Buzdolabından çıkarılıp donması geçince tüketilebilir fakat bu da yağ üzerine su akmasına ve tadının biraz daha acılaşmasına neden olur. Ayrıca buzdolabında donan ve bulanık bir görünüme kavuşan zeytinyağı bozuk izlenimi vereceği için hoş durmayacaktır.
Zeytinyağı buzdolabında saklanabilir, buzdolabında kısmen veya tamamen donduğu gözlemlenebilir, bu durumda oda sıcaklığında bir süre bekletildiğinde sıvı haline dönecektir, donup tekrar sıvı hale dönmesi ile kalitesinden kayıp olmamaktadır. Zeytinyağının donup donmaması onun saflığının bir göstergesi değildir.
Gerçek zeytinyağı 0 ile - 6 derece arasında donar ve kristalleşir. Bunun için bir bardak zeytinyağını dondurucunuza koyun ve yarım saat sonra çıkarın. Eğer bardaktaki zeytinyağının her noktası aynı şekilde donduysa gerçektir; ancak bir kısmı donup bir kısmı sıvı olarak kaldıysa aldığınız zeytinyağı sahte olabilir.
Donan zeytinyağı hakiki olduğuna işarete ettiği için rahatlıkla kullanılabilir. Hiç donmayan zeytinyağı yüksek oranda hakiki değildir ve kimyasal içeriyor olabilir. Doğal yöntemlerle üretilmeyen zeytinyağlarında donma yaşanmayabilir.
Zeytinyağının belli bir raf ömrü bulunmaktadır. Genel olarak hasattan 2 yıl sonra kadar bir raf ömrü olduğunu söylemek mümkün. Bu konuda zeytinyağı bekledikçe tadı değişebilir ancak herhangi bir şekilde zehirleme yaratmaz.
İlgili 35 soru bulundu
Zeytinyağını saklamanın en ideal yolu nem olmayan, oda sıcaklığında, ağzı sıkı bir şekilde kapalı olarak, teneke, seramik ya da cam kutularda saklanmalıdır. Oda ya da bulunduğu yani saklandığı ortam sıcaklığı 14 derece civarında olmalıdır. Zeytinyağı metal ya da plastik kaplara saklanmamalıdır.
Cevap evet! Zeytinyağını fiziksel olarak dondurmak mümkün. Aslında, zeytinyağı 12 derece civarında katılaşmaya başlar ve -12 derece civarında tamamen donmaya başlar. Türkiye'deki çoğu buzdolabı yaklaşık 4.4 derece veya biraz altında tutulur ve dondurucular -18 dereceye ayarlanır.
Donma testi ile gerçek zeytinyağı donar mı sorusunun cevabı bir noktaya kadar alınabiliyor. Evet; gerçek zeytinyağı, çoğu sahte zeytinyağının aksine tamamen donuyor.
KOKU TESTİ
Zeytinyağını kokladığınız zaman baskın bir şekilde zeytin kokusu alırsanız bu gerçek olduğunun bir kanıtıdır. Bu koku meyvemsi, tatlı ve doğal bir kokudur. Sahte zeytinyağı ise daha yapay ve boyaya benzer bir kokuya sahiptir. Bu koku, zeytinyağının da oksitlendiğini gösterir ve kesinlikle tüketilmemelidir.
Peki zeytinyağının kullanım ömrünü nasıl anlayabiliriz? Sızma zeytinyağı yaklaşık 2 yıl dayanır. İlk günkü tazeliğini koruyabilmeniz için tasarlanan Komili Sızma Zeytinyağı şişelerinde muhafaza ederek 2 yıla kadar kullanabilirsiniz. Ancak zeytinyağının saklanma koşulları da kullanım süresini etkileyebilmektedir.
Buzdolabından çıkarılıp donması geçince tüketilebilir fakat bu da yağ üzerine su akmasına ve tadının biraz daha acılaşmasına neden olur. Ayrıca buzdolabında donan ve bulanık bir görünüme kavuşan zeytinyağı bozuk izlenimi vereceği için hoş durmayacaktır.
Yağın donması kalitesini etkilemez. Aldığınız yağın bir örneğini buzdolabına koyun, donmasını bekleyin. Yağ katkısız ise tamamının katılaşması beklenir. Donmayan kısım varsa katkılı olduğunu anlarsınız” diyerek uyarılarını sürdürdü.
Sızma zeytinyağlarının rengi de altından yeşile farklı tonlarda olabilir. Zeytinyağının renginin yeşil olması hasat edildiği dönem, yağın elde edildiği zeytinin cinsi ve su oranı gibi birçok faktöre bağlıdır. Meyvelerin yeşil olduğu dönemin üzerinden yaklaşık 90 gün geçince zeytin mor ya da siyaha dönmeye başlar.
Hasat tarihi 12 aydan eski olan zeytinyağı tüketilmemelidir. Eski yağların içerisinde bulunan mineral oranı düşük olduğu için sağlık açısından bir faydası kalmıyor, zeytinyağının hangi zeytinden üretildiğine göre de dayanıklılık süresi değişebiliyor.
Zeytinyağı buzdolabında donar. Ancak donması saf zeytinyağı olduğunu göstermesi açısından yeterli bir kriter değildir. Hangi sıcaklıkta donacağı ise zeytinyağının yapısına göre değişebilir.
Oda sıcaklığına çıkartılan zeytinyağı kısa bir süre içerisinde sıvılaşır fakat soğuktan dolayı kapak ağzında oluşan buğu, su damlacığı olur ve yağın üzerine damlayabilir, yağın acı olmasına sebep olabilir. Bu sebeple zeytinyağının buzdolabında saklanması tavsiye edilmez.
Derin dondurucuya 15 dakika bırakılan numune zeytinyağının bir kısmı donar, bir kısmı donmazsa tağşiş söz konusudur.
Çünkü o yağlarda fosfolipit ve wax oranları çok yüksek olduğu için rafine olsalar bile donma gösterir ve bunun için vinterize dediğimiz işlem yapılarak stearin ve diğer yüksek moleküllü bileşikler ayrılarak buzdolabında yağın donmaması sağlanır.
Zeytinyağı, Tortusu ile Tüketilir mi? Zeytinyağı elde edilirken ortaya çıkan zeytinyağı tortusu, tüketilmesinde bir sakınca yoktur.
Zeytinyağını nemli ortamlardan uzak tutmanız, zeytinyağı saklama koşulları için en önemli unsurdur. Zeytinyağının saklanacağı ortam ışık almamalı, özellikle güneş ışığı doğrudan gelmemeli. Hatta karanlık ortamlar zeytinyağını saklamak için en uygun ortamlardır.
Bir bardağı ılık su koyun ve üzerine az miktarda zeytinyağı ekleyin. Gerçek zeytinyağı baloncuklar çıkartarak suyun üzerine çıkar ve su yüzeyinde kalır. Sahte zeytinyağı ise baloncuk çıkartmadan su yüzeyine çıkar.
Zeytinin rengi; zeytinin cinsine, rengine, olgunlaşma durumuna, hasat edilme dönemine ve elde edilme şekline göre değişebilir. Soğuk sıkım zeytinyağının rengi yine erken hasat döneminin zeytininden olduğu için altından yeşile farklı tonlarda olabilir.
Eğer boğazı yakmaz ise kaliteli bir zeytinyağı değildir. Buzdolabına konulduğunda normal zeytinyağı donar. Taklit zeytinyağları ise asla ve asla donmaz" dedi.
Zeytinyağı bozulur mu:
Uygun koşullarda saklanmazsa çabucak bozulur. Nefasetini ve sağlığa yararlı özelliklerini kaybeder. Bu nedenle ışık ve hava almayan kaplarda ve serin ortamlarda saklanmalı ve bir yılda tüketilmelidir.
Erken hasat edilen meyveler, kimi zaman zeytinyağına dönüştürüldüklerinde hafif bulanık bir renk alırlar. Yani bu özellik yağa genç meyvelerden geçer. Berraklığın az olması ayrıca yağdaki tortuların korunduğunu da gösterir. Bu tortular zeytinyağının aromasını ve tadını artıran ögelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri