Zeytinyağında dünyanın en iyi pazarlamacısı diyebileceğimiz İtalya'da ünlü bir söz vardır; zeytinyağının yenisi, sirkenin eskisi makbuldür. Kısaca zeytinyağı bekledikçe ve yıllandıkça bozunma gösterir.
Ortaya çıkan yağ erken hasada göre daha soft bir tada sahiptir, asit oranı ise nispeten daha yüksektir. İçerik bakımından erken hasat zeytinyağı daha kıymetli ve zengin olduğu için çiğ tüketilmesi tavsiye edilirken, olgun hasattan üretilen zeytinyağı yemeklerde kullanım için daha uygundur.
Zeytinyağının raf ömrü ortalama 2 yıldır. Ancak kapağı açıldıktan sonra sıcağa maruz bırakılmaması, kapağının açık tutulmaması ve karanlık bir yerde saklanması gerekir. Muhafaza şartlarına dikkat ederek zeytinyağını en taze ve lezzetli şekilde tüketebilirsiniz.
Peki zeytinyağının kullanım ömrünü nasıl anlayabiliriz? Sızma zeytinyağı yaklaşık 2 yıl dayanır. İlk günkü tazeliğini koruyabilmeniz için tasarlanan Komili Sızma Zeytinyağı şişelerinde muhafaza ederek 2 yıla kadar kullanabilirsiniz. Ancak zeytinyağının saklanma koşulları da kullanım süresini etkileyebilmektedir.
Zeytinyağının belli bir raf ömrü bulunmaktadır. Genel olarak hasattan 2 yıl sonra kadar bir raf ömrü olduğunu söylemek mümkün. Bu konuda zeytinyağı bekledikçe tadı değişebilir ancak herhangi bir şekilde zehirleme yaratmaz.
İlgili 19 soru bulundu
Koklama sırasında klasik zeytinyağı kokusu dışında boya kokusuna benzer bir koku alınıyorsa, zeytinyağı bozulmaya yüz tutmuş demektir. Zeytinyağı açıldığından itibaren bu boya kokusu alındıysa, içerisine farklı yağların karıştırıldığı veya soğuk sıkım olmadığı düşünülür.
Kaliteli zeytinyağını anlamak için en bilinen yöntemlerden birisi de, su testidir. Gerçek zeytinyağı, suyun üzerinde kalır. Bunu anlamak için bir bardak suya, az miktarda zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Eğer zeytinyağı su yüzeyinde kalıyor ve baloncuklar çıkarıyorsa, kalitelidir.
Zeytinyağlarının içinde en sağlıklısı ise soğuk sıkım zeytinyağı, çünkü ısıtma işlemi yağ içerisindeki birçok vitamini ve minerali yok ediyor. Peki zeytinyağı nasıl üretiliyor? Detaylar. Soğuk sıkım zeytinyağı en sağlıklısı.
Filtresiz zeytinyağı ise daha bulanık bir renktedir. Yağ şişesinin altında tortu ve zeytin parçacıkları bulunabilir. Zeytin ışık ile temas ettikçe bozulmaya başlayabilir. Bu sebeple zeytinyağı üretiminde koyu renkli şişeler tercih edilir.
Koklama sırasında klasik zeytinyağı kokusu dışında boya kokusuna benzer bir koku alınıyorsa, zeytinyağı bozulmaya yüz tutmuş demektir. Zeytinyağı açıldığından itibaren bu boya kokusu alındıysa, içerisine farklı yağların karıştırıldığı veya soğuk sıkım olmadığı düşünülür.
Bir bardağı ılık su koyun ve üzerine az miktarda zeytinyağı ekleyin. Gerçek zeytinyağı baloncuklar çıkartarak suyun üzerine çıkar ve su yüzeyinde kalır. Sahte zeytinyağı ise baloncuk çıkartmadan su yüzeyine çıkar.
Zeytinyağı satın alırken merak edilen konulardan biri olan zeytinyağı neden acı olur sorusunun cevabı içeriğindeki “oleuropein” bileşeninde gizli… Zeytin yaprağını ısırdığınızdaki acı tat ile zeytinin kendine has acı tadı doğal yapısında bulunan oleuropein adı verilen bileşenden kaynaklıdır.
Soğuk sıkım zeytinyağı, erken hasat zeytinlerden üretilir. Erken hasat zeytinler henüz daha toprağa düşmeden toplanır ve aynı gün içerisinde öğütülerek zeytinyağına dönüşür. İyi bir soğuk sıkım zeytinyağını koklayarak anlamak mümkündür. Soğuk sıkım, taş baskı zeytinyağı daha koyu renkli ve yoğun aromalıdır.
Düşük asiditeli özelliği olan erken hasat zeytinyağı, kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı oluyor. Bunun yanı sıra erken hasat zeytin, olgun zeytine oranla yüksek miktarda klorofil ve fenolik bileşikler içerir. Antioksidan özelliğe sahip bu bileşenler, yağın oksidasyona karşı daha kararlı olmasını sağlar.
Kaliteli Zeytinyağı Ne Renk Olur? Zeytinyağının rengi sarıdan yeşile kadar her renkte olabilir. Rengi tamamen yetiştiği yöredeki ağaç, zeytin ve toprak cinsi ile hava şartlarına bağlı olarak değişkenlik gösterir.
Ayvalık zeytininden üretilen zeytinyağı aroma, asit oranı, meyvemsi tadı ve katkısız yapısı gibi gerekli faktörlerin tümü açısından değerlendirilmiş, neticede ülkemizin en kaliteli zeytinyağı olarak kabul edilmiştir.
Özellikle lezzetli tat ve aromatik koku, zeytinyağı seçiminde aranan koşulların başında geliyor. Pek çok kişinin dikkat ettiği bir diğer konuyu ise zeytinyağının rengi oluşturuyor. Altın renkli veya koyu yeşil zeytinyağını bulmak, kaliteli zeytinyağı için bir kıstas sayılabiliyor.
Zeytinyağı dinlendikçe yağ içinde askıda bulunan zeytin posası dibe çöker ve anaerobik fermantasyon başlatarak, fermantasyonda oluşan kötü kokunun yağa geçmesine sebep olur. Bu da tipik posa kusurlu yağ oluşumuna neden olur.
Tat bakımından sızma zeytinyağı daha aromatiktir, riviera ise hafif bir tada sahiptir. Riveranın asit oranı ortalama %3,3 gram iken sızma zeytinyağında bu oran ortalama %0,8 gramdır. Doğal zeytinyağları ise hiçbir işlemden geçmeyen ve genellikle fiyat açısından da en yüksek olan yağ türleridir.
Sızma zeytinyağları genellikle salata ve çiğ yemekler üzerinde daha güzel bir aroma vermesi için kullanılırken riviera zeytinyağları ise daha hafif aromalara sahip olması sebebiyle yemeklerde en fazla tercih edilen zeytinyağı çeşitleri arasında bulunuyor.
1) Kırlangıç Naturel Sızma
Ayvalık yöresinin en lezzetli zeytinlerinden elde edilen Kırlangıç Zeytinyağı, kahvaltı sofralarına ve yemeklere yakışır kalitede bir yağ markasıdır.
Donma testi ile gerçek zeytinyağı donar mı sorusunun cevabı bir noktaya kadar alınabiliyor. Evet; gerçek zeytinyağı, çoğu sahte zeytinyağının aksine tamamen donuyor.
Hakiki soğuk sıkım zeytinyağı müdavimlerinin yakından takip ettiği konu, zeytinyağı fiyatlarıdır. 2022 yılı itibari fiyatlar 80 tl ile 150 tl aralığında değişiklik göstermekte. Orta sınıf yemeklik sızma zeytinyağını alabilmek için minimum 80 tl yi gözden çıkarmak gerekiyor.
Yağın donup donmaması gerçek olup olmadığı anlamına gelmez. Bu faydalı yağın sezon içerisinde uygulanan sıkım işlemi, yetiştiği iklim koşulları ve o yıl içerisindeki iklim şartlarının değişiklik göstermesi donma durumunu etkiler. Hakiki zeytinyağının içerisine farklı bir yağ karıştığında da donabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri