Halk ağzında "Zımba dikiş". Sağlıkçılar arasında ise "Stapler sütur" olarak bilinen.
Zımba, klips, yapıştırıcı da geri kalan cerrahi dikiş malzemelerini oluşturur.
İngiltere'nin Dundee Üniversitesi'nde Alfred Cuschieri tarafından geliştirilen kendi kendine şekillenen zımbalar, ameliyat dikişlerini çevre dokulara zarar vermeden kapatıyor. 5 mm uzunluğundaki, nikel titanyum alaşımından yapılmış zımbaların fareler üzerindeki uygulamasından olumlu sonuçlar alınmış.
DİKİŞ(SÜTÜR)ALMA İŞLEMİ🪡🩹 Ameliyat veya yaralanma gibi durumların sonrasında atılan cerrahi dikişlerin ya da zımba dikişin(stapler) yaklaşık 10 gün sonra alınması gerekir. Bu süre dikişin yeri ve iyileşme sürecine göre değişiklik gösterebilir.Dikiş alma işlemi steril şartlarda ve ekipmanlar ile yapılmalıdır.
Zımba dikişlerin alınması genellikle dikiş tellerini çıkarma işleminden farklıdır. Bu dikişler, özel zımba çıkarma aletleri kullanılarak dikiş hattından çıkarılabilir. Doktorunuzun önerdiği süre geldiğinde, genellikle 5 ila 14 gün arasında, zımba dikişler alınabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Bazı hastalarda metal zımbalar dikiş olarak kullanılabilir. Sizi ameliyat eden doktor karar verse de eğer dikiş varsa 7. günde alınabilir. Eğer bu ameliyat ay ı yerden 2. ameliyatsa 10. günde dikişler alınabilir. Eğer dikişler zımba ile atıldı ise hastane ortamında özel dikiş alıcı aleti ile alınmalıdır.
Emilemeyen cerrahi dikişler erken çıkarılırsa ayrılma meydana gelebilir ve skar doku yayılabilir. Öte yandan, cerrahi dikişler gereğinden geç çıkarılırsa, yara izi, enfeksiyon ve iltihaplanma veya tahriş gibi otoimmün tepkiler oluşabilir.
Stapler otomotik bir kesme birleştirme aletidir. Bağırsak duvarının sarkmış iç katını makat kanalı içinde alttan-üstten sıkıştırıp fazlalığı ısırarak keser. Girimden 4-5 cm içeride 1-2 cm eninde bir halka çıkartır. Aynı anda alt tarafı içeriye-yukarıya çekip birleştirir.
Yara bölgesi yıkanmamalı, su ile temasından kaçınılmalıdır. İlk 24 saat boyunca yaranın üzerindeki bandaj çıkarılmamalıdır. Bu süreden sonra yaralı bölge ıslanmayacak şekilde duş alınabilir.
Korkmana gerek yok kadan rahat git eğer iyi ve anlayışlı bir sağlıköının yanındaysan acıtmaz ben bir hastane de stajyerlik yapıyorum şu an bir adamdan çıkarmıştık bağırmadı bile sakin ve rahat olursan acımazz.
-Yaranın yeri, durumu, genişliği gibi faktörler göz önüne alınarak, dikiş sonrası 48-72 saat ıslatılmamalı ve yıkanmamalıdır. Cildin en üst tabakasının iyileşmesi bu sürede tamamlanır.
Doktor aksi bir tavsiyede bulunmadıkça dikişiler alındıktan 24 saat sonra deniz ya da havuza girmek mümkün olabilir.
Direkt laparoskopik görüş altında distal stapler çizgisi arasından staplerin sivri ucu ilerletilir. Anvil takılır. Anvil ve staplerin başının bir araya geldiğini en iyi şekilde görmek için laparoskop sağ veya sol alt kadrana harket ettirilir. Birleşme tam olduğunda stapler kapatılıp ateşlenir ve stapler çıkarılır.
Zımba; Mobilya döşeme ve ahşap ürünlerin yanında karton, oyuncak ve panjur gibi daha birçok alanda kullanılabilen, sabitleştiren ve sağlamlık kazandıran yapısı ile birçok ürünün imalatında kullanılan bir el aletidir.
“Zımba teli sökücü nasıl kullanılır?” sorusuna; kağıdın arkasında yer alan iki ucu kıvrık teli açarak çıkarmanız gerektiği şeklinde yanıt verilebilir.
Zımba Teli Paslanır Mı? Eğer kalitesiz malzemelerden üretilmiş ise elbette zımba teli paslanabilir. Ancak paslanmaz çelikten üretilen zımba telleri nemli ortamlarda ya da dış mekân kullanımlarında dahi paslanma yapmaz. Kaliteli ve uzun vadeli bir kullanım sunar.
Genel olarak, ameliyat sonrası iç dikişlerin iyileşme süreci ortalama olarak 1 ila 2 hafta sürebilir. Ancak unutmayın ki her hasta ve her ameliyat farklıdır, bu nedenle bireysel durumunuza uygun talimatları doktorunuzdan almak en önemlisidir.
Beslenme: Yeterli protein, vitamin ve mineral alımı yara iyileşmesini hızlandırabilir. Düzenli ve dengeli beslenme, iyileşme sürecini olumlu etkiler. Yara Bakımı: Yaranın düzenli olarak temizlenmesi ve doktorun önerdiği şekilde bakımının yapılması, enfeksiyon riskini azaltır ve iyileşme sürecini hızlandırabilir.
Yapıştırma dikiş dışarıdan görünmeyecek şekilde cildin altından atılır. Dikişler genellikle 24-48 saat arasında iyileşme gösterir.
Cerrahi staplerlar zımbanın kağıdı birleştirmesi gibi dokuları birleştiren cihazlardır. Ciltten, barsak, mide gibi iç organlara kadar kullanım alanlarına göre çeşitlilik gösteren cerrahi stapler çeşitleri vardır.
Stapler :titanyum ya da paslanmaz çelik yapıda cilt zımbasıdır. Düzgün sınırlı yara kenarlarının olduğu büyük yaralanmalarda kullanılabilir. Skalp gibi yoğun kanlanması olan ve sütürasyonu zor olan bölgelerde kullanılmaya elverişlidir.
Cilt stapleri (cilt zımbası) cilt kenarlarını bir araya getirmek için kullanılan üründür. Cilt stapler sökücü ise cilt stapleriyle vücuda uygulanan zımbaları kolayca çıkarmak için kullanılır. Bu işlemler cilde zarar vermez. Tasarımı sayesinde kolayca kullanılır.
Eğer yara kendiliğinden eriyen iplerle dikildi ise, dikişleri aldırmanız gerekmez; zira; bu ipler ya dışarıdan görülmezler ya da görünüyorsalar dahi 10. gün civarı kendiliğinden düşerler. Eğer yara kendiliğinden erimeyen iplerle dikilmişse, dikişler genellikle ameliyattan sonraki 7.-10. günler arasında alınır.
Ameliyat sonrası doku iyileşmesi sırasında, vücutta iltihaplanma ve enflamasyon meydana gelebilir. Bu durum, ameliyat bölgesinde yanma hissine neden olur. Ameliyat sırasında veya sonrasında sinirlerde meydana gelen hasar, ameliyat bölgesinde yanma hissine yol açar.
Cilt yaralanmalarında genellikle ipek (siyah) ya da prolen (mavi) iplikler kullanılır. İkisi de eriyen malzeme değildir. O yüzden bunların alınmaları gerekir. Acile kadar gitmenize de gerek yok aile sağlığı merkezinde de aldırabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri