Durum böyle olunca; Adana'da bir zamanlar 2 yıl valilik yapan Devlet Adamı, Tiyatro Yazarı ve Şair Ziya Paşa'yı tanıyarak başlayalım derim işe… Adana'nın tiyatro tarihi çok eskiye gidiyor.
Tanzimat çağı yazarları arasında Namık Kemal ve Abdülhak Hamit Tarhan'dan sonra en çok eser verenlerden birisi Ziya Paşa'dır. Daha çok şiir tarzında eser verdi. Eserlerinde baskıcı yönetime karşı özgürlükleri ve meşrutiyeti savundu. Batılılaşma yanlısı, yenilikçi Tanzimat edebiyatının öncüleri arasında yer aldı.
Ziya Paşa Türk edebiyatının kendi geleneğine sahip çıkmasını istemiş, şiir ve yazı dilinin halkın dili olması gerektiğini savunmuştur. Fransız İhtilali'nin getirdiği düşüncelerden etkilenmiş ve şiirlerinde Divan şiir biçimleriyle hak, adalet, uygarlık, hürriyet gibi temaları işlemiştir.
Eser, Ziya Paşa'nın Harâbât adlı antolojisinin birinci cildini eleştiri maksadıyla ele alınmıştır. Namık Kemal'in, Ziya Paşa'nın siyasi olaylar karşısında aldığı tavra gücenmesi eserin içeriğini de etkilemiştir. Bu nedenle eser, sadece tenkit değil aynı zamanda bir hicivdir.
Zafernâme, Tanzimat Dönemi yazarı Ziya Paşa tarafından Girit İsyanı'ndaki olaylar nedeniyle Âli Paşa'yı yermek amacıyla 1869 ilâ 1870 yılları arasında yazılan hiciv türündeki eserdir. Kaside, tahmis ve şerh olmak üzere nazım-nesir karışık üç bölümden oluşmaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
Ziya Paşa, Türk edebiyatında birçok gelgit yaşamış ancak Türk edebiyatının kendi geleneğini benimseyip sahip çıkmasını istemiştir. Şiir ve yazı dilinin halkın dili olmasını istemiştir. Yazar, divan şiiri nazım biçimlerini lirik bir dille aruz ölçüsünü kullanarak şiirlerini kaleme almıştır.
Mevlânâ Lütfî'ye ait epik mesnevi.
Ziya Paşa, eserin başına edebî görüşlerini belirten mesnevi şeklinde 795 beyitlik bir manzum mukaddime (önsöz) ilâve etmiştir.
Makalede edebiyat ve dille alakalı görüşlerini aktaran Ziya Paşa, bunu yaparken eleştirel üslubunu hissettirmiştir. Divan şiirini, Arap özentiliği olarak tanımlamış ve yerlilikten uzak olduğunu ifade etmiştir. Türk şiirinin Arap ve Fars güdümünden kurtulması, halk şiirini benimsemesi gerektiğini belirtmiştir.
Terci-i bend, Ziya Paşa'nın 1859'da kaleme aldığı ünlü şiiridir. Ziya Paşa, bu eseri gençlik döneminde, sarayda mabeyn katibi olarak görev yaptığı sırada yazmıştır. Şiir, şairin ve Tanzimat döneminin diğer bürokrat-aydınlarının felsefi bunalımlarını yansıtır; kuvvetli bir akıl-kalp, akıl-iman çatışmasını ortaya koyar.
Tanzimat Dönemi'nin en ünlü şair ve yazarlarından biri olan Ziya Paşa, yenilikçiliği ve batılılaşmayı benimsemiştir. Birçok ilde valilik görevi yapmış ve son görev yeri olan Adana'da hayata veda etmiştir. Asıl ismi Abdülhamid Ziyaeddin olan Ziya Paşa, 1825 yılında dünyaya geldi.
Selim saltanatında 30 Ağustos 1798-24 Nisan 1805 ve II. Mahmud saltanatında Mart 1809-10 Nisan 1811 tarihleri arasında toplam sekiz yıl on bir ay dört gün sadrazamlık yapmış Gürcü asıllı bir Osmanlı devlet adamıdır. Cirit oynarken kaza sonucu bir gözünü kaybettiği için “Kör” lakabı ile anılır.
Düşünceleriyle ve eserleriyle o yıllara damga vuran Ziya Paşa, yapmış olduklarıyla gerek devlet bürokrasisisinde gerekse toplumda tanınan ve bilinen bir yazar ve düşünür olmuştur.
Türk edebiyatında Batılı anlamda ilk romanları yazan sanatçı olarak kabul edilir. 2. Servet-i Fünun döneminde roman ve hikâye türünün en önemli ismidir. 3. Eserlerinde realizm akımının etkisi görülür.
Ziya Paşa'nın Arz-ı Hal'i Kitap Açıklaması
Arz-ı Hâl, Sultan Abdülaziz'in Avrupa seyahati sırasında kendisine Londra'da 1867 yılında takdim edilmiş ve şairin ölümünden sonra müstakil bir eser olarak bastırılmıştır.
Paşa bu makalesinde yazı, dil ve edebiyat üzerine olan düşüncelerini eleştirel bir üslupla ortaya koydu. Şiir ve düzyazı kavramlarını açıklamaya çalıştı. Divan şiir ve nesrini Doğu eksenli özentilik olarak görüp Arap ve Fars temelli olmasından ötürü yerel ve ulusal olmadığını dillendirdi.
Tanzimat Sonrası Arayışlar Dönemi'nin en önemli üç şahsiyetinden biri olan Ziya Paşa; düşünceleri ile yenilikçi, duyguları ile eskidir. Düşüncelerindeki bu yenilikçi tavrını onun şiirlerinde görmek mümkündür. Şiirlerinde Tanzimat'ın getirdiği “hak, adalet, hukuk, doğruluk…” gibi kavramlar vardır.
Ziya Paşa meşrutiyetçi ve toplumcu bir şairdir. Çeşitli devlet kademelerinde çalışmış, politika ve sanatla uğraşmıştır.
Dokuz bölüme ayrılan mukaddimede tevhid, münâcât ve na'ttan sonra “Sebeb-i Tertîb-i Harâbât” bölümünde Ziyâ Paşa eserini hazırlamaktaki gayesini, kendisinin şiire nasıl başlayıp bu yolda nasıl yetiştiğini, antolojisinde nasıl bir usul takip ettiğini ve eserine neden Harâbât adını verdiğini anlatır.
Ziya Paşa'nın üç cilt halinde hazırladığı Harâbât adlı eser Arap, Fars ve Türk edebiyatından seçilmiş şiirlerin bulunduğu oldukça hacimli bir şiir antolojisidir. Harâbât'ın önemli bir yönü de edebiyat tarihi sayılabilecek 795 beyitlik uzun manzum mukaddime ihtiva etmesidir.
Tahrîb-i Harâbât, Ziya Paşa'nın Harâbât adlı antolojisinin ilk cildini tenkit maksadıyla kaleme alınmıştır. Dolayısıyla daha önce neşredilen eser Harâbât'tır.
ziya pasanin 1874'de 3 cilt halinde yayimladigi,divan edebiyatinin degerlerini sergiledigi antoloji.
Ahmed Paşa Dîvânı, mesnevi nazım biçiminde kaleme alınmış 3 şiir ile başlamaktadır. Sırasıyla besmelenin faziletlerinin anlatıldığı 8 beyitlik manzume, 2 beyitten oluşan Arapça hamdele ve 120 beyitlik dibace bulunmaktadır. Eserin ön sözü niteliğindeki mesnevide Sultan Bâyezîd övülmektedir.
Türk edebiyatında mesnevi nazım şekliyle yazılmış ilk müstakil eser Yusuf Has Hacib'in Kutadgu Bilig isimli eseri olmakla birlikte mesnevinin tür ve şekil özelliklerine benzer örneklerin eski Türk şiiri kaynaklı olduğu bilinmektedir.
İran edebiyatında önceleri destanî konuların işlenmesinde kullanılan mesnevî nazım şeklinin ilk olgun örneği Firdevsî'nin Şâh-nâme 'sidir (X-XI. yy.).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri