Doğru marine ve pişirme teknikleriyle siz de artık evlerinizde şeflere parmak ısırtacak etler pişirebilirsiniz. Kırmızı et için olduğu gibi tavuk ve balık marinesi için de zeytinyağı oldukça önemlidir. Organik, doğal zeytinyağ ile kırmızı ve beyaz tüm etlerinizi marine edebilir, lezzetine lezzet katabilirsiniz.
Zeytinyağı, eklendiği tüm tariflere eşsiz bir lezzet katar. Fırında pişen yemeklerin lezzetini artırmak için de zeytinyağı kullanabilirsiniz. Kek, kurabiye gibi tatlı tariflerinde olduğu gibi et ya da sebze yemeklerinde de riviera ya da sızma zeytinyağı kullanabilirsiniz.
Etleri kaba aktarın ve üzerini geçinceye kadar zeytinyağı ilave edin. Etleri buzdolabında en az 12 saat dinlendirin. Buzdolabından çıkardığınız etler oda sıcaklığına gelince pişirilmeye hazır.
Dana biftek marinesi için yağ kullanacaksan genellikle zeytinyağı tercih edildiğini bilmelisin şefim. Asidik olarak ise soğan ya da sarımsak, limon ya da sirke kullanabilirsin. Aroma verici olarak kullanabileceğin baharatlar; biberiye, adaçayı, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz olabilir.
Et pişirirkense, çok daha yüksek sıcaklığa çıkabilecek ayçiçek yağı tercih edilir. Kızartmalardaysa mısır yağı, hem ayçiçek hem de zeytinyağına göre çok daha iyi netice veriyor. Kıtırlık efektinin ön plana çıkmasına yardımcı olurken, bir taraftan da kızartılan ürünün kendi doğal aromasını kaybetmemesini sağlıyor.
İlgili 21 soru bulundu
İlk yöntemde deniz tuzu, iri karabiber, taze biberiye ve kekik, iyi kalite zeytinyağı, biberiye ve soya sosu karışımında et bekletilir. Daha ayrıntılı bir marine yapmak isteyenler ise zeytinyağı, sarımsak, soğan, kekik, soya sosu, hardal, worcestershire sos, balzamik sirke, tuz ve karabiber karışımı hazırlayabilir.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
Etiniz marinede ne kadar uzun kalırsa pişerken de o kadar yumuşak ve lezzetli olacaktır. Etinizin kokusunu almak için süt ile marine de edebilirsiniz. Bunun için de zeytinyağı gezdirdikten sonra süt, karabiber ve kekik ilave ederek etinizi daha da yumuşatabilir ve kokusunu da alabilirsiniz.
Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir. Ayrıca etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir. Kas liflerine paralel olarak kesilen et, ne kadar pişerse pişsin yumuşak olmaz.
Yumuşak ve kolay pişen etler elde etmek için et marinesi önemlidir. Et marinesi ya da terbiyesi olarak bilinen bu yöntem, asidik malzemeler (zeytinyağı, tuz, sirke...) ile etlerin bir süre dinlendirmesi işlemidir. Beyaz et için 2 saat yeterli iken kırmızı et için en az 4-8 saat arası dinlendirmek gerekir.
Kırmızı et terbiyesi için yayvan bir kaba zeytinyağı, süt, rendelenen soğanın suyu, havanda ezdiğimiz sarımsak, kekik, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz ekledikten sonra etlerimizi içine yerleştirelim. Belirli bir süre boyunca ( en az 2 saat ) ağzı kapalı şekilde buzdolabında bekletelim.
Örneğin kalınlığı 2 cm olan bir dana eti yumuşatmak için yaklaşık 1 tatlı kaşığı tuz yeterli olacaktır. 1 saat kadar tuzlanarak beklettikten sonra et parçalarının üzerindeki fazla tuzu durulayın ve eti peçete ile güzelce kurulayın. Daha sonra pişirme işlemine geçebilirsiniz.
Kek, kurabiye gibi tatlı tariflerinde olduğu gibi et ya da sebze yemeklerinde de riviera ya da sızma zeytinyağı kullanabilirsiniz. Et ya da kanepede yoğun bir zeytinyağı tadı hissetmek için sızma, tatlılarınıza hafif bir aroma vermek için ise riviera zeytinyağı ekleyebilirsiniz.
Yani yağ ne kadar doymamışsa,duman noktasındaki hasar o kadar fazladır.Zeytinyağı ülkemizde kullanılan diğer yağlardan farklı olarak daha yüksek bir yanma derecesine sahiptir.200-249 santigrat derece aralığındadır.Üstelik kızartma yapılırken sıcaklık sadece 180 derecedir.Böylece kızartma veya zeytinyağı ile yemek ...
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Et için hangi yağ kullanılır? Kızmış olan tavanızın içerisine, tavanızı zar gibi kaplayacak şekilde (oldukça az) ayçiçek yağı koyun. Kişisel tercihim balıkların zeytinyağı ve kırmızı etlerin ayçiçek yağıyla pişirilmeye başlanması şeklinde.
Etin yumuşamasını sağlamak için hazırlayacağınız sosa mutlaka limon suyu, sirke ya da yoğurt suyu gibi asidik bir malzeme ilave etmelisiniz. Bu sayede etin protein yapısında değişiklik olacak ve yumuşayacaktır.
Hangi etler marine edilmez diye merak ediyorsan, kısaca o konuya da değinelim. Bazı etlerin marinasyona ihtiyacı olmaz. Zaten kendiliğinden çok lezzetli ve yumuşacık olan pirzola, fileminyon, kontrfile biftek gibi kırmızı etleri marine sosuna yatırman gerekmez.
Gerekli malzemeler şöyle: 1,5 yemek kaşığı kaya tuz, çeyrek yemek kaşığı sarımsak, 50 ml. su, 50 ml. zeytinyağı, 2 yemek kaşığı sirke, 2 yemek kaşığı taze çekilmiş karabiber. Hepsini karıştırın ve etinizi afiyetle marine edin. Yaklaşık 4-8 saat marine süresi yeterlidir.
Kızartma yaparken zeytinyağı kullanmak, yapılan bir araştırmaya göre kanola ya da ayçiçek yağı kullanmaktan çok daha sağlıklı ve faydalı. Özellikle zeytinyağının asidik seviyesi ne kadar artarsa o kadar dayanıklı bir hale geliyor.
Sızma zeytinyağı yaklaşık 2 yıl dayanır. İlk günkü tazeliğini koruyabilmeniz için tasarlanan Komili Sızma Zeytinyağı şişelerinde muhafaza ederek 2 yıla kadar kullanabilirsiniz. Ancak zeytinyağının saklanma koşulları da kullanım süresini etkileyebilmektedir.
Zeytinyağının raf ömrü 2 yıl olarak belirlenmiştir. Bu tarihi geçen yağı atmanıza gerek olmamakla birlikte yağın etiket kalitesini beklememeniz gerekir.
Aslında zeytinyağını ısıtma veya sıcak yemeklerde zeytinyağı kullanmanın sağlık açısından hiçbir zararı yoktur. Zeytinyağı, ısıtıldığı zaman da içeriğindeki sağlığa yararlı bileşenleri korur.
Az zeytinyağı ile birlikte yüksek ısıda mühürleyin. Mühürleme işleminden kasıt, arkasının ve önünün hızlı bir şekilde renk değiştirmesini sağlamak. Bu şekilde etin suyu içerisinde kalacaktır. Ardından eklemek istediğiniz diğer malzemeleri alın ve etinizi orta ateşte pişirin.
Geniş bir çelik tencereye zeytinyağı koyun, etleri ilave edip suyunu salana kadar orta ateşte pişirin. İçine kabuğu soyulmuş bütün soğan ekleyin. Ocağı kısın ve etler yumuşayana kadar kısık ateşte (yaklaşık 1 saat) ara sıra karıştırarak pişirin. Ocaktan almadan 15 dk. önce tuzunu ilave edin.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Sağlıklı et için yavaş yavaş pişirmeyi tercih edin. Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri