Yeşil ve siyah zeytin midede şişkinlik yapan yiyeceklerden birisi değildir. Tam tersine siyah zeytin veya yeşil zeytin yenilmesi midede oluşan şişkinlik hissini azaltmaktadır. Yemeklerden sonra midede oluşan şişkinlik ve gaz gibi problemlerin de giderilmesi için zeytin yenilmesi de tavsiye edilmektedir.
Normal ve dengeli bir şekilde tüketildiğinde midedeki sorunlara iyi gelen ve sindirim sistemini düzenleyen zeytin fazla tüketildiğinde midede bazı sorunlara yol açabiliyor. Bu yüzden zeytinin düzenli ve dozunda tüketilmesi çok önemli. Eğer fazla tüketilirse mide ekşimesi sorununu ortaya çıkarır.
Zeytin, sağlık açısından herhangi bir risk teşkil etmeyen bir besindir. Her yaşta insan rahatlıkla tüketebilir. Ancak fazla tüketildiğinde midede ekşime hissi, ishal görülebilir.
Mide asiti gibi sorunların da tamamını giderir. Mide ve asit oranının yükselmesini engeller ve mide duvarının rahatlatılmasına olanak sağlar. Zeytin insana sağladığı tokluk hissi sayesinde gün içindeki açlık hissimizin bastırılmasında da yardımcı olur.
1) Sindirimi Kolaylaştırır. Zeytinde bulunan E vitamini ve yağ, bağırsakların daha verimli işlemesini sağlar. Düzenli olarak zeytin tüketen kişilerin kolon kanserine yakalanma riski oldukça düşüktür.
İlgili 35 soru bulundu
Yetişkinlerde ve bebekte zeytin gaz yapar mı detayları ile derledik. Yeşil zeytin ve siyah zeytin her ikisi de gaz yapan besinler arasında yer almamaktadır. Aynı zamanda yeşil zeytinin ve siyah zeytinin şişkinliği giderici bir etkiye sahip olduğu da bilinmektedir.
Özellikle sabahları, aç karna zeytinyağı içmek mideyi rahatlatır. Mide yanması ve gaz gibi problemleri ortadan kaldırır.
Zeytinler kırılırken bol miktarda yağ ortaya çıktığı için şişenin üst kısımlarına biriken bu yağ karışımı korur. Ancak birkaç günde bir şişenin ağzı hafifçe gevşetilerek oluşan gaz dışarı çıkarılır.
GÜNDE KAÇ ZEYTİN YEMELİ? Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzeti olan siyah zeytinin faydası saymakla bitmiyor. Günde en az 7 siyah zeytin yemek içerdiği polifenoller sayesinde beyindeki oksidatif stres oranını azaltarak, sinir hücrelerini koruyor. Böylece zeytin hafızanın güçlenmesine yardımcı oluyor.
Canan Karatay'ı hatırlatarak, "Canan Karatay hocam gibi belki zeytinyağını bir dikişte içemem ama ben de günde 70 tane zeytin yiyorum" dedi.
Gastriti olan bireyler için beslenme önerileri:
Turp, salça, sirke, ketçap, hardal, zeytin, kuruyemişler, kurutulmuş meyveler tüketmeyiniz.
Beyaz ekmek, makarna, pirinç, mısır, irmik, erişte, şehriye kraker, bisküvi tüketebilirsiniz. Mayalı yapılmış hamurişi besinlerden; ağır şerbetli ve yağlı tatlılardan uzak durunuz. Şeker ve şekerli besinlerden, sütlü tatlılar ve meyveli tatlılar tercih ediniz. Sık beslenme programı mide korumada çok etkilidir.
Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger'e göre günde kaç adet zeytin yemeliyiz: “Sağlığınızı düşünüyorsanız, her gün bir avuç zeytin tüketin. Sadece kahvaltıda değil salata, yemek ve ara öğünlerde de zeytin yiyebilirsiniz.”
Kalp sağlığı açısından da önemli etkilere sahiptir. Kalpteki ritim bozukluklarını gidererek, kalbe giden damarlardaki tıkanıklıkları açar, kan dolaşımını arttırır. Sindirim sistemini düzenler ve ishalleri keser. Zeytin ve zeytinyağıda yine zeytin yaprağı gibi çok şifalıdır.
Diğer yandan siyah zeytinde sodyum ve fosforu fazla iken yeşil zeytinde su çok ve A vitamini yüksektir. Her iki zeytin türü de kansersavar bir görev üstlenirken, kemikleri koruyucu bir yapıya sahiptir. Bu ve bunun gibi yüzlerce faydası olan zeytinin yeşili de siyahı da yeterince tüketilmelidir.
Yulaf ezmesi, çiya tohumu, keten tohumu, zeytin ve zeytinyağı bağırsakları çok çalıştıran gıdalar arasında yer alır.
Zeytinin insan vücuduna sağladığı faydalardan biri de çoğumuzun muzdarip olduğu şişkinlik problemi. Zeytin, yemeklerden sonra ortaya çıkan şişlik ve gaz sıkışması gibi durumların azalmasına yardımcı olur.
Siyah zeytin olması istenen zeytinler ağaçtan en son toplanır. Çünkü dalında olgunlaşan yeşil zeytinler siyah zeytine dönüşür ve daha fazla yağlanır. Siyah zeytinler de kurma öncesi tıpkı yeşil zeytinlere yapılan uygulamalar gibi uygulamalara tabi tutulur.
Geleneksel yöntemle evde yapılan salamura zeytin, zeytin meyvesinin insan sağlığını olumlu etkileyen tüm öğelerinin korunmasını sağlarken aynı zamanda fermentasyon sonucu oluşan probiyotik bakteriler besin değerini daha da artırmaktadır. Yeşil ve siyah (olgun) zeytin farklı yöntemlerle fermente edilir.
Kişi karın gazını, geğirme yolu ile üstten yada alttan makat yolu ile (yellenme) çıkartır. Bağırsakta aşırı gaz; gıdaların süratli veya yeterince çiğnemeden, yada iyi sindirmeden yenilmesi yada ince bağırsak yada kalın bağırsaktaki bakteri üretiminde artış cevabında meydana gelir.
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri