Börülce Trakya yöre mutfağının sevilen bir sebzesidir. Yöre türkülerine konu edilmiş börülce, Kırklareli kesiminde “Papuda” ismiyle bilinir. Genel olarak kuru baklagil formuyla değerlendirilmektedir.
Börülce nerede yetişir? Börülce nerede bulunur? Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilen börülce, özellikle Ege Bölgesi'nde daha çok yaygındır. Kimi yerlerde böğrülce, karnıkara ya da siyahgöz olarak da adlandırılmaktadır.
Deniz börülcesi, deniz kıyısına yakın yerlerde yetişen bir bitkidir. Türkiye'de en çok Gökova'da yetişir, Tuz Gölü ve çevresi, Aksaray, Ereğli, Burdur ile Tarsus kıyılarında da rastlanır.
Börülce tohumlarının meyveye bağlandığı yerde renkli halkası vardır. O yüzden bir adı da karnıkaradır.
Ülkemizde börülcenin yetiştirildiği alanların başında Ege Bölgesi gelmektedir. Diğer yandan Akdeniz Bölgesi'nde ve börülce üretimi yapılmaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Ülkemizde insan beslenmesi bakımından börülcenin önemi tam olarak bilinmemektedir. Börülce, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde tanınmakta olup tarımda daha çok Muğla, Aydın, Antalya, Isparta, Manisa ve İzmir gibi Ege ve Akdeniz illerinde yapılmaktadır.
Börülce tarımı, 40o N enlemine kadar yapılmaktadır. Bilinen 170 Vigna türünün 120 tanesi Tropik Afrika'da, 22 tanesi de Hindistan ve Güney-Doğu Asya'da bulunmaktadır. Günümüzde iklim koşullarının uygun olduğu tüm kuşaklarda yaygındır.
Genel olarak deniz kenarlarında ve iyotlu topraklarda yetişen deniz börülcesi Türkiye genelinde en çok Gökova bölgesinde yetişir. Deniz börülcesi genel olarak Tuz gölü ve çevresi, Burdur, Tarsus, Ereğli bölgelerinde yetişmektedir. Bu bitki özellikle deniz kenarları olan illerde yetişmektedir.
Yüksek protein kaynağı olan börülcenin faydaları saymakla bitmiyor. Börülce içeriğinde vitamin, demir, çinko, potasyum ve manganez minareli bulunur. Bu besinin aynı zamanda kolestrolü düşürdüğü ve şeker hastalığına da faydası olunduğu biliniyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren börülce aynı zamanda kanseri de önlüyor.
Yeşil kabuklar oluşmaya başladıktan sonra da tercihe göre taze ya da kuru şekilde toplanır yani hasat edilir. Börülce sıcak havaları sevdiğini için börülce mevsimi de yaz dönemidir.
Börülce, ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştiriciliği yapılan protein değerince yüksek, yağ oranı düşük bir sebzedir.
Tanelerinin her birini neredeyse bir çekirdek olarak görebiliriz. Bezelye gibi börülce de bir meyve oluyor.
Ege mutfağının nadide bir sebzesi olan ve doğada kendiliğinden yetişen deniz börülcesi köküyle beraber artık yok olma noktasında. Pamucak bölgesinde yetişen ve sofraların özel bir tadı olan deniz börülcesinin soyu kökleriyle topraktan sökülmesi nedeniyle böylece yakın bir zamanda tarihe karışacak.
Malum yaz sebzesi, bol domatesli ve sarımsaklı zeytinyağlı taze börülce yaz günlerinde çok iyi gider. Ayrıca değişik sebze ve yeşilliklerle salataları hazırlanıp pilavların yanına servis edilebilir.
Açıklama: M. Emin AVŞAR tarafından 1981 yılında Manisa'nın ilçelerinden biri olan Kırkağaç'ta derlenmiştir.
Karaciğere faydalıdır. Sindirim problemlerine iyi gelir. Kilo vermek için diyetlerde kullanılır. Çünkü metabolizmayı hızlandırır ve tokluk hissi verir.
Lif Oranı Yüksek
Börülcedeki lif yapısı çözülen lif olduğundan kötü kolesterolü düşürür.
Zeytinyağlı Börülce Malzemeleri
Börülceleri, tuz ve karabiberi ilave edip çevirin. Domatesin yarısını ilave edin. Şekeri, sarımsakları ve suyu ilave edin karıştırın. 1 kaşık zeytinyağı gezdirip, kapağını kapatın ve pişirin.
Börülce Kilo Verdirir Mi? Börülcenin doğrudan metabolizma hızına bir etkisi olmasa da; içerdiği yüksek protein ve lif değeri ile daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olur. Bu da, açlık krizlerinin önlenmesi ve sağlıksız atıştırmalıklara daha az elinizin gitmesi ile ilişkilendirilir.
Börülce tıpkı diğer baklagiller gibi protein açısından oldukça zengindir. İçerdiği A, C vitaminleri, çinko, potasyum gibi mineraller oldukça sağlıklıdır. Börülce yaz ve kış aylarında oldukça sık tercih edilen bir baklagildir. Börülce besin değerleri bakımdan oldukça zengindir.
Börülcenin içerdiği protein, vitamin, demir, çinko, potasyum ve manganez minerali sayesinde kötü kolestrolü azalttığı, kabızlığı giderdiği, yüksek tansiyon ile şekere faydası olduğu, kanseri önleyici özellik taşıdığı ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği bildirildi.
Doğal Kuru börülce içerdiği maddeler sayesinde insan sağlığına oldukça faydalıdır. Börülce bünyesinde , vitamin, demir, çinko, potasyum ,manganez minerali ve protein barındırır. Tüm bu maddeler kötü kolesterolü azaltır.
adana'da börülce adlı sebzeye verilen isim. acebek: sinop boyabat'ta da börülceye böyle deniyor. adana'da fasulye anlamında da kullanılıyor. çukurova yöresinde börülce gibi fasulyemsilere verilen ad.
Türkçe bögür "böbrek" sözcüğünden +çA sonekiyle türetilmiştir. böğür maddesine bakınız.
genellikle tazesi bilinmekle beraber kuru fasulyeye benzeyen çeşidi de çok lezzetli olan sebze.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri