Tahıl grubu; ekmek, pirinç, makarna, erişte, kuskus, bulgur, yulaf, arpa ve kahvaltılık tahılları içerir.
Bir yetişkinin günlük besin ihtiyacının %50-60' ı karbonhidratlardan, %15-20'si proteinlerden ve %30-35'ı yağlardan sağlanmalıdır. Makarnanın 100 gramı, 369 kalori ve 12.5 gram protein içerir. 200 cc'lik bir su bardağı makarna (çiğ), ki bu 70 grama eş bir değerdir, yağsız olarak; 260 kalori ve 8.7 gram protein içerir.
Makarnanın yüzde 80'i karbonhidrat, yüzde 15'i protein ve yüzde 5'i de yağdır. Bunu unutmayın.
Makarnanın kalori ve yağ oranı çok düşüktür. Genel kanının aksine, şişmanlatma riski yoktur. Makarna hem çok doyurucudur, hem de vücut için gerekli tüm vitamin ve mineralleri içerir. Bir protein kaynağıdır.
Ülkemizde makarna üretiminde ekmeklik buğday kullanılması yasaktır. Makarna durum buğdayı irmiğinden üretilir. Makarnalık irmik, durum buğdayının öğütülmesi ve kepek, rüşeym gibi kısımlarının ayrılmasıyla elde edilen una göre daha iri taneli bir üründür.
İlgili 26 soru bulundu
c) Tahıl grubu: Buğday, pirinç, mısır ve bunlardan yapılan un, ekmek, makarna, erişte, bulgur vb. besinler bu gruba giriyor.
Türk Gıda Kodeksi Makarna Tebliği'ne göre, makarnanın mutlaka durum buğdayından üretilmiş irmik ve su karışımından yapılması gerekmektedir. Makarna Sanayinin temel hammaddesi Triticum Durum buğdayından elde edilen irmiktir.
Makarna, vitamin ve mineraller bakımından çok zengin ve çok yararlı bir besin kaynağıdır. Makarna A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden de çok zengindir. Yağ ve sodyum oranı çok düşüktür, kolesterol riski yoktur. Makarna, kompleks karbonhidratlar grubundandır.
Makarna dolaylı şekilde ekmeğe kıyasla daha yüksek kaloridedir çünkü yağ ve sosla harmanlanır. Makarna hacimce ekmeğe kıyasla midede daha az yer kaplar dolayısıyla tokluk daha zor hissedilir. Kilo verme dönemindeyseniz beslenmenizde ekmeğe daha sık yer vermenizi öneririm.
Makarna içeriğindeki karbonhidratlar nedeni ile kilo aldıracağı düşünülen bir besin olsa da sağlıklı ve düzenli bir şekilde tüketildiğinde kilo aldıran bir besin olmadığı kanıtlanmıştır.
MAKARNA ve BESİN DEĞERLERİ
Makarnanın 100 gramı, 369 kalori ve 12.5 gram protein içerir. 200 cc'lik bir su bardağı makarna (çiğ), ki bu 70 grama eş bir değerdir, yağsız olarak; 260 kalori ve 8.7 gram protein içerir. Aynı ağırlıkta makarna yağlı olarak hazırlandığında; 340 kalori ve 8.7 gram protein içerir.
Makarna İle İlgili Bilinmesi Gerekenler
Makarnanın içerisinde bulunan gluten miktarı çok yüksektir. Makarna aynı zamanda pek çok bitkisel protein de içerir. Makarnanın yüzde 80'i karbonhidrattan oluşur. Ayrıca geriye kalan yüzde 20'lik kısım ise protein ve yüzde 5'lik kısın yağ içerir.
Gıda biliminde ve pek çok resmi olmayan bağlamda, "karbonhidrat" terimi genellikle "kompleks karbonhidrat nişastası bakımından özellikle zengin olan herhangi bir gıda" (örneğin makarna, ekmek, tahıl) anlamına gelir.
Makarna; durum buğdayından yapılır, kompleks karbonhidrat içerir ve kan şekerini hızla yükseltmediği için diyetlerde de kalori değeri hesaplanarak tüketimine belirli miktarlarda izin verilir. 100 gram makarna 350 kalori içerir. %10 protein ve %70 karbonhidrat içermektedir. B grubu vitaminlerin önemli kaynağıdır.
Makarna mı daha kalorili, pilav mı? Beslenme ve Diyet Uzmanı Esra Kurtuluş, 'Makarnanın kilo aldırıp aldırmadığı' konusuna da temas ederek, "Makarna, pilav, bulgur gibi tahıllarla yapılan tüm yiyeceklerin kalorisi hemen hemen aynıdır.
Uzmanların görüşü şu şekildedir: Pişirme tekniğini en sağlıklı şekilde yapıp kullanılan malzemelerin de düşük kalorili olması, makarnayı diyet sürecinde tüketilebilir bir besin yapar.
Metabolizmada hemen enerjiye dönüşüyor ve vücuda enerji sağlıyor. Makarna sanılanın aksine kilo aldırmıyor. Hatta kepekli ya da tam buğday unundan yapılan makarnalar diyet listelerinde yer alabiliyor. Protein ve aminoasit açısından zengin olduğu için kemik yapısının güçlenmesine yardımcı oluyor.
Karbonhidratlar çok çeşitlidir. Temel olarak basit ve kompleks olarak ikiye ayrılırlar. Basit karbonhidratlar; beyaz şeker ve bal gibi yiyeceklerden bulunur. Kompleks yani zor sindirilen karbonhidratlar ise ekmek, pirinç, bulgur, makarna, erişte gibi yiyeceklerdir.
Vitamin ve mineraller bakımından çok zengin ve çok yararlı bir besin kaynağıdır. Makarna A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden de çok zengindir. Yağsızdır. Çok az (%1-1,5 minör yağ bileşenlerini ve yüksek oranda linoleik yağ asidi içerdiğinden kolesterolü düşürücü etkisi vardır.
Sadece direkt üretim değil bitkisel besinlerden elde edilen ürünlerde bitkisel besinler arasında sayılmaktadır. Bunlara örnek olarak ekmek, makarna, çörek, kraker gibi ürünler verilebilir.
Makarnaların en sağlıklı çeşitlerinden biri olan tam buğday unlu makarna, beyaz undan yapılan makarnaya oranla glisemik indeksi açısından daha düşük bir besindir. Düşük glisemik indeksi sayesinde daha sağlıklı olan tam buğday makarnanın 200 gramlık bir porsiyonu 752 kaloridir.
Spordan hemen sonra tüketilen karbonhidratın yüksek glisemik indeksli olması glikojen depolarını daha hızlı doldurur. Bu sebeple spor sonrası pirinç, makarna, olgun muz, fırın patates, meyve suyu ve diğer glisemik indeksi yüksek besinler tercih edilebilir.
Makarna bitkisel tabanlı basit bir gıdadır ve çevresel etkisi çok düşüktür. Makarna tüketimi fiziksel egzersiz yapan kişiler, özellikle de sporcular için uygun bir gıdadır. Makarna, diğer tahıl ürünleri gibi hem vücuda karbonhidrat sağlar, hem de bir protein kaynağıdır.
Kültürel olarak makarna İtalyan yemeği olsa da, Asya noodle'larından türemiş bir yemek olması daha yüksek ihtimaldir. Yaygın bir kanıya göre, makarnayı Çin'den İtalya'ya 13'üncü yüzyılda Marco Polo getirmiştir.
Pasta gluten oranı yüksek durum buğdayından elde edilen irmikten yapılır. Un ve/veya irmik (semolina) ile üretilen, sayısız şekil ve büyüklükte ürünlere verilen genel bir isimdir. Genellikle 100 ölçek buğday irmiğine, 28 ölçek su katılarak yoğurulan makarna hamuru orta sertlikte bir hamurdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri