Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tarifi Nasıl Yapılır? *Yapraklar 5 dakika kadar sıcak suda bekletilir, yıkanır ve durulanır. *Rendelenmiş soğanlar zeytinyağı ile beraber kaba konur. Ardından iyice yıkanmış pirinç, baharatlar, tuz, salça ve maydanoz eklenerek kavrulur.
Yaprak Sarmasının İçine Neler Konur? Yaprak sarması yaparken gerekli olacak malzemeler öncelikle az damarlı ve taze asma yaprağı olacak. İç harcını hazırlamak için de gerekli olan malzemeler zeytinyağı, kuru soğan, pirinç, dolmalık fıstık, kuş üzümü ve arzuya göre ekleyeceğiniz baharatlar olacak.
"Yedi Çeşit Baharat" adıyla satılan baharatlar tercih edilebilir. Yaprak sarmasının içine kimyon konur mu? Sıklıkla kullanılan lezzetlendiriciler arasında kimyon, karabiber, sumak, pul biber, nane, maydanoz, dereotu, sarımsak yer alır.
Maydanoz dereotu ve baharatlar eklenerek karıştırılır. 30 dakika kadar dinlendirilir daha sonra sarma sarılır. Pişirmek için önce artık veya yırtık yapraklar ve sapları tencerenin dibine konulur. Sarmalar yerleştirilir ve su ile limon suyu ilave edilerek 1 saat kadar pişirilir.
İlgili 29 soru bulundu
Yaprak sarmasına 2 ya da 3 su bardağı su ilave etmeniz yeterli olacaktır.
Zeytinyağlı Yaprak Sarma (Sarımsaklı) Tarifi Nasıl Yapılır? Soğan ince ince doğranır ve 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ da kavrulur. Sarımsaklar da ince ince doğranıp üzerine eklenir. Kavrulunca salça da eklenir.
Domates rendesini de suyunu çekene kadar kavurduktan sonra pirinci, şekeri ve tuzu ilave edin. İçine bir çay bardağı ılık su ekleyip pirinçler suyu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Ocaktan aldığınızda içine kıydığınız dereotu, maydanoz ve naneyi ekleyin. Baharatları da ekleyip güzelce karıştırın ve ılınmaya bırakın.
Pirinçler suyu çekince ocağı kapatıp iç harcı soğutun. Harcı sapları koparılmış asma yapraklarına paylaştırıp parmak inceliğinde sarın. Üzerine yarım çay bardağı zeytinyağı ve kaynar suyu ekleyip orta ateşte 25 dakika pişirin.
Sarmış olduğumuz sarmaları tencereye sıralıyoruz. Üstünü çok hafif geçecek şekilde göz kararı su koyuyoruz, hafif tuz ekleyebilirsiniz ve hafif zeytinyağı da ekleyebilirsiniz. Ayrı bir tavada zeytinyağıyla, soğanı kavuruyoruz ardından salçalarımızı ekliyoruz, salçaları biraz kavuruyoruz.
Sarmalarınızın daha parlak görünmesini istiyorsanız, üstüne biraz zeytinyağı gezdirebilirsiniz. Limon dilimlerini eklemek de olmazsa olmazlar arasındadır. Tüm sarmaları dizdikten sonra üzerini kapamak için tekrar kullanmadığınız yapraklardan faydalanın. Bu yöntem, sarmaların kararma ihtimalini ortadan kaldırır.
Zeytinyağlı sarmalar için tencereye sarmalar üzerine zeytinyağı, sıcak su ve limon koyulur. Etli sarmalarda ise tereyağı ve et suyu konulur. Sarma kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşe alınmalı ve yapraklar pişinceye kadar kısık ateşte pişmelidir. Sarmalar piştikten sonra kapağı açmadan dinlendirilmelidir.
İç harcınızdaki pirinç, bulgur gibi malzemeleri önce sıcak suda bekletirseniz nişastasından arınır ve sarmalar daha yumuşak olur. Pişerken dağılmamaları için sarmaları tencerenin tabanına sıkı sıkı yerleştirin, mümkün olduğunca tek sıra dizin, üzerlerini pişerken porselen bir tabakla kapatın.
Doğranan yeşil soğan yapraklar, nane, dereotu, maydanoz ve salça dinlenmiş olan pirince ilave edilir. Tuz ve kara biber eklenir. Elle bir güzel yoğurulur. Pirinçlerin kırılmamasına özen göstermek gerekir.
Tencere içerisine, hafif sarmaların üzerine çıkacak kadar sıcak su ilave edip, tuzu ekleyin. Tencerenin kapağı kapatarak kaynamaya bırakın ve kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 1 saat kadar pişirin. Zeytinyağlı yaprak sarma piştikten sonra, üzerine zeytinyağı ve limon suyu ilave edip, ocaktan alın.
Sarmaların üzerine zeytinyağı aktarılır. İsteğe bağlı limon dilimleri dizilir. Sarmalarla bir hizaya gelecek kadar sıcak su eklenir ve üzerine bir tabak kapatılarak pişmeye bırakılır. İlk olarak yüksek ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte suyunu çekip yumuşayana kadar pişirilir.
İç Harcı İçin Gerekli Olan Malzemeler:
Yarım su bardağı zeytinyağı 3 tane ortalama boyutlarda kuru soğan. 1 tam, 1 yarım su bardağı pirinç
Sosu için zeytinyağında salça ve rendelenmiş sarımsağı kavuruyoruz. Nanede atıp üzerine bir çay bardağı kadar su koyup kaynatıyoruz. Sarmaların üzerine döküp sosu çekmesini sağlıyoruz. Sosunu çeken sarmalarımızı biraz dinlendikten sonra servis edebilirsiniz.
Eğer bir gece önceden suya yatırmayı unutursanız aynı gün içinde yaprak sarmaları sarmaya başlamadan önce salamura yapraklarınızı ılık suda 2-3 saat kadar bekletebilir, hiç vakit bulamazsanız kaynattığınız suya atıp bir süre beklettikten sonra çıkarabilirsiniz. Bu, sert yaprakların da yumuşamasını sağlayacaktır.
Bir tavaya sosu için zeytin yağını alıp 2 kaşık salça ekleyip kavuruyoruz. 3 bardak sıcak su koyup biraz tuz karabiber azcık pul biber ekleyip tel çırpıcı ile iyice karıştırıp tenceredeki yaprakların üzerine gezdirerek döküyoruz. Salçalı su miktarı yaprakların üzerini azcık kapatsa yeterli.
1 kg taze yaprak. 3-4 adet kuru soğan(bol soğanlı güzel oluyor) 2 su bardağı pirinç
Yapraklara azar azar koyup incecik sarıyoruz. Tenceremize dizdikten sonra üzerine 1 su bardağı sıcak suyu ekleyip limon dilimlerini diziyoruz. Kısık ateşte 30 dk pişiriyoruz.
Sosu içi bir kaseye domates salçasını, tuzu, sumak ekşisini ve 2 yemek kaşığı zeytinyağını ilave ederek karıştırın. Sarmaların üzerine hazırladığınız sosu gezdirin. Üzerine sarma taşını veya bir tabağı ters çevirerek kapatabilirsiniz.
Tencereye dızlıyoruz üzerine bir limon bir çorba kaşığı sumak iki su bardağı suyla karıştırıp döküyoruz . Üzerine iki çorba kaşığı zeytinyağı döküyoruz su miktarı dolmayı iki parmak asacak kadar olmalı ocağın en küçük bölümünde kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun 😊.
Yapraklar tek tek sarılır ve olabildiğince sıkı bir şekilde tencereye dizilir. Tüm yapraklar sarıldıktan sonra 2,5 su bardağı soğuk su sarmaların üstüne eklenir ve varsa sarma taşı yoksa bir tabak sarmaların üstüne kapatılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri