Milli Eğitim Bakanlığı, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'ni güncelledi. Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğe göre, tekrarlayan çeşitli davranışlarıyla başka bir öğrencinin sosyal veya duygusal gelişimini olumsuz etkileyecek şekilde akran zorbalığı yapmak disiplin işlemleri arasına eklendi.
Pek çok gelişmiş ülkede zorbalık suçtur. Zorbalığın nedeni kurbanın etnik kimliği, dinî, cinsiyeti vs. ise eylem "nefret suçu" kapsamına girebilir ve cezaları ağırlaşabilir. Aynı şekilde Zorbalıklığa göz yuman otoriteler de (iş yeri sahibi, okul müdürü vs.) yaptırımla karşılaşabilirler.
etmektedir. E-iletişim zorbalığı ise bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak kişileri sürekli rahatsız etme , kişilerle alay etme, isim takma, dedikodu yayma, internet üzerinden kişiye hakaret etme ya da kişinin rızası olmadan fotoğraflarını yayınlama gibi ilişkisel saldırı davranışlarını içerir.
Eğer zorbalığa uğradığından emin olursanız “Boşver, sen karşılık verme.” Ya da “O sana ne yapıyorsa sen de ona aynısını yap.” gibi tavsiyeler vermeyin. Önce durumun ne olduğunu iyice anlamaya çalışın ve her ne yaşamış olursa olsun destek vereceğinizi ve onu her zaman çok sevdiğinizi ve seveceğinizi ifade edin.
DİSİPLİN CEZASI GETİRİLDİ
Akran zorbalığı yapan öğrencilere disiplin işlemi uygulanıyor. İzinsiz kayıt alan ve paylaşan öğrencilere, bir başka öğrencinin sosyal veya duygusal gelişimini olumsuz yönde etkileyen öğrencilere uyarıdan okuldan uzaklaştırmaya kadar uzanan disiplin cezaları verilebiliyor.
İlgili 18 soru bulundu
Madde 136 – (1) Kişisel verileri, hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Öğrenci öğretmene küfür ederse kamu görevlisine hakaret suçundan cezalandırılır. Benzer şekilde öğrencinin velisi de yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öğretmene hakaret ederse ceza kanununda nitelikli hal olarak belirlenen kamu görevlisine hakaret eyleminden sorumlu olur.
Fiziksel zorbalık, vurmak, itmek, tükürmek, tekme atmak, saçını çekmek, çelme takmak; sözel zorbalık ise küfürlü konuşmak, lakap takmak, hakaret etmek gibi davranışları içermektedir.
Akranlarda zorbalığı uygulayan bireye zorba, zorbalığa uğrayan kişiye ise mağdur denir. 2000'li yıllarda yapılan araştırmalarda en çok 11 ile 15 yaş aralığında görüldüğü söylenirken bugün çocukların her yaş grubunda yaşadığını görmekteyiz. Zorbalık türü çok çeşitli olabilir.
Gençleri tehdit eden akran zorbalığının fiziksel, sözel, sosyal ve siber zorbalık olmak üzere dört şekilde ortaya çıktığını belirten uzmanlara göre, akran zorbalığı ve güvenli arkadaşlık hakkında bilgilendirmek önlem açısından etkili olabiliyor.
Akran zorbalığı benzer yaş gruplarındaki çocukların arasında ortaya çıkan bir problem olduğundan daha çok okullarda görülür. Daha çok 7 ile 15 yaş arası çocuklarda görülen akran zorbalığını erken tespit etmek çocuğun gelişimi ve içinde bulunduğun eğitim hayatı için son derece önemlidir.
Siber zorbalığa karşı en kolay uygulanabilecek yol Bilişim Teknolojileri Kurumu'na ait olan ALO 166 nolu İnternet Bilgi İhbar Hattı'nı arayıp nasıl bir durumla karşı karşıya olunduğunu bildirmek. Bu hat aranarak karakol veya savcılıklara nasıl ulaşılacağı konusunda da yönlendirme alınabilir.
Ülkemizde bu konuda TCK'nın (Türk Ceza Kanunu) 243. maddenin 1. ve 2. fıkrasında açıkça belirtilmiştir. Bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına,hukuka aykırı olarak giren ve orada kalmaya devam eden kimseye bir yıla kadar hapis veya adli para cezası verilir.
Akran çatışması, genel olarak saldırganlığın bir parçası olarak ifade edilmektedir. Oysa zorbalık, saldırganlık ile aynı anlamı taşımamaktadır. Zorbalık, saldırganlığın bir biçimidir ve tahrik edilmeden bir veya daha fazla öğrencinin, kasten bir öğrenciye yapmış oldukları olumsuz davranışlar olarak tanımlanmaktadır.
•Taraflar arasında güç dengesizliğinin olması, •Zorba kişinin kurbana göre güçlü olması veya kendini güçlü görmesi, •Davranışın sürekli ve tekrarlayıcı bir biçimde devam etmesi, Davranışın kasıtlı bir şekilde yapılıyor olması, Zorbalık ile saldırganlık arasındaki temel farklardır.
Düzenlemede, "tekrarlayan çeşitli davranışlarıyla başka bir öğrencinin, sosyal veya duygusal gelişimini olumsuz yönde etkileyecek şekilde akran zorbalığı yapmak." şeklinde anlatılan durumlar da disiplin cezası gerektiriyor.
Zorbalığa maruz kalma riski genellikle okulun ilk yıllarında görülürken, zorbalar ise çoğunlukla son sınıflarda bulunmaktadır. Daha küçük yaşta ve bedence zayıf çocuklar, zorba tarafından mağdur olarak seçilmektedir. Doğrudan fiziksel zorbalığa maruz kalma, genellikle erkek öğrencilerde görülmektedir.
Kendi gücünü daha zayıf kişileri incitmek ya da onları korkutmak için kullanan kişidir. Başka bir deyişle, zorbalığa başvuran, zorbaca davranışı uygulayan kişidir. Zorbalar çoğunlukla; güçlü, atılgan, kolayca düşünmeden davranabilen, saldırganlıktan hoşlanan, popüler bireyler olarak karakterize edilirler.
Zorbalık, psikoloji alanında daha üstün konumda ya da güçlü olanın karşısındaki kişiyi etkilemesi, ezmesi ve gözünü korkutması anlamına gelmektedir. Zorbalık, genel olarak kişinin istediklerini yaptırmak amacıyla ortaya çıkmaktadır.
Dolaylı zorbalık ise, kurbanı sosyal olarak yalnız bırakma, gruptan dışlama, dedikodu yayma, gibi davranışları içerir. Yapılan bu araştırmalarda zorbalığın ülkemizde de yaygın bir biçimde görüldüğü ortaya konulmuştur.
Savunucu: Zorbaya karşı kurbanı savunan kişi ya da kişileri oluşturmaktadır, Zorba Yardımcıları: Zorbalık yapmamakta ancak zorbayı destekleyerek, yüreklendirerek ve kurbana karşı kışkırtarak zorbalık davranışına müdahale olan kişi ya da gruptur.
Zorbaya hakaret etme veya zorbalık etmesini engellemek için fiziksel güç kullanma. Eğer müdahale edemiyorsan veya müdahale işe yaramazsa birinden yardım al. Örneğin, oyun alanında zorbalığa uğrayan birini görürsen koş ve bir öğretmen veya nöbetçi öğretmen bularak ona neler olduğunu anlat.
"sevgili olmak yasaktır" diye bir kural hiçbir okulun yönetmeliğinde yazmaz, yazamaz. yönetmelikte yazmayan bir sebepten dolayı da hiçbir öğrenci okuldan atılamaz.
Evet, okul dışında gerçekleşen kavga, Milli Eğitim Bakanlığı'nın okul disiplin yönetmelikleri çerçevesinde bir disiplin suçu olarak kabul edilmektedir. Okul disiplin yönetmelikleri, öğrencilerin hem okul içinde hem de okul dışında sergiledikleri davranışları düzenlemekte ve buna göre disiplin cezaları uygulanmaktadır.
Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri