Balıkesir. Zeytinyağı üreten fabrikalarda bu meyvenin sıkımı sırasında ortaya çıkan ve atık olarak bırakıldığında doğaya zarar veren kara suyun buharlaştırılmasıyla elde edilen katı maddeler, hayvan yemi ve gübre olarak kullanılıyor.
Salamura suyuna asla çıplak el sokulmamalıdır. Üç hafta ilk suyunda bekleyen yeşil zeytin meyveleri, acı suyu dökülerek tatlı su ile birkaç su yıkanır ve tekrar tatlı su içinde bırakılır. Üç hafta sonra tadım yapılarak acılık durumu kontrol edilir. Yenilebilir acılıkta tüketime sunulur.
Zeytinin salamurası için 2 kilo zeytine 4 yemek kaşığı kaya tuzu ve 4 adet limonun suyunu ekleyin. Üzerine de içme suyu ilave edip 3 veya 4 gün boyunca bekletin. 4. Günün sonunda zeytinlerin oldu demektir.
4. 30 gün boyunca her gün 1-2 dakika tuzun karışıp zeytinin suyunu salması için zeytin kavanozunu sallayın. 5. Zeytin zamanla büzüşmeye ve suyunu salmaya başlayacak. 15 gün sonra biriken suyunu dökebilirsiniz. Su biriktikçe dökmeye devam edebilirsiniz.
Zeytindeki E vitamini ve tekli doymamış yağ asitlerinin sık tüketimi, serbest radikallerin nötralize edilmesini sağlayarak kolon kanseri riskini azaltmada önemli bir rol oynar. Zeytinyağı, mide asidini azaltarak ülser ve gastrit gibi sindirim sistemi hastalıklarının gelişmesini önlemede yardımcı olabilmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Her gün 7 adet zeytin yemenin 3 faydası
Zeytin antioksidan içerir ve böylece kalp hastalığını önler. Bu konuyla alakalı yapılan son araştırmalar özellikle zeytinyağının kan basıncı üzerinde olumlu etkiler ortaya koyduğunu ispatlamıştır. Bunun yanında kan hücrelerinin sağlığı içinde önemli rol oynar.
İçerdiği polifenoller sayesinde beyindeki oksidatif stres oranını azaltarak, sinir hücrelerini korur. Böylece günde 7 tane tüketilen zeytin hafızanın güçlenmesine yardımcı olur. D vitamini içerdiği için yeşil zeytin metabolizma açısından önemlidir. Çocuklarda bünyenin gelişmesine katkı sağlar.
Kap dolunca da ağzına kadar su doldurulup ağzı sıkıca kapanır. Bu karışımın yukarıda anlatılan gibi zırt pırt suyu değiştirilmez. Hatta hiç ellemeden 25-30 gün bekletilir.
Zeytinlerin en az 10 gün boyunca günde bir defa olmak suretiyle suyunu değiştirin. Zeytinlerin acısı gidene kadar suyunu değiştirmek gerek. Bu işlemin sayısı zeytinin türüne göre farklılık gösterir. Zeytinin acısının gittiğinden emin olduğunuz zaman salamurası hazırlanır.
Kırma zeytini hemen tüketmek için, 2 günde bir acı suyunu değiştirmeniz gerekmektedir. Bu zeytin yapılırken içine hiç tuz katılmadığı için, yerken üzerine tuz serpiştirip, servis edilir.
Yeşil zeytinin acısının çıktığını düşündüğünüzde tatlandırmak için salamura tuz, kaya tuzu ya da iri tuz kullanabilirsiniz. Tatlandırmak için sofra tuzu kullanılmamalıdır. Çünkü sofra tuzu yeşil zeytinlerin erimesine neden olur.
Salamura yapmak için, ihtiyacınız olan her 1 litre suya 1/3 bardak tuzu karıştırın. Tuzlu suyu bir tencerede ısıtın ve tüm tuz çözülene kadar karıştırın. Suyu bir veya iki saat soğumaya bırakın. Daha sonra üzerini tamamen örtecek şekilde zeytinlerin üzerine dökün.
Her seferinde yiyeceğiniz kadar kısmını suda bekletin. Zira teneke ya da kavanozdaki acımsı su, zeytinin daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlar, o sudan bir seferde kurtulur ve zeytinlerin hepsini bir seferde tüketmezseniz kalan zeytinleriniz daha kısa sürede bozulacaktır, aman dikkat.
Zeytinyağı üreten fabrikalarda bu meyvenin sıkımı sırasında ortaya çıkan ve atık olarak bırakıldığında doğaya zarar veren kara suyun buharlaştırılmasıyla elde edilen katı maddeler, hayvan yemi ve gübre olarak kullanılıyor.
Salamuranın hava ile temas etmesi sonucunda salamuranın üzerinde beyaz-krem rengi bir zar oluşur. Bu zar birçok küf bakteri ve mayayı bünyesinde bulundurur. Oluşan zar zamanında temizlenmediği takdirde salamurada bozulmalara neden olur.
Sofraların vazgeçilmezi olan zeytinin, tam bir antioksidan kaynağı olduğunu biliyor muydunuz? Cildin güneş ışınları ve hava kirliliği gibi olumsuz etmenlerden arınmasını sağlayan zeytin, cildin nemini artırarak, kırışıklık görünümünün ve solgunluğunun azalmasına da yardımcı oluyor.
Zeytin meyvesinin daha iri ve kaliteli olması için yaz aylarında çekirdek sertleşmesi tanenin gelişmesi için suya ihtiyaç vardır. Bu dönemde yağışlarla karşılanamayan su ihtiyacı sulama ile karşılanır. Diğer yağış türleri yani dolu ve kar zeytincilik için istenmeyen yağışlardır.
Mora çalan, kahverengi tonlarında olması gerekmektedir. Bu renklendiricinin çok olmadığı, kostik maddenin çok olmadığını anlamına gelir. Siyah zeytinin daha parlak olması için fazla miktarda boya maddesi konuluyor, kostik havuzlarda çok fazla bekletiliyor.
Zeytinler yıkanır, kırılır ve çekirdeği çıkarılır. Suda yarım saat bekletilir. Suyu süzülen zeytinler, kavanozlara doldurulur. Üstü temiz soğuk suyla doldurulur ve ağzı kapatılır. 3 gün boyunca suyu değiştirilmez. 5 litrelik su şişesi ya da cam kavanoz kullanabilirsiniz.
Yeşil zeytinler salamura suyu içerisinde olduğunda bozulmadan uzun süre muhafaza edilebilecektir. Yeşil zeytini kavanoz içerisinde değil de açık olarak satın alanlar, evlerinde bir kavanoza doldurup yarısına kadar su koymaları, bozulmayı önleyecektir.
Zeytinleri buzdolabına kaldırmak istiyorsanız, salamura olarak hazırladığınız suyu orta boyutlu bir kavanoza aktarın. İçerisine zeytinleri ekleyerek üzerine bir miktar kaya tuzu ilave edin. Kavanozun kapağı sıkıca kapatılmış olmalıdır. Bu şekilde uzun süre muhafaza edilebilir.
3-4 Gün hiç suyunu değiştirmeden bekletin. Bu işlemi yapıyoruz çünkü zeytini koruyucu etkisi var içinde beklettiğimiz suyun. Arkasından hergün, aceleniz yoksa 2 günde 1 suyunu değiştirin. Zeytinler tatlanıncaya kadar bu işlemi yapın.
Diğer yandan siyah zeytinde sodyum ve fosforu fazla iken yeşil zeytinde su çok ve A vitamini yüksektir. Her iki zeytin türü de kansersavar bir görev üstlenirken, kemikleri koruyucu bir yapıya sahiptir. Bu ve bunun gibi yüzlerce faydası olan zeytinin yeşili de siyahı da yeterince tüketilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri