Zerdeçal, karabiber ile birlikte tüketildiği zaman zerdeçalin içindeki doğal kurkuminin emilimini ve faydasını artırır. Sindirime Yardımcı Olur: Zerdeçal, anti-inflamatuar özelliği sayesinde şişkinlik, hazımsızlık, inflamatuar bağırsak hastalığı, ülseratif kolit gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir.
Çalışmalarda zerdeçal ve karabiberin birlikte kullanımının antienflamatuar, antioksidan özellikleri nedeniyle hastalıklarla mücadelede sağlığı iyileştirdiği gösterilmiştir. Örneğin yapılan bir çalışmada, 2 gram kurkumine 20 mg piperin eklenmesinin emilimini önemli ölçüde arttırdığını görülmüştür.
Bir su bardağının işine 1 çay kaşığı zerdeçal ve yarım çay kaşığı karabiber ekliyoruz. Üzerine 200 ml kaynar su döküp ılımaya bırakıyoruz. Soğuğa yakın olunca biber ve zerdeçal dibine çöktüğü için şöyle bir karıştırıp içiyoruz. Acı bir tadı var ama çok sağlıklı.
▫️Sindirimi hızlandırır, ▫️Metabolizmayı hızlandırır, ▫️Bağışıklık sistemini güçlendirir, ▫️Öksürüğe iyi gelir.
Zerdeçalın içerisinde yer alan kurkumin, doğal bir antienflamatuvardır. Bu sayede hastalıkların iyileşmesini hızlandırır, kronik enflamatuvar hastalıkların tedavi sürecini kolaylaştırır. Antioksidan bileşenler içeren zerdeçal vücudu kalp ve damar hastalıklarına, kansere ve metabolik sendroma karşı korur.
İlgili 19 soru bulundu
Zerdeçal egzama, sedef hastalığı ve bazı yaralardaki etkisiyle cildin de dostu kabul edilir. Antioksidan, anti-mikrobiyal ve anti-inflamatuvar gücü zerdeçalın cilt için faydalı olmasının kaynağıdır. Cildin parlamasını sağlar. Antioksidan zengini bu baharattaki kurkuminin yaşlanmayı yavaşlatabileceği düşünülür.
Zerdeçalı kimler kullanmamalıdır? Karaciğer veya safra problemleri bulunan kişiler zerdeçal kullanmaktan kaçınmalıdır, zira zerdeçal safra üretimini artırabileceğinden zerdeçal takviyesi probleme neden olabilir.
Zerdeçalı nasıl kullanmamız gerektiğini anlatan Koran, “Zerdeçalı yemeklerde karabiber ile birlikte tüketmek baharatın emilimini 20 kat kadar artırıyor. Özellikle de yağlı yemeklerin içine bir tutam atıldığında yağ ile etkileşime girerek maksimum fayda sağlıyor.
Antimikrobiyal: Açık yaralarınızda kullandığınız zerdeçal püresi, mevcut mikropları öldürüyor ve potansiyel mikroplar için bir bariyer görevi görüyor. Reflü şikayetlerini azaltıyor: Zerdeçal, mide asitlerini yatıştırıyor ve reflü ağrılarını dindiriyor. Ancak, tok karnına alınması gerekiyor.
Zerdeçallı yoğurt kürü zayıflamak için etkili bir diyettir. Yoğurt ve zerdeçalın karıştırılması ile elde edilen kür, iki hafta düzenli tüketilmelidir. Ayrıca, düzenli egzersiz ve hareketli yaşam tarzına sahip olan bireylerde zayıflama açısından iki hafta tüketilen yoğurt kürü ile daha etkili sonuçlar elde edilebilir.
Son olarak her besinde olduğu gibi keskin bir baharat olan zerdeçalın da tüketim miktarı önemlidir. Taze kök şeklindeki hali günde 1.5-3 gram toz hali ise günde bir çay kaşığı tüketilebilir.
ZERDEÇAL-KARABİBER-ZEYTİNYAĞININ VÜCUDA FAYDALARI: 1- İLTİHAP ÖNLEYİCİDİR: 2- BUNAMA VE ALZHEIMER HASTALIĞINI ÖNLER: 3- KANSERLE SAVAŞIR: 4- KALP VE DAMAR SAĞLIĞININ KURTARICISIDIR: 5- METABOLİZMAYI HIZLANDIRIR VE KİLO VERMEDE KOLAYLIK SAĞLAR: 6- KARACİĞER DOSTUDUR: 7- DEPRESYON BELİRTİLERİNİ AZALTIR: 8- TİP2 DİYABET ...
Zerdeçalın görüntüsü zencefille aynıdır. Tek farkı koyu sarı rengidir. Yemeklerde taze olarak ya da kurutulup ufalanmış toz haliyle kullanılabilir.
Zerdeçal ve Karabiberi yemeğin altını kapatmaya yakın ilave etmelisiniz. Bunun dışında Karabiber ve Zerdeçal karışımını zeytinyağ ile kısık ateşte hafif ısıtıp her türlü besinin içine karıştırıp da tüketebilirsiniz ya da direk zerdeçal ve karabiberi kullanabilirsiniz tercih sizin.
Mucize Üçlü 💜 Zerdeçal 💛 Zencefil 🧡 Karabiber
1 çorba kaşığı zeytin yağı veya hindistan cevizi yağı. Küçük bir kapta karıştırıp taze olarak tüketebilirsiniz. sindirim mide rahatlatıcı etkisi ile destek olabilirsiniz.
Kabızlık, şişkinlik, gaz gibi sorunlarınızın en aza inmesine destek sağlar. Göbeğin erimesine katkısı büyüktür. Karaciğeri yenileme özelliği vardır. Karaciğer yağlanmasını yine düzenli kullanımda engellemeye yardımcıdır, karaciğer yağlanması tedavisinde de kullanılır.
Baharatın antikoagülan veya antitrombositik ilaçlarla birleştirilmesinden kaçının. Kan sulandırıcı ya da inceltici ilaç kullanıyorsanız, zerdeçalı tüketmeden önce sağlık uzmanınıza danışın. Zerdeçal, kan inceltici yan etkileri nedeniyle, herhangi bir cerrahi prosedürden en az iki hafta önce tüketimi bırakın.
Uzun süreli ve aşırı zerdeçal çayı tüketimi, diğer bitki çaylarıyla benzer şekilde olumsuz sonuçlara neden olabilir. Doğru tüketim yöntemleriyle ve uygun aralıklarla içmek en uygunudur. Zerdeçal çayı zararları arasında özellikle mide tahrişi ve safra ile ilgili problemler ön plana çıkar.
Sindirim sistemi için de oldukça faydalı olan zerdeçal bitkisi, içerisinde barındırdığı lifler ile bağırsakların düzgün çalışmasını sağlayarak sindirim yollarını da düzenlemektedir. Kabızlık, şişkinlik ya da gaz sorunu yaşayanlar da zerdeçalın faydalarından yararlanabilir.
Sonuç olarak elde edilen bulgulardan Zerdeçal (Curcuma longa L.) bitkisinin, A, E, C vitamini, Glutatyon (GSH, GSSG), B1, B3 ve B9 vitaminleri bakımından iyi bir kaynak olduğu ve içerdiği zengin fenolik ve flavonoit miktarları dikkate alındığında oldukça güçlü bir antioksidan bitki olduğu söylenebilir.
Yağ yakımını artırmak veya metabolizmanızı hızlandırmak için bazı insanlar yoğurt, zerdeçal ve karabiber karışımını kullanır. Bu karışımın yapımı oldukça basittir. Ancak herkesin vücut yapısı ve ihtiyaçları farklıdır, bu nedenle bu karışımın yağ yakımı üzerindeki etkileri kişiden kişiye değişebilir.
Zerdeçalın sadece %3 oranında kurkumin içerdiğini ve vücudunun kurkumini iyi absorbe edemediğini, bu nedenle ara sıra içilen zerdeçal çayının da işe yaramayacağını unutma. Gece yatarken zerdeçal çayını düzenli olarak içersen kısa süre içerisinde etkisini görebilirsin.
Zerdeçalın yan etkileri çok fazla görülmemiş olsa da, bazı kişilerde mide rahatsızlıklarına, bulantıya, baş dönmesine ve ishale neden olabilmektedir. Zerdeçalın tavsiye edilen günlük kullanım miktarının aşılmaması önerilir (2).
Rizomların üst yüzü sarımsı, iç yüzü ise sarı renklidir. Acımsı bir tadı vardır. Zerdeçal bitkisinin ürettiği kurkumin adlı sarı renkli kimyasal maddenin gıda katkısı olarak kullanımı Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Parlamentosu ve ABD Gıda ve İlaç Dairesi tarafından onaylanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri