Ruhsal bozukluk, akıl hastalığı ya da mental bozukluk, sıkıntı, bilişsel işlevlerin bozulması, atipik davranış ve/veya maladaptif davranış ile tanımlanan akıl sağlığı durumlarından birini ifade eder.
Duygu durum bozuklukları, kaygı bozuklukları, yeme bozuklukları, uyku-uyanıklık bozuklukları, şizofreni ve psikozla giden bozukluklar, nörogelişimsel bozukluklar ve kişilik bozuklukları gibi tanı kategorileri bulunmaktadır.
Akıl sağlığı bozuklukları olarak da adlandırılan akıl hastalığı, ruh halinizi, düşüncenizi ve davranışınızı etkileyen çok çeşitli akıl sağlığı koşullarını ifade eder. Akıl hastalığına örnek olarak depresyon, kaygı bozuklukları, şizofreni, yeme bozuklukları ve bağımlılık davranışları verilebilir.
En tehlikeli psikolojik hastalıklar arasında şizofreni öne çıkmaktadır. Şizofreni, karmaşık semptomlarla karakterize olan bir zihinsel hastalıktır ve gerçek ile hayal arasındaki sınırların belirsizleştiği bir durumu içerir.
İlgili 22 soru bulundu
Aşağıdakiler, DSM ve ICD tarafından tanımlanan ruhsal bozuklukların bir listesidir. Mental Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı (DSM), Amerikan Psikiyatri Birliği'nin psikiyatri için standart referansıdır ve 450'den fazla ruhsal bozukluk tanımını içerir.
Türkçe karşılığı zeka geriliği olan mental retardasyon, bireyin beceri, yetenek ve öğrenme işlevinin kendi yaş ortalamasının altında olması anlamına gelir. Genellikle, gelişim döneminde ortaya çıkan bu durum, öğrenme ve uyum sağlama aşamalarında sınırlandırma getirir.
Genel olarak, zihinsel yetersizliği olan kişilerin IQ'su 70'in altındadır, ancak IQ'su biraz daha yüksek ancak uyumsal işlevsellikte ciddi bozulma olan bireylere de zihin yetersizlik tanısı konabilir. Zihinsel yetersizlik, resmi olarak, IQ testi ve uyarlanabilir davranış değerlendirmesi ile teşhis edilir.
Şizofreni hastalarında düzensiz motor hareketler ve davranışlar görülebilir. Çocuksu hareketler, ajitasyon, hedefe odaklanmakta zorlanma, gereksiz ve abartılı hareketler, talimatlara direnç gösterme, talimatlara direnme, uygunsuz ve tuhaf duruş şekli gibi belirtiler bunlara örnek olarak verilebilir.
Ruhsal bunalım olarak da adlandırılan depresyon bir zihinsel sağlık sorunudur. Oldukça sık görülen depresyon, bir kişinin kalıcı üzüntüsü ve daha önce hoşuna giden aktivitelere karşı ilgisinin azalması ile karakterizedir. Ruhsal bunalım ayrıca, uykuyu ve iştahı da bozabilir.
En çok karşılaşılan ve çoklu yetersizliğe neden olan sendromlar arasında Rett sendromu, Angelman sendromu, Williams-Beuren sendromu, Prader-Willi sendromu, Cornelia de Lange sendromu, Sanfilippo sendromu, Fragile X sendromu, tuberoz sklerozis kompleksi ve diğerleri yer almaktadır.
Zeka geriliği ya da bir diğer adıyla mental retardasyon, kişinin becerilerinin, yeteneklerinin yaş ortalamasının altında seyretmesi ve standart eğitim sisteminin gerekliliklerini karşılamada eksiklik yaşanması durumudur.
Manik–depresif bozukluk olarak da bilinen bipolar bozukluk, kişide uzun vadede zihinsel ve fiziksel açıdan işlev kaybına neden olan bir ruh sağlığı hastalığıdır.
Zihinsel Engelli: Çeşitli derecelerde zihinsel yetersizliği olan kişilerdir. Zeka geriliği olanlar(mental retardasyon), Down Sendromu, Fenilketonüri (zeka geriliğine yol açmışsa) bu gruba girer. İşitme Engelli: Tek veya iki kulağında tam veya kısmi işitme kaybı olan kişidir.
Zihinsel yetersizlik, hem zihinsel işlevde bulunma hem de pek çok günlük kav- ramsal, sosyal ve pratik becerileri içeren uyumsal davranışlarda önemli ölçüde sınırlılıklarla tarif edilen ve 18 yaşından önce ortaya çıkan bir yetersizliktir [1].
1) Hafif Düzeyde Zihinsel Yetersizlik: Zihinsel işlevler ile kavramsal, sosyal ve pratik uyum becerilerinde hafif düzeydeki yetersizliği nedeniyle özel eğitim ve destek eğitim hizmetlerine sınırlı düzeyde ihtiyaç duyan bireyi ifade etmektedir.
Hafif Düzeyde Zihinsel Yetersizlik
Bir kişinin IQ'SU 70 ila 75'ten azsa zihinsel olarak engelli olarak kabul edilir. Ancak, zihinsel engelli olan kişilerin IQ'su birbirinden farklı olabildiği gibi becerilerinin düzeyleri de bir hayli farklı olabilmektedir.
Zihinsel işlevler ile kavramsal, sosyal ve pratik uyum becerilerindeki eksiklikleri nedeniyle öz bakım becerilerinin öğretimi de dahil olmak üzere yaşam boyu süren, yaşamın her alanında tutarlı ve yoğun Özel eğitim ve destek eğitim hizmetine ihtiyacı olan birey olarak tanımlanmaktadır.
Paranoid kişilik bozukluğu (PPD), Küme A veya eksantrik kişilik bozuklukları olarak adlandırılan bir grup hastalıktan biridir. Paranoid Kişilik Bozukluğu olan kişilerin temel özelliği paranoya, amansız bir güvensizlik ve şüphe duymak için yeterli sebep olmamasına rağmen başkalarından şüphe duymak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri