Anne sütü içerdiği karbonhidrat, yağ, protein ve su ile bebeğin ihtiyacı olan her besini karşılar. Bu nedenle anne sütü ile beslenen bebeklerin ilk 6 ay boyunca dışarıdan, su dahil olmak üzere ek gıda almasına gerek kalmaz. Emzirmenin ilk günlerinde anneden gelen süte kolostrum adı verilir.
İlk 6 ay 1 numara, 6-9 ay 2 numara, 9-12 ay 3 numara, 1-2 yaş 4 numara, 2 yaşından sonra ise 5 numara mama kullanılabilir.
1) Aptamil
Zamanında ve erken doğmuş bebekler için en çok kullanılan mama markası olan Aptamil, annelerin sıkça tercih ettiği mamadır. Prematüre doğanlar için Aptamil Prematil üretilmiştir. Bu mama düşük ağırlıklı doğum ve erken doğan bebekler için oldukça etkilidir. Beyin ve göz gelişimini destekler.
Mama ile Beslenme
0-3 ayda genellikle pre veya 1 bir numara mamalar tercih edilir. Günlük miktarlar genellikle bebeğin iştahı tarafından belirlenmekle birlikte, kabaca bir bebeğin günlük ihtiyacı kilo başına 120-180 ml'dir. Her aldığı anne sütü öğünü 150 ml kabul edilerek bir hesap yapılabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Anne sütüne yakın içeriği ile bebeğin gelişimine katkı sağladığı bilinen bu mamayı kullanan anneler memnun kaldıklarını söylüyor. Bebeklerinin boy ve kilo gelişimlerinin iyi olduğunu ve hastalanmadıklarını söylüyorlar. Aynı zamanda tadı da anne sütüne yakın olduğundan bebekleri severek içtikleri için oldukça memnunlar.
1 Aylık Bebek Beslenmesi
İlk ay yalnızca anne sütü ile beslenen bebeğin her emzirmede iki memeden de emmesi gerekir. - Anne sütünün yetmediği durumlarda bebeğe kesinlikle keçi sütü veya inek sütü verilmemesi gerekir, formül mama ile takviye etmek ihtiyacı olan besinleri alması için yeterlidir.
Keçi sütü bebek maması, anne sütünün besin değerine en yakın olan mama türüdür. Genellikle inek sütünden hazırlanan mamalar bebeklere verilmektedir. Ancak araştırmalar gösteriyor ki; keçi sütü anne sütüne daha yakın özellikler taşır. Bebekler için keçi sütü maması önerilebilir.
%6 indirimle Aptamil 5 Çocuk Devam Sütü 800 gr 2 Adet 478 TL'ye, %13 indirimle Aptamil Prosyneo 3 Devam Sütü 400 gr 190 TL'ye, %24 indirimle Aptamil 2 Sıvı Devam Sütü 200 ml 14 TL'ye, %24 indirimle Aptamil 4 Çocuk Sıvı Devam Sütü 200 ml 14 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Bir de çok yoğun gaz sancısı ve kolik gibi sorunlar için doktorların önerdiği mamaların başında gelen Aptamil Conformil bebek maması var. Aptamil Conformil'in içeriğinde ise; balık yağı, prebiyotik lif, taurin ve nükleotit bulunur.
1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir.
Mama mutlaka ılık olmalıdır, soğuk mama gaza sebep olabilir.
Ortalama olarak 1 aylık bebeklerin 2 ila 4 saatte bir emzirilmesi gerekir. Bununla beraber bebeğinizin ne zaman emmek isteyeceği günün saatine göre de farklılaşabilir. Bebekler, beslenme sırasında sadece ihtiyaç duydukları miktarı emdikleri için her emzirme seansında aynı miktarda süt gereksinimi duymayabilir.
Anne sütü almayan 4 aylık bebek beslenmesi: Bebeğine bir öğünde 180-240 ml olmak üzere günde 4-5 kez, Anne sütü almayan 5 aylık bebek beslenmesi: Bebeğine bir öğünde 200-240 ml olmak üzere günde 4-5 kez formül mama verebilirsin.
Similac 1 Bebek Sütü
Doğumdan itibaren eğer anne sütü ile beslenme mümkün değilse Similac 1 doğumdan itibaren 0-6 aylık bebeklerin beslenmesi için kullanılabilir. 0-6 aylık bebeklere uygun olarak formüle edilmiştir.
Bebeğiniz 0-6 Aylıksa
Her 30 ml su için 1 ölçek Aptamil 1 Bebek Sütü kullanmalısınız. *Aptamil 1 bebek sütü doktorunuzun önerisine göre doğumdan itibaren bebeğinizin 6 ayı dolana kadar kullanılır. 6 ayı dolduktan sonra Aptamil 2 devam sütüne geçiş yapabilirsiniz.
Aptamil 1 Bebek Devam Sütü 350 G - A101. ₺250 ve üzeri siparişinize ücretsiz kargo!
Aldığınız açılmamış ürünü kuru ve serin bir yerde muhafaza etmelisiniz. Açıldıktan sonra Sıvı Aptamil 1 Bebek Sütü 24 saat içinde, Sıvı Aptamil 2 Devam Sütü ve Aptamil 1 yaşından itibaren Çocuk Devam Sütü 48 saat içinde tüketilmelidir.
Tüm bunların yanı sıra prematüre bebekler üzerinde yapılan bir araştırmada (3), anne sütü ve formülayı karıştırmanın protein alımını etkilediği; kalsiyum, fosfor ve çinko birikimine sebebiyet verdiği belirtilmiş, bu nedenle anne sütü ve formülayı karıştırmak yerine ayrı ayrı verilmesi tavsiye edilmiştir.
2) 3. günden 6. haftaya kadar: Bebeğiniz bu süreçte gündüzleri 2,5 – 3 saat aralıklarla, akşamları ise 4 – 4,5 saat aralıklarla en az 60 ml anne sütü almalı ve en fazla 45 dakika göğüste durmalı.
Günümüzde bebeklerin doğumdan itibaren ilk altı ay boyunca yalnız anne sütü ile beslenmesi ve bu süre içinde su dahil hiç bir ek besin verilmemesi önerilmektedir. Ek gıdalara sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde 6. Aydan sonra anne sütü ile birlikte mama ile beslenen bebeklerde 4. Aydan itibaren başlanabilir.
Bu durumun sağlanamadığı koşullarda; anne sütünün yerini tutmasa da anne sütüne yakınlaştırılmış hazır mamalar kullanılabilir. İnek sütü, 1 yaşından küçük bebeğin sindirim sistemine uygun olmaması nedeniyle çeşitli işlemlerden geçirilerek anne sütüne en yakın biçime dönüştürülür ve bu şekilde bebek mamaları üretilir.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir. Ki bu sürelerle aç kalan bebekler muhtemelen çok ağlayacaklar, yorgunluktan uyuyakalacaklar ve kısa sürede tekrar uyanacaklardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri