Sofralık zeytinler, tam olgunluk zamanında hasat edilmelidir. Hasat, yeşil zeytinlerde, zeytin rengi yeşilden açık yeşil renge döndüğü zaman yapılır. Önce iri zeytinler toplanır, daha sonra irileşenler zaman içerisinde toplanır.
Yeşil zeytin, siyah zeytinin aksine ağaçta tam olgunlaşmaya geçmeden önce toplanarak elde edilir. Zeytin olgunlaştığı zaman toplanırsa rengi siyah olacaktır.
Eğer sofralık zeytin toplamak istiyorsanız, yani çizme ve kırma yeşil zeytin olarak işlenecek zeytinler Eylül-Ekim aylarında toplanmaktadır. Siyah salamura veya sele zeytini olarak işlenecek zeytinlerin toplama işlemini yılın sıcaklık gidişine bağlı olarak Ekim-Kasım-Aralık ayları olarak belirtebiliriz.
Zeytinler fazla bekletilmemeli 10-15 saat içerisinde işlenmelidir. İşlemede gecikmeler yaşanacağı anlaşıldığı zaman zeytinler, serin ve havadar depolarda altları ızgaralı, ahşaptan yapılı yüksek yerlerde 2-3 gün bekletilebilir” diye konuştu.
İlgili 24 soru bulundu
Zeytinleri pet şişelere ya da kavanozlara aktarırken ise 5 kg zeytine 1 çay bardağı kadar kaya tuzu ilave etmeye özen göstermelisiniz. Ekleyeceğiniz bu tuz, hem zeytinlerin lezzetlenmesini hem de çok daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacak, kolay kolay yumuşamayacaklardır.
Kavanozun kapağı sıkıca kapatılmış olmalıdır. Bu şekilde uzun süre muhafaza edilebilir. Eğer kavanozun kapandığından emin olamıyorsanız, ağız kısmına bir poşet geçirip kapağı bu şekilde kapatabilirsiniz. Hem yeşil, hem de siyah zeytin güneş almayan ve serin bir ortamda muhafaza edilmelidir.
Toplanması tamamlanmış zeytin bahçelerinde toplama işine devam edilir. Bu aylarda, havanın ve toprağın müsait olduğu bir dönemde, toprağın derince sürülmesinin yararı çoktur. Bu sürme işlemi, ilerideki ilkbahar yağmurlarının toprağa daha iyi işlemesini sağlayacağı gibi yabani otlarda toprağa gömülmüş olur.
► Eğer kendi bahçenizde bulunan zeytin ağaçlarından zeytinleri toplamak isterseniz büyük çadır ya da muşamba örtüleri ağaçların altına serin. Muşabba, büyük kumaş örtülerini güzelce ağaçların çevresine serdikten sonra ağaca çıkıp sopalarla zeytin dallarını sallayarak zeytinler ağaçtan düşürebilirsiniz.
Eğer zeytinler ağaçtan toplandıktan sonra uygun kasalar içinde fabrikaya nakledilmiş ve kısa zaman içinde işlenmişse hiç şüphesiz en kaliteli yağ elde edilir.
Daha erken yapılan hasat da yani yeşil zeytinden elde edilen yağın asit derecesi daha düşük olur. Zeytinler yeşil olduğu için yağ tadı biraz daha acı olabilir. Yağ oranı da daha düşük olabilir.
İyi zeytin, parlak bir renge sahiptir. Rengi parlak ve canlı olan zeytinler, kaliteli ve taze zeytinlerdir. Zeytinin tadına baktığınızda ağzınıza hafif acı bir tat geliyorsa bu zeytinin tam olgunlaşmadığını ve doğal olduğuna işarettir.
🌟Salamura suyu içinde kullanılan limon tuzu zeytinlerin güzel bir sarı renge ulaşmasına yardımcı olduğu gibi uzun süre dayanmasında da etkili. Miktar olarak bir litre suya ortalama bir tatlı kaşığı yeterli (Kaşık çok dolu olmamalı) 🌟Ben Zeytinleri şişelere kuruyorum.
Aslında en başına ağaçtan zeytin toplarken ki kısma gitmemiz gerekiyor. Edremit cinsi zeytinlerin toplanması ile yapılan yeşil zeytin, evvela sırıklarla ağaç dallarını vurulmak suretiyle toplanır. Yere serilen ağa düşen yeşil zeytinler kasalara toplanır ve istiflenir.
Olgun bir zeytin ağacının ortalama olarak verimi 22 ila 90 kg arasındadır. Tabii ki, tek bir zeytin ağacının 820 kg zeytin ürettiği gibi sıra dışı durumlarda vardır. Bununla birlikte, zeytin ağaçlarının ortalamanın üzerinde bir verim vermeleri için 30-40 yaş arasında olmaları gerekir.
Her zeytin farklı zamanda kullanım amaçlarına bağlı olarak hasat edilmektedir. Genel olarak zeytin hasadı Eylül ayının sonunda başlayıp aralık ayına kadar sürmektedir.
Ev yapımı zeytinlerin bozulmaması için 5 kg zeytin için 1 çay bardağı kaya tuzu ilave edilir. Tuz zeytinin lezzetlenmesini ve bozulmaya karşı korunmasını sağlar. Kendi hazırladığınız zeytin şişelerini her zaman serin bir yerde muhafaza etmelisiniz.
Yeşil zeytinin acısının çıktığını düşündüğünüzde tatlandırmak için salamura tuz, kaya tuzu ya da iri tuz kullanabilirsiniz. Tatlandırmak için sofra tuzu kullanılmamalıdır. Çünkü sofra tuzu yeşil zeytinlerin erimesine neden olur.
Hasadın bitiminden Şubat-Mart aylarına kadar devam eden kış dinlenme döneminde su gereksinimi en düşük seviyededir. İlkbaharda yeni sürgün ve somakların oluşmaya başladığı dönemde topraktaki suyun yeterli düzeyde olması arzulanır.
20 MİLYONU AŞKIN ZEYTİN AĞACI VAR
Her ağaçtan 150-200 kilo zeytin üretiyoruz. Bu ağaçların yüzde 85'i büyük ağaçlardır. Zeytin ağaçlarının arasına buğday ve arpa olmak üzere birçok şey de ekilebilir.
Öncelikle zeytinlerimizi güzelce yıkıyoruz ve 5 kg lık şişelere zeytinlerimizi dolduruyoruz. Üzerine tuzunu atıp zeytinyağı ve sirkeyi de ekledikten sonra ağzını kapatıyoruz ve bir iki çevirip bırakıyoruz. Haftada bir iki kere çevirmeniz yeterli olacaktır.
Tenekede duran zeytinlerin küflenmemesi için teneke içine bir miktar zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Eğer eklediğiniz yağ, teneke içerisinde yeterince yayılmıyorsa zeytinlerin tamamını büyük boy cam kavanozlara aktarmanız yararlı olacaktır.
Kırma zeytini uzun süre muhafaza etmek istiyorsanız, üçüncü kez acı suyunu değiştirdikten sonra, her bir litre için 1 çay kaşığı limon tuzu ve 1 yemek kaşığı kaya tuzu ekleyip, ağzını sıkıca kapatıp, güneş görmeyen, serin bir yerde saklayabilirsiniz.
Kırılan yeşil zeytinler, tuzlu salamura suyunu içine aldığı için çabuk yumuşayabilmektedir. Eğer kırma zeytin tercih ediyorsanız zeytinlerin suyunu her gün değiştirip yenilemeniz önemlidir. Böylece zeytin acısını 10 gün gibi kısa bir sürede atıp tatlanacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri