Zerdeçal Özütü içerisindeki antioksidanlar ağız içerisinde serbest radikallerin oluşumunu , diş minesinde bulunan plakların azalmasına . Dişlerin doğal beyazlığına kavuşmasına , diş eti sağlığını olumlu yönde etkiler.
Kurutulmuş baharat olarak zerdeçal toz haline getirilerek; tatlılarda, çorbalarda, pilavlarda, et yemeklerinde, söğüş ve çeşitli sebzelerde baharat olarak kullanılır. Evde hazırlanan peynir veya sürmelik yağlara sarı bir renk vermesi için de zerdeçal tercih edilir.
Günde 1 defa tok karına bir tatlı kaşığı olarak kullanımı önerilmektedir. İçeriğindeki zengin bileşenler sayesinde, sindirim, solunum ve bağışıklığı destekler. Kurumsal faturaya uygun!
Kalp ve damar hastalıklarına karşı korur, damar yapısını güçlendirir. Hücresel yapıların güçlendirilmesine katkıda bulunarak kanserleşmeyi önler. Bu sayede tüm kanser türlerine karşı koruyucu etki sağlar. Zerdeçalın vücuda sağladığı bir diğer olumlu etki ise artrite karşı korumasıdır.
Cildin pürüzsüz görünmesini ve canlanmasını sağlayan Hyaluronik asit, zerdeçalın içinde bulunan kollajenezi elastase ve hiyalüronidaz kolajen sayesinde parçalanmaya karşı korunuyor.
İlgili 42 soru bulundu
Kolajen üretimini en fazla destekleyen besin, kemikli etlerdir. Kemiklerin içerisinde bulunan ilik kolajen üretimine fayda sağlayan aminoasitleri içerir. Bu nedenle ilikli kemik suyunu yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Yumurta beyazı kolajen üretimini destekleyici aminoasitleri içerir.
Sığır ve inek eti, tavuk, geyik, keçi ve öküz eti; özellikle hayvanın kemikleri, derisi ve sakatat bölgesinde bolca kolajen bulunur. Balık ve kabuklu deniz ürünleri kolajenden yapılmış kemikler ve bağlar içerir. Balığın pek tüketilmeyen başı, gözbebekleri ve pulları kolajen bakımından en yüksek kısımlarıdır.
Zerdaçal kullanımı zararları arasında sindirim sistemi hastalıkları yaşayanlara ve midesi hassas olanlarda olumsuz etkiler yaratabilmesi sayılabilir. Yemeklerde sık sık tercih edilen baharatlar her ne kadar lezzeti tamamlayıcı bir unsur olarak görülse de çoğu zaman mide için yan etkiler oluşturmaktadır.
Her gün düzenli olarak taze zerdeçal tüketmek isteyenler için günlük kullanım miktarı 6 – 8 gramdır. Öte yandan bu tarz tarifleri denemeden önce bir uzmandan onay almayı ihmal etmemenizi öneriyoruz.
Mide rahatsızlığı, alerjisi olan kişiler zerdeçalı tolere edemeyebilir. Zerdeçalın yan etkileri bazı kişilerde mide bulantısı, ishal gibi şikayetler olarak görülmüştür. Bazı ilaçlarla etkileşime girebileceğinden doktora danışılmadan tüketilmemelidir. Hamileyseniz kurkumin takviyelerini kullanmayınız.
Çörek Otlu-Zerdeçal Macunu
Bu macun sinüslerinizin açılmasında, boğa enfeksiyonlarının önlenmesinde ve tıkanıklıktan ötürü zorlanan nefesinizin rahatlamasına yardımcı olacaktır. Balgam için de iyi bir alternatiftir.
1 çay kaşığı toz zerdeçalı 1 yemek kaşığı kabartma tozuyla karıştırın. Bunların üzerine az miktarda Hindistan cevizi yağı ekleyerek karıştırın. Karışım macun kıvamını aldığında hazır olacaktır. Dilerseniz bu macunu içine kabartma tozu eklemeden de elde edebilirsiniz.
Zerdeçalın görüntüsü zencefille aynıdır. Tek farkı koyu sarı rengidir. Yemeklerde taze olarak ya da kurutulup ufalanmış toz haliyle kullanılabilir.
Zerdeçalın faydaları bu kadarla bitmiyor. Karaciğer sağlığımızı ve sindirim sistemimizi korur, safra akışını sağlar, hazımsızlığa iyi gelir. Kas ve eklem ağrılarında etkilidir. Cildi güzelleştirir, aknelere iyi gelir, cilt yaralarında kullanıldığında antibakteriyel etki sağlar.
Bunun yanında kurkumin (zerdeçal) de akşam alınması en yüksek fayda sağlar. Zerdeçal çok yüksek etkili bir antioksidan, yani yaşlanma karşıtı gıdadır. Özellikle son yıllarda popüler olan kurkumini, akşam kullanmak, vücut için en doğrusudur.
Baharat ve bitki olarak tüketebileceğiniz zerdeçal, damarların daha rahat çalışmasını sağlar. Baharat halinde sık sık tüketmeniz önerilir. Kanı hızla temizler.
Zerdeçal nelere iyi gelir? Zerdeçal doğal bir antienflamatuar ve antioksidan kaynağıdır. Böylelikle, tiroid hastalıkları, diyabet(şeker hastalığı), sindirim problemleri, kalp sağlığı, alzheimer, obezite, depresyon, Chrons Hastalığı, bağırsak sendromu, kötü kolesterol yüksekliğine iyi gelir.
Özellikle bal ve zencefil boğazı yumuşatırken, yutkunmada güçlük çeken ve boğaz ağrısı şikayeti olan hastalara da iyi geliyor. 3- Öksürüğü keser: Kuru ve inatçı öksürüğü kesen zencefil, tarçın, zerdeçal, limon ve bal karışımı, en doğal balgam sökücülerden biridir.
Zerdeçalın zararları, birçok bitkide olduğu gibi zerdeçal da aşırı tüketildiğinde zararlı etkileri olabilir. Zerdeçal fazla tüketildiğinde kişide mide bulantısı, ishal, baş dönmesi gibi belirtiler ile karşılaşılması olasıdır.
Ticari ilaç olarak yaygınlaşan bazı zerdeçal kapsüllerinin içerisinde sadece 40-50 mg curcumin bulunmaktadır. Bu miktarın etki etmesi doğal olarak mümkün değildir. Bu içerikte ürünleri almak yerine toz zerdeçal tüketmek çok daha akılcı ve ekonomiktir.
Kolajen üretimini artırmak için; Beslenme: Soya ve soya ürünleri, Omega 3 yağ asitleri içeren besinler, et, yeşil sebzeler, yumurta akı, antioksidan içeren gıdalar gibi besinler kolajen üretimini artırabilmektedir. Kemik suyu tüketmek de kolajen miktarını artırmaya yardımcı olabilmektedir.
Cildimizin yüzde 70'ini kolajen tip 1 ve 3 oluşturmaktadır. Bu nedenle amacımız cilt, saç ve tırnak sağlığına destek ise tip 1 ve 3 kolajen karışımlarını tercih etmeliyiz.
Fındık, fıstık, ceviz kolajen desteği konusunda beslenmede mutlaka bulundurulması gereken yemişlerdir. Lor peynir, beyaz peynir, inek sütü, soya sütü kolajen üretimini uyaran bileşenler içerirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri