Katı ve sıvı yağlar doğal olarak glütensizdir.
Beslenme düzeninden glüteni çıkarmak hasarı tersine çevirebilir. Glütensiz beslenme, çölyak hastalığının birincil tıbbi tedavisidir. Glüten diyetinde tüketilebilecek gıdalar arasında kinoa, patates, esmer pirinç, yulaf, mısır, darı, yağsız sığır eti, deniz ürünleri, tavuk, yumurta, meyve ve sebzeler yer alır.
Bunun yanı sıra meyveler, et, tavuk, balık, bakliyatlar, yumurta, kuru yemişler, süt, yoğurt, peynir, ayran gibi besinler de glüten içermez. Zeytinyağı, ayçiçek yağı, mısır yağı, soya yağı gibi yağlar da glüten içermemektedir.
Tereyağı gluten içermez.
Gıda uzmanlarının görüşüne ve araştırmalarına göre, tahıllar süte geçmez ve sütle çapraz bulaşma riski yoktur, yani tereyağı da güvenlidir.
Buğday, çavdar ve arpa, glutensiz bir diyet uygularken kaçınılması gereken başlıca gıdalardır. Konserve ve kutulu ürünler gibi işlenmiş gıdalara da yaygın olarak gluten eklenir. Ayrıca, yulaf gibi bazı tahıllar, işlendikleri yere bağlı olarak gluten ile çapraz kontamine olabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Şöyle ki, çiğ ve kavrulmamış olan kahve çekirdeklerinde gluten bulunmuyor. Ancak filtre kahve de dahil olmak üzere tüm kahve çeşitleri, üretim ve hazırlanma aşamasında çapraz bulaşmaya uğrayarak glutenli hale gelebiliyor.
Gluten yalnızca buğday, çavdar ve arpada bulunan bir protein olduğundan, sütten elde edilen peynirin doğal olarak gluten içermemesi gerekiyor.
Tüm işlenmemiş, kabuklu kuru yemiş türleri yer fıstığı ay çekirdeği kabak çekirdeği badem (Paketlenenler ve işlenmiş olan, tuzlanan kuruyemişler gluten içermektedir). Kümes hayvanları etleri, sığır dana kuzu etleri (Una batırılmamış ve baharatlanmamış olmalıdır.)
Amino asit bakımından zengin olan tahin, E vitamini ve B vitamini kaynağı olarak sağlığa faydalı bir besindir. Hekimler tarafından her yaştan tüketicinin kullanımına, özel bir sağlık sorunu olmadığı sürece, uygun bulunan yüzde yüz tahinin içeriğinde glüten bulunmaz.
Çünkü gluten buğday, çavdar ve arpa gibi tahıllarda bulunan bir protein çeşidini oluşturuyor. Haliyle bu protein, adı geçen tahıllar haricindeki hiçbir meyve ve sebzede bulunmuyor. Domates de bir meyve olduğundan, ana kaynağı domates olan salçada da doğal olarak gluten bulunmuyor.
Gluten buğday, arpa ve çavdar gibi tahılların içinde bulunan bir protein türüdür. Leblebi, kavrulmuş nohuttan elde edildiği için gluten içermez. Bu yüzden çölyak hastaları ve gluten intoleransı olan kişiler için güvenle tüketilebilir bir seçenektir.
Ceviz gluten içermez.
Ceviz doğal olarak glütensiz bir kuruyemiş çeşididir.
Yiyeceklerin yanında sigara kağıdı ve filtreleri, kağıt tabaklar, poşet çaylar, ruj, nemlendirici, şampuan, diş macunu gibi ürünler de gluten içerebilir. Çölyakla Yaşam Derneği'nin web sitesinden glutensiz ürünler listesine ulaşmak mümkündür.
Mesela çok iyi bir antioksidan olan pekmez, aynı zamanda kan yapıcı besinlerin başında gelir. Bunların yanında doğal olmayan herhangi bir bileşen içermez. Glutensiz oluşu çölyak hastalarının da pekmezin sağladıklarından faydalanmayı sağlar.
Hangi ekmekte gluten yok sorusunun en bilinen cevabı; karabuğday ekmeği, hindistancevizi unuyla yapılan ekmekler, nohut unu kullanılarak yapılan ekmek çeşitleri ya da ekşi mayalı ekmekler ve mısır unundan üretilen ekmeklerdir.
Çölyak hastaları kahvaltıda ne yemeli sorusuna birkaç örnek vermek gerekirse; glütensiz ekmekler, mısır gevreği, pirinç gevreği, mısır unu ile yapılan pankekler, meyve ve sebzeler gibi doğal gıdalar tüketilebilir.
Süt, yoğurt, ayran, kefir ve peynir gibi süt ürünleri glüten içermez.
Fakat kabartma tozunda gluten bulunmaz.
Gluten, çok sayıda ve çeşitte tam veya işlenmiş gıdalarda bulunabilir. İçinde gluten bulunan tahıllar arasında arpa, buğday kepeği, buğday tohumu, bulgur, çavdar, durum, irmik, kavuzlu buğday, Horasan buğdayı, kuskus, çavdar, buğday melezi olan mir, tam buğday ve tritikale sayılabilir.
Et, meyveler ve sebzeler gluten içermez. Günlük tüketilebilecek gluten miktarı için net bir sınır olmamakla birlikte 10 miligramın altındaki değerler anlamlı histolojik değişikliklere neden olmadan semptomları iyileştirmede etkindir. Soya fasulyesi, mısır, pirinç ve patates güvenlidir.
Çünkü mısır doğal haliyle gluten içermiyor! Unutmayın; mısırın doğal haliyle glutensiz oluşu, mısır ve türevlerini içeren ürünlerin de glutensiz olacağı anlamına gelmiyor.
Glutensiz beslenmesi gereken kişiler için markaların “glutensiz” etiketli ürünleri dışında kalan ambalajlı ürünleri tüketmemek oldukça önemli! Glutensiz olan süt ve süt grubu ürünleri, tahıllardan elde edilen katkı maddelerini içermiyor. Tam yağlı, yarım yağlı ve yağsız sütlerde de gluten bulunmuyor.
Gluten, çeşitli tahıllarda bulunan bir protein kompleksidir. Gluten içeren tahıllar peynir üretim sürecinde kullanılmadığı sürece peynirde gluten bulunmaz. Ancak bazı peynirlerde gluten kontaminasyonu oluşabilmektedir.
Ezine peyniri gluten içermeyen bir peynirdir ancak gluten hassasiyeti olan kişilerin her ihtimale karşı farklı markaların ürünlerini aldıklarında içeriği dikkatli kontrol etmeleri gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri