Zeytinyağı, tatlı badem yağı, Hindistan cevizi yağı, jojoba yağı, avokado yağı, üzüm çekirdeği yağı, çörek otu yağı en yaygın kullanılan taşıyıcı yağlardandır. Uçucu yağlar, esansiyel yağlar olarak da bilinir. Damıtılarak elde edilir.
En sevdiğimiz taşıyıcı yağ örneklerinden bazıları Tatlı Badem Yağı, Hindistan Cevizi Yağı, Jojoba Yağı, Kuşburnu Çekirdeği Yağı, Avokado Yağı, Üzüm Çekirdeği Yağı ve İncir Çekirdeği Yağıdır.
Baz yağ olarak bilinen taşıyıcı yağlar bir bitkinin yağlı kısmından, genellikle tohumlardan, çekirdeklerden veya sert kabuklu yemişlerden elde edilen bitkisel yağlardır. Masaj ve aromaterapide cilde uygulanmadan önce uçucu yağları seyreltmek için de kullanılır.
Ayçiçeği yağı, üzüm çekirdeği yağı ve hindistancevizi yağı , uygun taşıyıcı yağların örnekleridir.
Sabit Yağlar
Sabit yağlara verilebilecek en bilinen örnek, Zeytin Yağı ve Ayçiçek yağıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Zeytinyağı, zeytin ağacının (Olea europaea) meyvesinden elde edilen yeşilimsi-sarımtırak renkte sıvı bir yağdır.
Hint yağı, diğer uçucu yağları taşıyıcı yağ olarak kullanılır.
3-) Ayçiçek yağı damar tıkanıklığı olan, kan basıncını yükselten ve kalp krizi veya inme şansınızı artıracak ateroskleroz geliştirme riskini azaltır . Ayçiçek yağı, ılımlı olarak, kalp sağlığına dikkat etmek isteyenler için iyi bir seçimdir.
Ayçiçek yağı, lezzet olarak zeytinyağına göre daha fazla nötrdür ve bu nedenle, yağın yoğun tadını almak istemeyeceğiniz durumlar (belirli tariflerin pişirilmesi gibi) için uygundur. Bir diğer yandan, bu klasik, taze lezzeti elde etmek istiyorsanız kesinlikle zeytinyağını satın almalısınız.
Soğuk sıkım baz yağ nedir? Bu yağlar bitkilerin çekirdek ve tohumlarının soğuk sıkımıyla elde edilir. Soğuk sıkım yöntemiyle elde edilmesi gerekir çünkü yüksek sıcaklıkta yağ faydalı özelliklerini kaybeder ve sonrasında bozulur. Ve koruyucuya ihtiyaç duyar.
Sabit yağlar, uçucu olmayan trigliserid yapısındaki hayvansal veya bitkisel enerji depo yapılarıdır. Uçucu yağlar ise bitkilerin yaprak, çiçek, meyve, tohum, kök, kabuk gibi farklı her bölgesinden elde edilebilen doğal kimyasallardır.
1) Argan Yağı
Cilde iyi gelen bitkisel yağlar arasında bulunan argan yağı, içerdiği Omega 3 ve E vitamini sayesinde cildi nemlendirir. Cilt kuruluğuna iyi gelen yağlar nelerdir diyorsanız, argan yağı aynı zamanda cildin kurumasına engel olur. Cilt hücrelerinin yenilenmesine yardımcıdır.
Aldığınız ürünün saf olup olmadığını basit bir test ile anlayabilirsiniz. Uçucu yağınızdan birkaç damla kağıt üzerine damlatın ve3-5 dk bekleyin, yağınız uçucu yapıda olduğundan kağıt üzerinde leke bırakmadan uçup gidecektir. Kağıt üzerinde leke görüyorsanız, ürününüz saf olmayabilir.
Kısaca yağlar, kimyasal olarak gliserin ve yağ asitlerinin esterleridirler yani yapı taşları gliserol ve yağ asitleridir.
Zeytinyağı vücudumuzdaki Ana damarlarımızda ve kılcal damarlarımızda kireçlenmeyi de önlemektedir. Bu nedenle de damar sertliğini de önlemektedir.
Tereyağının aşırı tüketiminde ortaya olumsuz sonuçlar açıkabilir. Damarların tıkanmasına neden olur ve dolaşım sistemini kötü etkiler. Bu da kalp ve damar hastalıklarına yakalanmayı sağlar. Direkt olarak kilo almaya sebep olur.
Bilkent Üniversitesinde yürütülen araştırma sonunda, vücutta az miktarda sentezlenen özgün bir yağ olan "palmitoleat"ın, uzun süreli ve ağızdan verildiğinde damar sertliğini önleyebildiği ortaya konuldu.
Cilt üzerinde yağlı his bırakmaz, cildi pürüzsüzleştirir. Yağı iyi absorbe edemeyen ciltler için idealdir. Bade Natural ürünleri %100 doğal hammaddelerle ve %100 saf uçucu yağlar ile formüle edilir.
Uçucu yağların içilmesi uygun değildir. Uçucu yağlardaki kimyasallar vücudunuzla çeşitli şekillerde etkileşime girebilir. Cildinize uygulandığında bazı bitki kimyasalları emilir. Isı ile veya vücudun farklı bölgelerine uygulama gibi belirli uygulama yöntemlerinin emilimi artırabileceği düşünülmektedir.
Aromatik bitkilerden üretilen, lavanta yağı, kekik yağı, nane yağı, okaliptüs yağı, çay ağacı yağı, limon yağı, portakal yağı ve biberiye yağı gibi yağlar hem aromatik yağlar hem de uçucu yağlar olarak adlandırılır.
Son yıllarda kanser araştırmalarında ve kemoterapide de kullanılmaya başlanmıştır. insanlar ve hayvanlarda zehirlenmeye neden olabilir. Bu nedenlerle hintyağı yemeklik yağ olarak kullanılmaz.
İncir çekirdeğinden soğuk sıkım yöntemi ile elde edilmiştir. Sabit yağdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri