moleküler yapıları engeller. Zerdeçal; eklem iltihabı ve kas burkulması gibi hastalıkların tedavisinde etkilidir. Eklem ağrılarını ortadan kaldırır.
Bir tatlı kaşığı zerdeçal bir cezve içerisinde kaynatılarak çayı hazırlanabilir.
Eklem ağrılarına, kalp ve damar hastalıklarının önlenmesine yardımcı olan zerdeçalın tüketim konusunda kolay bir tarifi vardır. 2 çay kaşığı zerdeçalı 2 bardak su, 1 çay kaşığı zencefil ve isteğe bağlı şekilde limon, bal ile karıştırıp tüketirseniz birçok hastalığa yakalanma ihtimaliniz düşecektir.
Zerdeçalı damak tadınıza bağlı olarak yemeklerinizde salatalarınızın içerisinde baharat olarak kullanılabilirsiniz. Zerdeçal güçlü bir baharat olduğu için tadını kontrol ederek kullanmanızda fayda vardır. Yemeklerde tadı size göre değilse ılık suya, süte veya yoğurda bir çay kaşığı zerdeçalı katıp tüketebilirsiniz.
Zerdeçal, var olan mide problemlerini daha da kötüleştirebilir ve diyabetli hastalarda kan şekerini çok düşürebilir. Karaciğer hastalığı veya safra kesesi taşı olanlar. hamile kadınlar veya emziren anneler zerdeçal tüketiminden kaçınmalıdır. Kanser ilaçlarıyla etkileşimler olabilir.
Zerdeçalı şifa niyetine kullanmak için her sabah bir çay kaşığı zerdeçalı bir bardak su ile karıştırıp tüketebilirsiniz. İkinci kullanım şekli ise; bir çay kaşığı zerdeçalı 1 su bardağı ılık süt ile karıştırarak tüketebilirsiniz. Haftada 3 defa tüketmek yeterlidir.
Günümüzde zerdeçal sindirim ve karaciğer sorunları, eklem ağrıları ve deri rahatsızlıkları için kullanılır. Bitki uzmanları hazımsızlık ve ishalin yanı sıra Crohn ve ülserativ kolitis gibi enflamatuar bağırsak hastalıkları için tavsiye ederler.
Zerdeçal çayı hazırlamak için önce 2 bardak suyu, uygun bir demlikte kaynatmalısınız. Yeni kaynamış suya bir ya da bir buçuk çay kaşığı zerdeçal tozunu ekleyebilirsiniz. Bu karışımı yaklaşık 10 dakika demlenmeye bırakmanız gerekmektedir. Demlenmiş olan zerdeçal çayını süzüp afiyetle tüketebilirsiniz.
Zerdeçal, her ne kadar şifalı bir bitki olsa da, aşırı tüketimde yan etki gösterebilir. Olası yan etkilerinden birkaçı mide ağrısı ve bulantısı, baş ağrısı, kalp çarpıntısı ve kan sulanması, ishal ve gazdır. O yüzden günlük kullanım miktarı aşılmamalıdır. Bu miktar günde 6 ila 8 gram, yani 1 yemek kaşığıdır.
Karaciğeri yenileme özelliği vardır. Karaciğer yağlanmasını yine düzenli kullanımda engellemeye yardımcıdır, karaciğer yağlanması tedavisinde de kullanılır. Kanın temizlenerek cildin de güzelleşmesini sağlar. Kan şekerinizi dengeler, açlık hissinizi azaltır, uzun süre tokluk hissi verir.
Lösemi, lenfoma, gastrointestinal sistemi kanserleri, prostat kanseri, meme kanseri, over kanseri, baş-boyun kanseri, akciğer kanseri, melanom, nörolojik kanserleri önleyici özelliği bulunuyor.
Ağrı kesici ve yaraları iyileştirici: Stanford Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre zerdeçalın etkin maddesi “curcumin”, ağrı kesici özelliklere sahip. Rendelenmiş zerdeçalı biraz suyla karıştırıp püre haline getirdikten sonra yanıkların ve kesiklerin üzerine sürebilirsiniz.
Zerdeçalın içerisinde bulunan curcumin maddesi yağ yakımına yardımcı olan safranın akışına destek olur. Bu sebeple sindirim ve hazım sorunları için de oldukça etkili bir baharattır. Zerdeçal suyu düzenli olarak tüketildiğinde, kötü kolesterol ve trigliserit seviyesini dengede tutar.
Uzmanlar günde bir bardaktan fazla tüketilmemesini önermektedir. Zerdeçal, hamilelere ve emziren kadınlara önerilmez. Dolayısıyla bu süreçlerde zerdeçallı süt içilmemelidir.
Hindistan'da yaygın olarak kullanılan, kökleri koyu sarı bir bitkidir. Peki, zerdeçal ne kadar tüketilmeli? Bir günde kabul edilebilir tüketim oranı 6-8 gramdır. Bu da 1 yemek kaşığına denk gelmektedir.
Son yıllarda ismini sıklıkla duyduğumuz zerdeçal da çokça tüketilen baharatlar arasında yer alır. İçindeki sağlığa faydalı madde olan kurkuminin açığa çıkabilmesi için yağlarla birlikte tüketilmesi gerekmektedir. Bu nedenle yoğurda eklenerek kullanımı oldukça yaygındır.
Gaz ve idrar söktürücü özelliğe sahip olan zerdeçal ödem attırır. Mide asitliğini düzenler ve mideyi güçlendirir. Karaciğer dostudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri