Sıcak su ile siyah zeytin yaptığınızda ortalama 2 ile 4 gün arasında tatlanmaya başlayacaktır. Üzerine koyduğunuz salamura tuzlar direk zeytinin içine işlemez. Sadece zeytinin kendisini sıkıp, acı suyunu daha kolay atmasını sağlar. Aynı zamanda yumuşamasını önleyip, sıkılaştırır.
Kettle da su kaynatın sıcak sıcak içine dökün, ağzını kapatın ve beklesin. 5 gün sonra zeytinyağı limon tuz ve pul biber ile karıştırın ve afiyetle yiyin. Bu kadar kolay. Artık dışarıdan içine ne katıldığı belli olmayan zeytinden almam.Çok çok çooook basit.
Her seferinde yiyeceğiniz kadar kısmını suda bekletin. Zira teneke ya da kavanozdaki acımsı su, zeytinin daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlar, o sudan bir seferde kurtulur ve zeytinlerin hepsini bir seferde tüketmezseniz kalan zeytinleriniz daha kısa sürede bozulacaktır, aman dikkat.
5 kiloluk bidonlara siyah zeytin kurarken 5 yemek kaşığı kadar tuz ve 5 yemek kaşığı kadar da şeker kullanılmalıdır. Bu ölçülere göre yaptığınız zeytini serin ve direk güneş almayan bir yerde ara ara sallayarak muhafaza edin. Bidonların içine sirke, ay çiçek yağı ya da su eklemeyin.
Eğer ki acısı tamamen çıkmış, zeytin çekirdekten çok rahat ayriliyorsa olmuş demektir, tatlandırma işlemine geçilir. Tatlandırmak için zeytinin üzerine temiz çeşme suyu doldurulur. Tuz ve limon tuzu eklenip 2-3 defa çalkalanır. Yaklaşık iki hafta sonunda sofranızda yerini almaya hazır.
İlgili 24 soru bulundu
Hasadın bitiminden Şubat-Mart aylarına kadar devam eden kış dinlenme döneminde su gereksinimi en düşük seviyededir. İlkbaharda yeni sürgün ve somakların oluşmaya başladığı dönemde topraktaki suyun yeterli düzeyde olması arzulanır.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta 5 kg zeytine 1 çay bardağı kaya tuzu eklemektir. Kaya tuzu zeytinlerin uzun süre muhafaza edilmesini sağlar. Bu aşamada bir parça limon tuzu da ekleyebilirsiniz. Daha sonra kavanozu dolduracak şekilde su ekleyin.
Zeytin ağaçlarının iklim koşullarına göre yıllık su ihtiyacı değişiklik gösterir. Ortalama 1-3 ton arasında suya ihtiyaç duyar. Kuraklığın veya sulama yapılmamasının zeytin ağaçlarına etkileri zeytinin kuraklığa dayanıklı olması, sulanmaması anlamına gelmemelidir.
Kap dolunca da ağzına kadar su doldurulup ağzı sıkıca kapanır. Bu karışımın yukarıda anlatılan gibi zırt pırt suyu değiştirilmez. Hatta hiç ellemeden 25-30 gün bekletilir.
Zeytinleri pet şişelere ya da kavanozlara aktarırken ise 5 kg zeytine 1 çay bardağı kadar kaya tuzu ilave etmeye özen göstermelisiniz. Ekleyeceğiniz bu tuz, hem zeytinlerin lezzetlenmesini hem de çok daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacak, kolay kolay yumuşamayacaklardır.
Su Değiştirmeden Yeşil Zeytin Yapımı
Çizmeden kırmadan yeşil zeytin yapımında acısının çıkması ve daha kısa sürede olgunlaşması için suyu haftada bir iki defa olacak şekilde değiştirilir.
Zeytinin salamurası için 2 kilo zeytine 4 yemek kaşığı kaya tuzu ve 4 adet limonun suyunu ekleyin. Üzerine de içme suyu ilave edip 3 veya 4 gün boyunca bekletin. 4. Günün sonunda zeytinlerin oldu demektir.
Kül zeytinin acısını alıyor ve tatlanmasını sağlıyor
"Peki neden kül?" diye soracaksınız. Yeşil zeytinin külle karıştırılıp bu şekilde bekletilmesinin sebebi odun külünün zeytinin acısını alması ve onu tatlandırması. Zira piyasada hazır satılan diğer zeytinlerin birçoğunda yapay tatlandırıcılar kullanılıyor.
Kırılan zeytinlerin kararmaması için dışarıda fazla bekletilmemeli, hemen kaplara doldurulmalı ve üzerine su eklenmelidir. Kırma zeytin için normal musluk suyu kullanmalısınız. Hazır satılan içme suları ile kırma zeytin yaparsanız, kurduğunuz zeytinler yumuşar ve uzun süre dayanmaz.
3. gün suyu dökülür ve günde bir kere su değiştirilme işlemi yapılır. 10. gün, suyuna 3 yemek kaşığı kaya tuzu ve 1 tatlı kaşığı limon tuzu katılır, ağzı kapatılır. Bir daha suyu değiştirilmez. 15-20 gün sonra, yeşil zeytinleriniz yemeye hazır hale gelecektir.
Yeşil zeytinin sarı olması için ne yapmalı? Yeşil zeytinin salamura suyunda beklemesi hele bu suya limon tuzu eklenmesi yeşil zeytinin sarı renge yaklaşmasını ve kararmamasını sağlar. Bununla beraber limon tuzunun fazla konulması zeytinlerin tadının ekşi olmasına yol açar.
Yeşil zeytinler salamura suyu içerisinde olduğunda bozulmadan uzun süre muhafaza edilebilecektir. Yeşil zeytini kavanoz içerisinde değil de açık olarak satın alanlar, evlerinde bir kavanoza doldurup yarısına kadar su koymaları, bozulmayı önleyecektir.
1 litre suya 1 yemek kaşığı limon tuzu, 4 yemek kaşığı kaya tuzunu zeytinlerimizi tatlandırması için koyulur. Bu yöntemle zeytinler çok güzel oluyor, tavsiye ederim. Kullanacağınız zaman kahvaltı tabağına alıp, üzerine zeytinyağı ve limonun suyunu sıkarak servis edilir. Afiyet olsun.
İlk suyunda 3 hafta bekletilir. Bu su dökülerek zeytin meyveleri yıkanır ve tekrar suya alınır. Bu suda 10 gün bekledikten sonra tat kontrolü yapılır. Yenebilir tadında ise ikinci acı suyu dökülür.
Fark 1 ile 10 gr arasında değişiyorsa su tutma kapasitesi çok az ve sulamaya ihtiyacı vardır. 10 ile 20 arasında ise orta seviyede toprak belli zamanlarda sulanmaya ihtiyacı vardır. 20-30 gr arasında ise ideale yakın toprak tipidir.
Zeytin ağacı için en verimli ortam yazları sıcak, kışları ise ılıman geçen iklimlerdir. Zeytin ağacı ışığı, güneşi ve 15°C üstündeki sıcaklığı sever. Derinlere uzayan kökleri sayesinde kalkerli, çakıllı, taşlı ve kurak topraklarda yetiştirilmeye elverişlidir.
Her yıl ocak ve mart ayları arası gübreleme, zeytin verimi için iyi olacaktır. Kurak yaz döneminde sulama ile daha verimli zeytinler elde edebilirsiniz. En ideal yöntem damlama ile sulama olacaktır. Ağaçları korumak için her yıl bordo bulamacı uygulaması yapılmalıdır.Bordo bulamacı ise kireçli ve ilaçlı sudur.
3kilogramyeşil zeytin. 1tatlı kaşığılimon tuzu. 1çay bardağısalamura tuzu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri