Oldukça hafif bir aromaya sahip olan zeytin yaprağı sirkesi, kolay bir şekilde tüketilebilir. Genellikle bir yemek kaşığı kadar tüketilmesi önerilen zeytin yaprağı sirkesi, salata ve yemeklerde tercih edilebileceği gibi su ile karıştırılarak da içilebilir.
Zeytin Yaprağı Sirkesinin Faydaları:
-Sinir hücrelerini Alzheimer ve Parkinson hastalıklarından koruyor. -Zeytin yaprağı antioksidan içeriği ile hücrelerin genetik hasarlanmasını önleyerek tümör oluşumuna karşı koruyucu etki sağlıyor. -Kalp ve damar sağlığını korur. -Tansiyon düşürücü ve ödem atmada etki gösterir.
Cam kavanoz içine çekirdekleri çıkarılmış ve dilimlenmiş zeytinleri koyun ,üzerine havanda ezilmiş zeytin çekirdeği de katın, üzerine tuz, sirkeyi ve su katıp tahta kaşıkla karıştırın bu işlemi her gün düzenli olarak tahta kaşıkla karıştırın. Üzerine bir bez örterek ılık bir yerde 15-20 gün bekletin.
Yıkanan meyveler aynı zeytin yaprakları gibi kurumaya bırakıyoruz. Kurusunlar ki doğal bakterilerle sirkemiz oluşsun. Kuruyan zeytin yapraklarını doğruyoruz ki içerisindeki etken maddeler ortaya çıksın. Cam kavanozu kaynamış su ile yıkıyoruz ki içerisinde mikrop barındırmasın.
Zeytin yaprağı, mikropları öldürüyor, bağırsak ve solunum yollarını düzene sokuyor. Zeytin yaprağı çay olarak içilebildiği gibi yemeklerin içine de eklenerek kullanılabiliyor. Zeytin yaprağı hepatit B gibi virüslere de koruyucu etkisi olduğu biliniyor. Bu yüzden 'anti kanserojenik' olarak nitelendirilmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Zeytin yaprağı çayı, vücutta ödem attırıcı bir etki oluşturuyor. İdrar yollarının da sağlığını korumaya yardımcı olduğu söylenen bu çay, enfeksiyonların daha hızlı iyileşmesine destek oluyor. Kan şekerini dengelediği için aniden bastıran açlık hissinin azalmasını sağlıyor.
Zeytin Yaprağı Zararları
Özellikle alerjisi olanların zeytin yaprağını tüketmesi tavsiye edilmez. Bazı kişilerde zeytin yaprağı çayı ya da herhangi bir şekilde tüketildikten sonra mide bulanması, kızarıklık ve kaşıntı gibi alerjik reaksiyonlar oluşabilmektedir. Böyle durumlarda tüketimin durdurulması tavsiye edilir.
Bu nedenle salata, çorba veya suyla karıştırarak günde maksimum 1 yemek kaşığı sirke tüketmek zayıflamaya yardımcı olur. Gece yatmadan önce 1 yemek kaşığı elma sirkesini ılık su ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağıyla karıştırıp içerseniz karın içindeki yağları dahi eritebilirsiniz.
Bu sebeple suya veya çaya 1 ila 2 yemek kaşığı sirke ekledikten sonra tüketmek sağlık açısından doğru bir uygulama olacaktır.
Günlük olarak 1–2 çay kaşığı ile 1–2 yemek kaşığı arasında kullandığınız takdirde elma sirkesinin faydalarından yararlanabilirsiniz. Bir bardak su ile karıştırılır. Küçük dozla başlamak ve çok miktarda almaktan kaçınmak en iyisidir çünkü çok fazla sirke zararlı yan etkilere neden olabilir.
Sirkeyi aç ya da tok karnına tüketebilirsiniz. Sirke içiminde en az 8 saatlik bir ara bırakılmalıdır. Sirke ham olarak değil su ile seyrelterek içilmeli ve günde en fazla iki kez iki yemek kaşığı olarak içilmelidir.
1 çay bardağından 1 parmak eksik kaya tuzu. 1 Türk kahvesi fincanın da üzüm sirkesi. 1 çay kaşığı toz şeker.
Elma sirkesi kan basıncını ve kötü kolesterolü düşürür
Kan damarları daraldığında kan basıncı yükselir. Elma sirkesi damarları gevşetir ve bu durum da kan basıcını düşürmeye yardımcı olabilir.
Sirke anti bakteriyel özelliği ile bağışıklığı destekler vücudun kötü bakterilerle mücadele etme kapasitesini arttırır. Sirkenin bu anti bakteriyel özelliği dışında kan basıncını düşürmesi, kalp damar hastalıklarının riskini azaltması, antioksidan kapasitesi gibi insan sağlığı üzerine birçok olumlu etkisi vardır.
Kan basıncını düşürür ve yüksek tansiyonu önler.
Zeytin Yaprağı Çayı Zayıflatır Mı? Zeytin yaprağı çayında bulunan maddeler arasında oleuropein maddesi de yer alır. Bu madde sayesinde zayıflamak mümkündür. Ödem atma görevini yapan bu bitki çayı yağ yakımının hızlanmasını da destekler.
Elma sirkesini içmek isterseniz 1 bardak suyun içine 1 tatlı kaşığı eklemeniz ve karıştırmanız yeterli olacaktır. Elma sirkesini tek başına içmeniz önerilmez.
Suyun içme suyu olması önemli bir nokta. Altın oran denen su, sirke ve tuz oranı ise 1 litre suya 1 çay bardağı sirke, 2,5 çorba kaşığı deniz veya kaya tuzu şeklinde olmalı.
Karışık Turşu Suyu (5 Litreye) Ve Hava Almaması İçin Çözümler Tarifi İçin Malzemeler. Suyu için; 12 bardak hazır su veye kaynatılmış ılık su. 1 buçuk su bardağı sirke.
Sirkeli Su Ne Zaman Tüketilmeli? Sirkeli su sabah aç karnına veya uyumadan önce tüketilmelidir. Günde en fazla 2 fincan içilmesi önerilir. Daha fazla tüketilmesi, sağlık sorunlarına yol açabilir.
Cildi temizleyen ve gözenekleri açan sirke, su ile karıştırılarak pamuk yardımıyla cilde sürülür. Cilt üzerindeki bakterileri öldürerek mikrobiyal sorunları azaltır. Akne gibi bakteri üremesi ile artan cilt sorunlarının tedavisinde destek olarak kullanılabilir. Cilt lekeleri için elma sirkesi kullanılabilir.
Sirke İçmenin Faydaları
Sirke metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımına yardım ediyor. Antioksidan etkisi ile bilinen sirke, vücutta detoks etkisi yaratıyor. Seyreltilerek içilen sirkenin mide rahatsızlıklarını hafiflettiği biliniyor. Bağırsak hareketleri düzenli sirkeli su içiminde düzene giriyor.
Yanlış beslenme ya da aşırı alkol kullanımı gibi sebeplerden dolayı karaciğerde yağlanmalar görülebilir. Yapılan birçok araştırmada zeytin yaprağının karaciğer yağlanmasında olumlu etki gösterdiği ispatlanmıştır.
Ayrıca zeytin yaprağından elde edilen ekstraktın kalp damarlarındaki kanın akışını arttırdığı, kanın pıhtılaşmasını düzenlediği, kan dolaşımını rahatlattığı; bundan dolayı kalp rahatsızlıklarını ve kalp krizlerini önleyici etkiye sahip olduğu anlaşılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri