Çözünmeyen iki sıvının birbiri içerisinde heterojen dağılmasıyla oluşan karışımlara emülsiyon denir. Zeytinyağı – su karışımı emülsiyona örnektir.
2.2.
Öz kütleleri birbirinden farklı birbiri içinde çözünmeyen iki sıvının oluşturduğu karışımlar (zeytinyağı-su gibi) ayırma hunisi yardımı ile ayrılır.
Bütün sıvılar, birbirinden farklı yapıda ve farklı sayıda küçük parçacıktan oluşur. Bu parçacıklara molekül adı verilir. Bazı sıvıların molekülleri, başka sıvıların molekülleriyle karışmaz. Su ve zeytinyağı da molekülleri karışmayan böyle iki sıvıdır.
- Adi heterojen karışım, karıştırılan maddelerin üç veya daha fazla olması durumunda karşılaşılan karışım çeşididir. Buna örnek olarak da, çamurlu suyun içerisine madeni bir paranın atılması gösterilir. Örnekleri çeşitlendirmek gerekirse, ayran, boza, çamur, meyve suyu, yağlı su heterojen karışımlara birer örnek olur.
Madde dağılımı ve özellikleri her yerinde aynı olan kimyasal karışımlara da Homojen Karışım adı verilmektedir (örneğin: çözeltiler, alaşımlar, gaz karışımları, vb.). Bu tür homojen karışımlarda karışan madde çeşitleri gözle ayırt edilemezler.
İlgili 19 soru bulundu
Heterojen karışımlar kendi aralarında süspansiyon, emülsiyon, aerosol ve koloit gibi gruplara ayrılır. Yer altından çıkarılan maden filizleri, kaya parçaları, odun parçaları, bir bitki yaprağı, sis, ayran, petrol su karışımı, beton parçası, toprak heterojen karışımlara örnek verilebilir.
Homojen karışıma hava, şekerli su, yağmur suyu, sirke ve bazı alaşımlar örnek olarak verilebilir. Heterojen karışıma kumlu su, duman, sis, yağlı su, çorba, salata ve toprak örnek olarak verilebilir. Heterojen karışımlar dağılan ve dağıtıcı faz olmak üzere iki fazdan oluşur.
karışımı bir süspansiyondur. Çözünmeyen iki sıvının birbiri içerisinde heterojen dağılmasıyla oluşan karışımlara emülsiyon denir. Zeytinyağı – su karışımı emülsiyona örnektir.
Homojen karışımlarda maddeler her tarafa eşit biçimde dağılmışlardır. Bu yüzden homojen karışımlarda her bölge aynı görünür. Heterojen karışımlar tek faz halinde bulunmayan karışımlardır.
Kolonya alkol ve suyun birleşerek oluştuğu bir çözeltidir. Bundan dolayı da homojen bir karışım olarak kabul görmektedir.
Zeytinyağı suyun her tarafına eşit dağılmadığı için heterojen bir karışımdır.
Doğrulanmış Cevap. Zeytin yağ - Su karışımı sıvı sıvı çözeltidir. Zeytin yağ ve su karışı heterojen karışımıdır.
heterojen; çünkü yağ ve su birbirine karışmadan kalırlar.
↪Hayır, zeytinyağı emülsiyon bir karışımdır. ▪︎Herhangi bir sıvıda kati bir madde çözünmeden kendi hali ile kalıyorsa bu madde (katı-sıvı) süspansiyon karışıma örnektir. Heterojendir. ▪︎çözünmeyen iki sıvının karışımı, emülsiyondur.
Santrifüjleme: Su ve yağ, yüksek hızda eğirme ile oluşturulan merkezkaç kuvveti ile ayrılır. Santrifüjler suyu yerçekimi ile çökeltmeye göre çok daha yüksek işlem hızlarında ayırabilir, ancak tüm serbest su ve parçacıkları gideremezler ve çalıştırılması ve bakımı pahalıdır.
Su karışımı hangi yöntemle ayrılır? Ayrımsal damıtma, kaynama noktaları birbirinden farklı sıvıların karışımlarına uygulanan damıtma işlemidir. Sıvı+sıvı homojen çözeltiler için kullanır. Karışım damıtma kabında ısıtılınca, kaynama noktası düşük olan sıvı kaynayarak karışımdan ayrılır.
Homojen Karışım
Homojen karışımı meydana getiren maddeler gözle veya optik aletlerle görüntülenemezler, Homojen karışımlara genelde çözelti de denir. Tuzlu su, şekerli su, alkollü su, çeşme suyu, metal alaşımlar, tunç ve gaz karışımları homojen karışımlara örnektir.
Birbirine eşit olmayan yoğunluklara sahip iki farklı maddenin birbirine karışmasıyla oluşan karışımlara heterojen denir.
Çorba; karışım özelliklerine göre adlandırılmaktadır. Bir domates çorbası ve tarhana çorbasına homojen denilebilirken, işkembe çorbası heterojendir. Yani içindeki maddeler ayrı ayrı fark edilebilmektedir. Halbuki homojonize özellikli çorbalarda bulunan maddeler ayrı ayrı fark edilememektedir.
Yeni tanıma göre; bir maddenin kendisi için çözücü olmayan bir ortamda 10−5-10−7 cm boyutlarında dağılmasıyla oluşan çözeltiye kolloidal çözelti denir. Örneğin kükürdün, kilin, sabunun suda dağılmasıyla kolloidal çözelti oluşur.
Birbiri içerisinde çözünmeyen ya da bir bütün haline gelmeyen, iki farklı madde olarak sıvı içerisinde kalan unsurlar örnek verilebilir. Bu bağlamda Zeytinyağı ile su en çok değerlendirilen ve bu konuda öne çıkan örnekler arasında yer almaktadır.
Süspansiyon ⇒ Bir katının sıvı içerisinde çözünmediği karışımlardır. Katı parçacıklar sıvı içerisinde genellikle asılı durumdadır. Ayran, çamurlu su, tebeşirli su ve kan süspansiyona örnektir.
Süt heterojen bir yapıya sahiptir. Dışarıdan bakıldığı zaman süt homojen gibi görülmektedir. Bu nedenle pek çok kişi tarafından homojen bir yapıya sahip olduğu bilinmektedir. Fakat süt heterojen bir yapıya sahip bir sıvı olmaktadır.
Ayran heterojen bir karışımdır. Heterojen karışımlar içerisindeki maddeler karışım içerisine eşit miktarda dağılmaklar. Ayran karışımına bakacak olursak sıvı ve katı taneciklerinin bir araya gelmesi ile oluşmaktadır. Bu karışımda katı ve sıvı tanecikler eşit miktarda dağılmazlar.
Sirke, içindeki tüm maddelerin eşit bir şekilde dağılması ve çözülmesi sebebiyle homojen bir madde olarak kabul edilir. Sirkeli suyun içindeki tüm maddeler eşit bir şekilde dağıldığı için homojendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri