Bağırsak tembelliği zeytinyağı ile ortadan kalkabilir. Zeytinyağı kabızlığa karşı en doğal ilaçtır. Sabahları bir yemek kaşığı hakiki, soğuk sıkım zeytinyağı içmek dışkının yumuşamasını sağlar. Eğer zeytinyağını içemiyorsanız yemeklerinizin üzerine, özellikle çorbanın üzerine ekleyebilirsiniz.
Zeytinyağı, ince bağırsağı çalıştırıp kolesistokinin salgısını artırarak,kabızlığı önler. Zeytinyağı, katı yiyeceklerin sindirimini ve bağırsaklardan geçişini kolaylaştırır. Zeytinyağının barındırdığı bitkisel müshil, vücudun sindirim sistemini korur ve doğal bir müshil gibi çalışır. Zeytinyağı, iyi bir laksatiftir.
Trigliserid metabolizmasına olan tesiriyle deri, kalın bağırsak ve meme kanseri riskini azaltan zeytinyağı, sindirimi kolaylaştırır, kabızlığı önleyerek, bağırsakların daha düzgün çalışmasını sağlar." dedi.
Vücut suyunun %10 gibi bir oranda azalması kabızlığa yol açmak için yeterlidir. Bu nedenle özellikle yeterli sıvı alımı çok büyük önem taşımaktadır. Genellikle posadan zengin besinler (meyve, sebze, tam tahıllı ürünler) tüketmek, bol sıvı almak ve bol egzersiz yapmak sorunu çözebilmektedir.
sabah aç karnına bir yemek kaşığı zeytinyağı ve ardından 2 bardak ılık su içip 10-15 dakika sonra kahvaltı yapın sonrasında 10 dakika tuvalette oturun. bunu her gün yaptığınızda birkaç gün sonra bağırsak hareketleri normale dönüyor.
İlgili 22 soru bulundu
Bağırsak çalıştıran meyve ve sebzeler kayısı, hurma, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller, erik, avokado, üzüm, pancar, ıspanak, pazı, enginar, kabak, lahana olarak da sayılabilir. Yulaf ezmesi, çiya tohumu, keten tohumu, zeytin ve zeytinyağı bağırsakları çok çalıştıran gıdalar arasında yer alır.
Mutlaka günde 8-10 bardak su içilmelidir. Bol lifli gıdalar geçilmeli ve diyette mutlaka günlük 20-25 gr kadar lif alınmalıdır. Tam tahıllardan yapılmış ekmekler yada gıdalar yanında, bakliyat, yulaf gibi liften zengin gıdalar tercih edilmelidir.
3)Sabahları aç karnına bir bardak ılık su ile birlikte; 1 yemek kaşığı kuru kayısı veya kuru erik marmelatı tüketin. Kuru eriğin içinde bulunan “difenil izatenin” adlı madde bağırsak hareketlerini arttırır.
Kabızlık sorununuz varsa kafeinli içeceklerden uzak durmalısınız çünkü kafeinli içecekler vücutta susuzluğa neden olur. Bu da dışkının kurumasına neden olarak kabızlığa yol açar. Kafeinli içecekler yerine yeşil çay tercih edebilirsiniz.
Yavaş bağırsak sendromu, kolonik motor reflekslerin gerçekleştirilememeyle ortaya çıkar. Bu rahatsızlık ile ilişkili kolon duvarının gerilmesinin, kolonik içeriklerin itilmesi veya iç anal sfinkterin gevşetilmesinden sorumlu olan reflekslerin gerçekleşmemesinden kaynaklanır.
"1 tatlı kaşığı zeytinyağı tüketin"
Günde en az 2-2.5 litre su tüketilmeli. Zeytin, üzerine dökülen kekik ve zeytinyağı ile tüketildiğinde, kabızlık sorununa iyi gelir. Zeytinyağı, bağırsaktan yiyecek geçişini sağladığı için, sabahları aç karnına 1 tatlı kaşığı zeytinyağı tüketmek fayda sağlar.
Zeytinyağında yaklaşık %80 oranında oleik asit bulunur. Zeytinyağında bulunan bu yağ asiti, kötü kolesterolün (LDL) düşmesine ve iyi kolesterolün (HDL) yükselmesine yardımcı olur. Bu özelliği sebebi ile oleik asit içeren zeytinyağı kalp dostu olarak bilinir.
Bağırsaklarınıza dışkılama refleksini yeniden öğreteceksiniz. Sadece kabızlık problemi çekenlere değil, sağlıklı olmak adına herkese sabah sızma zeytinyağı içmelerini öneriyorum.
Yüksek oranda lif bulundurması sebebiyle kayısı, kabızlık çözümü konusunda en etkili besinlerden biridir. Özellikle aç karnına kayısı tükettiğinizde bağırsaklarınız çalışmayı hızlandırır ve daha kolay dışkılamayı sağlar. En hızlı faydayı sağlamak için sabah uyandığınızda aç karnına bir bardak kayısı suyu içebilirsiniz.
Gaz problemi de benzer ölçüde zeytinyağı sayesinde çözüme kavuşturulabilir. Bu sayede yaşanan gaz sancıları ve farklı nedenlerden gelişen mide ağrıları saf zeytinyağı ile giderilir.
Sağlık sorunu olmayan bir birey günde ortalama 1–2 yemek kaşığı zeytinyağı tüketebilir.
Günde en az 8 bardak su tüketimi ihmal edilmemelidir. Düzenli bağırsak alışkanlığını sağlayabilmek için her gün düzenli bir ritimde güne başlanmalı, kahvaltı saati sabit tutulmalı ve kahvaltıdan ortalama yarım saat sonra tuvalete gitme alışkanlığı edinilmelidir.
Sütün içerisinde yer alan bazı maddeler, kabızlığı tetikler niteliktedir. O nedenle sık sık kabızlık problemiyle uğraşanlar süt yerine yoğurt yemeyi tercih edebilir.
Bağırsakların çalışması adına; elma, brokoli, erik, kefir, yoğurt, limon, karpuz, biber, turşu, kivi gibi besinler tercih edilebilir. Bunun yanı sıra bol bol su tüketmek, bağırsak hareketlerinin düzenli bir şekilde çalışması için oldukça önemlidir.
Kabızlığın çözümü lifli beslenmektir.
Meyve ve sebze yiyin. Ekmek, makarna ve beyaz pirinç yerine tam tahıllı ürünleri tercih edin. Gaz ve şişkinlik problemi yaşamamak için lif alımınızı yavaş yavaş artırın. Bir günde her zaman içtiğinizden en az 2-4 bardak daha fazla su için.
Yine lifli gıda gruplarından fasülye, bezelye ve mercimek kabızlığa iyi gelmektedir. Zeytin, zeytinyağı ve kekik: Zeytin, üzerine dökülen kek ve zeytinyağı ile tüketildiğinde kabızlık sorununa iyi gelmektedir.
Şiddetli kabızlık problemi çeken kişiler için pırasa yemeği mükemmel bir çözümdür. İlk günlerde sık sık tüketilecek olan pırasa yemeği bağırsak florasını hem düzene sokacak hem de kabızlığı yavaş yavaş ortadan kaldıracaktır.
Çeşitli yeme bozuklukları, irritabl barsak sendromu, gebelik, sindirim sistemindeki sinirler ve kaslarda sorunlar, kolon kanseri, Parkinson hastalığı ya da multipl skleroz gibi nörolojik sorunlar ile az çalışan tiroid, ya da hipotiroidizm, gibi tıbbi sorunlar da kabızlık semptomuna neden olabilir.
Aşırı derecede ıkınma bağırsağın içini döşeyen tabakanın dışa doğru dönmesine neden olabilir. Bu duruma rektal prolapsus denir. Bazı hastalar sert ve kuru dışkıyı çıkaramazlar. Rektumda (kalın bağırsağın son kısmı) biriken dışkı taşlaşır ve tıkanıklığa neden olabilir.
Uygun miktarda kuruyemiş tüketilmeli: Gün içinde bir ara öğün olarak 10-15 adet badem, fındık, Antep fıstığı, ceviz tüketmek hem alınması gereken lif miktarını arttıracak hem de faydalı yağ asitleriyle bağırsak hareketlerini hızlandıracaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri