Zerdeçalın hafif keskin, acımsı bir tadı ve topraksı aroması vardır. Zerdeçal kökleri taze olarak kullanılabilir ya da kurutulduktan sonra toz haline getirilir.
Zerdeçalın, diğer baharatlar gibi yoğun bir kokusu yoktur. Daha çok rengi ile ön plandadır. Tadı da çok keskin değildir. Hafif köriyi andıran çok karakteristik olmayan bir tadı vardır.
Yine da tadını görmek için tek başına zerdeçal yerseniz alacağınız tek tat hiç yakıcı olmayan ve acımsı bir tattır. Çok ince bir toz olan zerdeçalın tadı aslında biraz hardala benziyor. Hardal yemiş olmalısınız. Hafif bir yakıcı özelliği vardır.
Zerdeçalın keskin tadını biraz bastırmak için yarım çay kaşığı tarçın, bir çay kaşığı bal, biraz da zencefil veya vanilya eklenerek tatlandırılıyor. Bir tutam karabiber eklemek ise zerdeçalın vücut tarafından daha kolay emilmesine yardımcı oluyor.
Zerdeçal baharatı hem taze hem de keskin bir tada sahiptir. Çoğunlukla yemeklere daha farklı bir tat katmak için tercih edilir. Bazen de tereyağı ve peynir çeşitlerini renklendirmek için tercih edilir.
İlgili 37 soru bulundu
Zerdeçalın hafif keskin, acımsı bir tadı ve topraksı aroması vardır.
Zerdeçal, birçok köriye sert ve misk kokulu lezzetini veren parlak altın-turuncu renkli baharatın kaynağıdır.
Zerdeçal tozu acı mı? Zerdeçal Asya yemeklerinde yaygın olarak kullanılır. Toz zerdeçal körideki ana baharat olarak da bilinmektedir. Acı bir tada sahiptir.
Zerdeçal tüketimi hastalığın risklerini azaltacaktır. Bunlara ek olarak, zerdeçal odaklanma sorunu yaşayanlara da iyi bir arkadaş olabilir. Dikkat! Zerdeçal şifalı bir bitki olmasına rağmen aşırı tüketiminde mide bulantısı, kalp çarpıntısı, kan sulanması gibi yan etkileri olabilir.
Bayatlayan baharatlar kendilerine özgü kokularını kaybederler. Ayrıca renkleri soluklaşır. Bu iki noktaya dikkat ederek mutfağınızdaki toz zerdeçalın bayatlayıp bayatlamadığını kolaylıkla anlayabilirsiniz.
Kaynamış olan suyun içerisine bir ya da iki çay kaşığı toz zerdeçalı ekleyin ve bu karışımı yaklaşık 10 dakika demlemeye bırakın. Demlenmiş olan zerdeçal çayını süzerek sade olarak içebileceğiniz gibi içine bir kaşık bal ekleyerek de tatlandırabilirsiniz.
Zerdeçal her türlü tüketilebilir, fakat içerdiği kurkumin yalnızca yağda çözünebilir olduğundan yağ içeren yemeklerin yanında veya yoğurt gibi içeriğinde doğal olarak yağ bulundurulan besinlerle karıştırılarak tüketilmesi daha sağlıklı bir seçenektir.
Tavuğun rengi tamamen beyaza dönene dek pişiriyoruz. Bulyonu sıcak suda açıp tavaya ekliyoruz. Zerdeçalı da ekleyip kısık ateşte 5 dakika pişiriyoruz. Son olarak sütü ekleyip tavuk sütü çekene kadar pişiriyoruz.Afiyet olsun.
Karaciğeri yenileme özelliği vardır. Karaciğer yağlanmasını yine düzenli kullanımda engellemeye yardımcıdır, karaciğer yağlanması tedavisinde de kullanılır. Kanın temizlenerek cildin de güzelleşmesini sağlar. Kan şekerinizi dengeler, açlık hissinizi azaltır, uzun süre tokluk hissi verir.
Kurutulmuş baharat olarak zerdeçal toz haline getirilerek; tatlılarda, çorbalarda, pilavlarda, et yemeklerinde, söğüş ve çeşitli sebzelerde baharat olarak kullanılır. Evde hazırlanan peynir veya sürmelik yağlara sarı bir renk vermesi için de zerdeçal tercih edilir.
Zerdeçal, her ne kadar şifalı bir bitki olsa da, aşırı tüketimde yan etki gösterebilir. Olası yan etkilerinden birkaçı mide ağrısı ve bulantısı, baş ağrısı, kalp çarpıntısı ve kan sulanması, ishal ve gazdır. O yüzden günlük kullanım miktarı aşılmamalıdır. Bu miktar günde 6 ila 8 gram, yani 1 yemek kaşığıdır.
Zerdeçallı Yoğurt Kürü Nasıl Kullanılır? Hazırladığınız bu kürü gece yatağa yatmadan yarım saat kadar önce tüketin. Bu karışımı tükettikten sonra kesinlikle bir şey yemeyin. Bu kürü uyguladığınız süreç içerisinde yağlı yiyeceklerden kesinlikle uzak durun.
Gaz ve idrar söktürücü özelliğe sahip olan zerdeçal ödem attırır. Mide asitliğini düzenler ve mideyi güçlendirir. Karaciğer dostudur.
İçindeki sağlığa faydalı madde olan kurkuminin açığa çıkabilmesi için yağlarla birlikte tüketilmesi gerekmektedir. Bu nedenle yoğurda eklenerek kullanımı oldukça yaygındır.
Bir küçük not daha: Zerdeçalın taze olanının tadı daha makul, daha hafif. Kuru zerdeçalın tadından hoşlanmayanlara tadı daha güç hissedilen taze zerdeçal parçası tavsiye ediliyor. Tazenin en önemli riski boyaması. Eliniz ya da temas ettiğiniz yüzeyde leke bırakması.
Toz zerdeçalın ortalama raf ömrü 3 yıldır. Toz zerdeçalın ağzı kapalı bir kavanoz veya kaba konarak doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Serin ve karanlık bir dolap, saklama yeri olarak idealdir. Buzdolabına kesinlikle konulmamalıdır.
2. Sotelenmiş sebzelere katabilirsin. Zerdeçal sebzelere hem renk hem de doku verecektir. Bu baharat özellikle karnabahar, patates ve kök sebzelerle çok yakışır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri