Dünyada sofralık zeytin üreten önemli ülkeler İspanya, Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, Fas, Yunanistan ve İtalya'dır. Dünya sofralık zeytin üretiminde İspanya % 30, Türkiye % 13, Suriye % 12, Mısır ve Yunanistan % 6, İtalya ve Arjantin'in % 4, diğer ülkelerin % 25 pay aldığı görülmektedir.
Uluslararası Zeytin Konseyi verilerine göre zeytinyağı üretiminde 2018-2019 döneminde İspanya 1,6 milyon ton ile zeytinde olduğu gibi ilk sırada yer alırken onu 265 bin ton ile İtalya, 225 bin ton ile Yunanistan, 200 bin ton ile Fas ve 183 bin ton ile Türkiye izlemektedir.
Oleacea familyası, Olea cinsinin bir türü olan zeytinin (Olea europaea L.) anavatanı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni de içine alan Yukarı Mezopotamya ve Güney Ön Asya'dır .
İspanya, yılda 9.819.569 ton üretim ile dünyanın en büyük zeytin üreticisidir. İtalya 1.877.222 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor. Yılda 1.561.465 ton üretim ile Fas, üçüncü büyük zeytin üreticisidir.
4000'lerde, Samiler tarafından. Yani zeytini ilk kim buldu? Samiler… Önce törenlerde kullanılmış, yemekler yapılmış, ateşe atılıp ısınılmış, sonra da vücutlarını temizlemek için kullanmışlar.
İlgili 21 soru bulundu
Dünyanın en iyi sofralık zeytini Gemlik vadisinde yetişir. Gemlik, Orhangazi, İznik doğrultusunda yetişen ve piyasada “kıvırcık” diye bilinen zeytin, lezzeti ile tüm dünyadaki rakiplerinden farklı.
Gemlik- Bursa bölgesi, sofralık zeytin dendiğinde ilk akla gelen bölgedir. Bölgedeki arazi yapısı ve iklimin zeytin yetiştirmeye son derece elverişli olması, bölgenin zeytin ve zeytinyağı üreticiliği konusunda gelişmesini sağlamıştır. Bu nedenle Gemlik çevresi ve dağların tamamına yakını, zeytin ağaçlarıyla doludur.
“Ülkelere Göre En İyi Üreticiler” sıralamasında toplam 707 puanla Türkiye'nin birincisi Nova Vera olurken; “Ülkelerin En İyi Natürel Sızma Zeytinyağları” Türkiye sıralamasında ise Nova Vera'nın Erken Hasat ürünü 404 puanla birinci ve Ege Sızma ürünü 303 puanla ikinci sırada yer aldı.
Zeytinyağı üretimi; Türkiye zeytinyağı üretiminde dünyada ilk beş ülke içinde yer almaktadır. 2020 yılında 867 bin ton yağlık zeytin çeşitli şekillerde işlenerek yaklaşık 173 bin ton zeytinyağı elde edilmiştir. En çok yağlık zeytin üreten üç il sırasıyla Aydın Balıkesir ve Muğla'dır.
Gemlik bölgesinde yetiştirilen bu tür, tad ve yapı özellikleri dolayısı ile dünyanın en iyi salamuralık zeytin çeşidi olarak kabul ediliyor. Dünyanın en iyi sofralık zeytini Gemlik vadisinde yetişir.
Zeytinin öyküsü
İlk olarak Yunanistan'ın Santorini adası'nda ortaya çıktığı düşünülmektedir. Zeytin Ağacı kuzeyde, Anadolu üzerinden Yunanistan, İtalya ve İspanya'ya; güneyde, Mısır üzerinden Kuzey Afrika'ya yayılmıştır. 16. yüzyılda Kuzey Amerika ve Latin Amerika ile birlikte Çin'e ve Japonya'ya ulaşmıştır.
Zira günümüzdeki zeytin ağaçları yabani ağaçların aşılanarak ehlileştirilmiş, bol ürün veren şeklidir. Zeytin yetiştiriciliği, ilk kez M.Ö. 4000 yıllarında Anadolu'da başlamış, buradan Akdeniz'in diğer ülkelerine yayılmıştır.
Ak zeytin, Aşı yeli, Çakır Çilli, Dilmit, Erkence, Eşek zeytini (Ödemiş), Girit zeytini, Hurma kaba, Hurma karaca, İzmir sofralık, Karayaprak, Kiraz, Memeli, Taş arası, Tavşan yüreği, Yağ zeytini, Yerli yağlık. Edremit Yağlık, Midilli, Şakran adların da kullanılır.
Türkiye ise % 5 ile dünya zeytinyağı üretiminde beşinci sırada yer almaktadır.
Sayıca en fazla, verimi en yüksek zeytinin Ege Bölgesi'nde yetiştiği bilinir. Ege Bölgesi'nde en fazla zeytinin yetiştiği il Aydın'dır. Ege Bölgesi Aydın ili haricinde; Manisa'da da zeytinin verimi yüksektir. Ege'de Aydın'dan sonra en fazla zeytin Manisa'da üretilir.
Bu gezilerimiz devam edecek" dedi. Tura katılan Rus Elena Volova ise "Buraya geldiğim için çok memnun oldum çünkü Rusya'da zeytin üretimi yok.
En iyi zeytinyağı markalarına gelecek olursak; Farm34, Monteida, Mavras, Kristal, Tariş, Palamidas, Nily, Avilo, Komili ve özellikle karaciğeri temizleyen, kalbi koruyan, metabolizmayı hızlandıran, kemikleri güçlendiren, saçı besleyen, yorgunluk ve stresi hafifleten en kaliteli zeytinyağı markaları arasında yer alıyor.
Tür, tüm Akdeniz ülkelerinin yanı sıra Güney Amerika, Güney Afrika, Çin, Avustralya, Yeni Zelanda, Meksika ve Amerika Birleşik Devletleri'nde yetiştirilir.
İran'daki ana zeytin üretim alanları Fars, Kerman, Hormozgan, Sistan-Baluchestan, Qazvin, Gilan, Golestan ve Zanjan olarak belirtiliyor. İran'da kişi başına zeytin tüketimi yıllık 180 gram oldu.
Girit adasında yer alan Vouves köyünde, 3.000 yıllık olduğu tahmin edilen bir zeytin ağacı, günümüzde hala zeytin veriyor. Kuvvetli ve dirençli “Vouves Zeytin Ağacı” bugün hala meyve veriyor.
Lezzeti ile ünlü olan trilye zeytini sofraların baş tacıdır. Trilye zeytini Gemlik ve Mudanya bölgelerinde yetişmekte olup çok uzun yıllardır bu bölgelerden ihracatı yapılmaktadır. Trilye zeytini her ne kadar lezzetli ve yağ oranı yüksek olsa da yetiştirme tarzı çok önemlidir.
En iyi Gemlik zeytini, Bursa'nın Gemlik ilçesinde üretilen Gemlik zeytinidir. Adını da Gemlik ilçesinden almaktadır. Dünya üzerinde daha kaliteli bir zeytin türü daha bulunmamaktadır. Kalite, lezzet ve dayanıklılık olarak diğer zeytin türlerine oranla çok daha öndedir.
1 Kg Zeytinyağı Kaç Kg Zeytinden Çıkar? 1 adet yetişkin zeytin ağacından 50 kilo zeytin ve buna karşılık 14-15 kilo yağ alınabilir. Dolayısıyla 3 kilo zeytinden 1 kg zeytinyağı çıkar.
Dünyada zeytin yetiştiriciliği yapılan 37 ülkede sinonimleri ile birlikte 3000'i bulan yaklaşık 1200 zeytin çeşidi mevcuttur. Zeytin; anavatanlarından biri olan Türkiye'de geniş bir ekolojiye yayılmış olup büyük bir çeşit zenginliğine sahiptir.
Son 20 yılda zeytin ağacı varlığı 99 milyon adetten yüzde 91 artış ile 189 milyona ulaştı. Zeytin ağacı varlığındaki artışla birlikte üretimde de önemli ölçüde artış yaşandı. Türkiye'de toplam zeytin üretimi 2021 yılında 1 milyon 738 bin 680 ton iken 2022'de yüzde 71 artış ile 2 milyon 976 bin 654 tona ulaştı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri