İşte bu Evlad-ı Fatihanın önemli bir kısmı da Zonguldak topraklarına yerleştirilmiştir. Dolayısı ile daha önce gelen Kıvırcıklarla tekrar buluşarak kaynaşmışlardır. Bu yüzden ayırım yapmamak maksadıyla halkın tamamına Kıvırcık denilmeye devam edilmiştir.
İÖ 1200 yılında ağırlığını Frig oymaklarının oluşturduğu Ege göç kavimleri, Trakya üzerinden İç Anadolu'ya yayıldılar. Bu kavimlerden Bythin, Mariandyn ve Migdonlar Zonguldak yöresine yerleşerek bölgenin bilinen ilk halkını oluşturdular.
Zonguldak ve havalisinin yerli insanına dışarıdan gelenler tarafından ''kıvırcık'' denir. Bu sözün çıkış noktasını da Büyük önder M.Kemal Atatürk'ün Zonguldak ziyareti esnasında ki bir diyaloğa dayandırırlar. Böyle bir diyalog hiç yapılmadığı gibi Gazi Paşa bu kelimeyi Zonguldaklılar için hiç kullanmamıştır.
Selçuklu Devleti`nin dağılmasından sonra hakimeyetini kaybeden Türklerin tekrar Karadeniz kıyılarına yerleşmeşi ile de Türkmenler Zonguldak`ın tarıma en uygun yerlerine yerleşmeye başlıyor.. Eğer siz Türkmen yerine MANAV derseniz ZONGULDAKLILARIN da bu tanıma göre MANAV Türkü olması gerekiyor.
Türkiye Cumhuriyetinin İlk İli Zonguldak; 1 Nisan 1924 tarih ve 491 sayılı Teşkilat- ı Esasiye Kanunu' nun 60. maddesine göre sancaklar kaldırılınca, Zonguldak bağımsız mutasarrıflığı, Vilayet yapılmıştır.
İlgili 24 soru bulundu
Yöreye Anadolu Selçuklu ordusu 1084 yılında gelmiş ve yöreyi fethetmiştir. Daha sonra ise yöreyi Cenevizliler ele geçirmiş, beylikler döneminde ise Candaroğulları bölgede hakimiyet kurmuştur. 1460 yılında Fatih Sultan Mehmet'in Amasra'yı almasıyla birlikte Zonguldak ve çevresi tamamen Osmanlıların eline geçmiştir.
"Laz" ortalama bir Türkiyeli için, en iyi ihtimalle Sinop'tan başlayarak -ki bunu Zonguldak'tan başlatanlar da vardır- Gürcistan sınırına kadar olan Karadeniz kıyı şeridindeki herkesi kapsayan bir addır, bu birinci "tanım".
Arkeolojik kanıtlara göre MÖ 2500'lere uzanan bir geçmişi bulunan bölgeye ilk yerleşenler Hattiler, daha sonra ise Hititler olmuştur. Yörenin ilk sakinleri Frig boylarından oluşan Bitinler, Mariandin ve Migdon adlı göç topluluklarıdır.
Genellikle Karadeniz, Balkanlar, Kafkaslar, Doğu Anadolu ve diğer bölgelerden yoğun göç almış bir yer Sakarya. Tabi göç almasına rağmen Sakarya'nın yerlilerine de manav denmiş.
Doğu'dan gelen tehditlere karşı tampon maksatlı İznik İmparatorluğu topraklarına yerleştirilmiş bu Kuman-Kıpçak grubunun Oğuzlarla kaynaşarak Manavları oluşturduğu'da düşünülmektedir.
Sistein amino asitlerinin saç telinin farklı bölümlerindeki sistein moleküllerine bağlanması saçın kıvrılmasına neden olur. Saçın kalınlığı ve dokusu saç kökünün şekline ve büyüklüğüne bağlıdır. Örneğin düz saçların kökleri küresel şekildeyken, kıvırcık saçların kökleri ovaldir.
Kıvırcık marullar sıcaklığa karşı çok hassas, yağlı marullar ise orta hassastır. Marul yetiştiriciliği yapılacak olan bölgelerde hava sıcaklığı 15-19 derece arasında olmalıdır. Baş bağlama döneminde ise sıcaklık isteği 8-12 derece aralığıdır. Yetişme süresi kısa olduğu için, ülkemizin her yerinde yetiştirilebilir.
C ve E vitamini açısından zengin olan kıvırcık marul, cilt hücrelerini yenilemektedir. Böylece cildin uzun seneler daha parlak ve canlı olmasını sağlamaktadır. Kan dolaşımını hızlandırarak akne ve sivilce oluşumunu engellemektedir. Anti-kanser potansiyeli bulunmaktadır.
Batı Karadeniz'in en önemli şehirlerinden biri olan Zonguldak'ın neyi meşhur? Zengin taş kömürü madenleri ile önemli bir ticaret kenti olan Zonguldak'ın nesi meşhur denilince herkesin aklına tabii ki kömür gelecektir.
Zonguldak, Batı Karadeniz Bölgesi'nde, Karadeniz'e batı ve kuzeyden kıyısı olan bir ildir. 3.310 km²lik yüzölçümüyle Türkiye topraklarının binde altısını kaplar. Karadeniz kıyılarından başlayan il toprakları, kuzeyden Karadeniz, kuzeydoğudan Bartın, doğudan Karabük, güneyden Bolu, batıda Düzce illeriyle çevrilidir.
Osmanlı Devleti döneminde çok önemli görevlerde bulunan Türkmenler bir süre sonra yerleşik hayata geçmeye başlamışlardır. Türkmenlerden yerleşik hayata geçmeyip konar-göçer yaşayanların bir kısmının ise Yörük olarak adlandırıldığı görülmektedir.
Yörükler, Anadolu ve Rumeli'de göçebe olarak yaşayan, geçimlerini hayvancılıkla sağlayan ve mevsimlere göre ova veya yaylalarda kurdukları çadırlarda oturan Oğuz Türklerine verilen adıdır. Ayrıca Türkmenler olarak da anılmaktadır.
Günümüzde Edremit ve çevresindeki Tahtacılara, Yörükler tarafından Türkmen denilmektedir. Bu yörede Türkmenlikten kasıt Alevilik veya Kızılbaşlıktır.
Tarih öncesi dönemde Çaycuma'nında içinde bulunduğu bölgenin adı Paflagonya idi. Paflagonya Bölgesinin batı sınırını Filyos Çayı oluşturuyordu. Karadeniz kıyısındaki Tios (Filyos) bir Miletos kolonisiydi. Paflagonya bölgesine yerleştiği bilinen en eski topluluklar Frigya boylarıdır.
İlçenin Kastamonu ve Bolu İlleri arasında geçiş görevi üstlenmesinden dolayı Devrek ismini aldığı sanılmaktadır. Çevrede yaşayan en eski kavim Etiler'dir. (Hititler) Devrek 14.05.1920 tarihinde Zonguldak Merkezine Ereğli ve Bartın kazaları ile birlikte bağlanmıştır.
Zonguldaklılar Oğuz boyundan gelmiş Kıpçak Türkmenidir.
Günümüzde 596.053 olan Zonguldak nüfusunun %2'i Kürtlerden oluşmaktadır. Kürtler, Zonguldak merkez ve Ereğli ilçelerinde daha çok yaşamaktadırlar. Zonguldak'ta Kürt kökenli vatandaşların Nüfusu 23 bin olarak tahmin edilmektedir.
Tarihi kayıtlarda ve eski çağ tarih yazarlarının ve gezginlerinin yazılarında, Karadeniz Ereğli'den Heracleia Pontike olarak bahsedilmektedir. Bir çok tarihçi tarafından Heracleia Pontike'nin kuruluşu M.Ö. 550 yılı olarak belirtilse de günümüzde Yunanlı göçmenlerin kenti yerli halktan aldıkları kesinlik kazanmıştır.
Türkiye Lazları, Türkiye'nin kuzeydoğusunda yaşayan yerli bir etnik gruptur. Ağırlıklı olarak Rize'nin Pazar, Ardeşen, Fındıklı ve Çamlıhemşin ilçelerinde, Artvin'in Arhavi, Hopa, Borçka ve Kemalpaşa ilçelerinde yaşarlar. Ayrıca 93 Harbi sonrasında Marmara bölgesine yerleşen kayda değer bir Laz nüfus bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri