Yoklama kaçaklarının, askerlik ödevlerini yerine getirmeleri amacıyla yakalandıklarlarına, vakit geçirmeksizin ve en geç yirmidört saat içerisinde en yakın askerlik şubesine getirilirler. Ancak asker kaçakları yakalansalar bile zorla askerlik yaptırılmaları mümkün değildir.
Yoklama kaçağı yakalanması halinde mesai saatleri içerisinde en yakın askerlik şubesine teslim edilecektir. Mesai saati içerisinde yakalanmadıysa kolluk kuvveti tarafından kendisine 3 gün içerisinde en yakın askerlik şubesine gitmesi için yazılı tebliğ verilecektir. Bu kişiler zorla askere götürülemezler.
Yoklama kaçağı, saklı ve bakayalar Askeralma Kanununun 24'üncü maddesinin birinci fıkrası esaslarına göre idari para cezasıyla cezalandırılır. 2. Bunlardan kendiliğinden gelenler her gün karşılığı 5 Türk Lirası, yakalananlar ise 10 Türk Lirası idari para cezası ile cezalandırılır.
Yoklama kaçağı olan yükümlüler yakalandıklarında idari para cezası ile cezalandırılır. Bunun yanı sıra yakalanmaları durumunda en geç 24 saat içinde askerlik şubesine getirilmektedirler. Kolluk kuvvetlerince asker kaçağı olduğu tespit edilen kişilerin askerlik şubesine teslim edilmesi gerekmektedir.
Yoklama Kaçağı Ceza Davası
Askerlik şubesi, suç dosyasını bu kimsenin nüfusa kayıtlı olduğu yerin cumhuriyet başsavcılığına gönderir. Savcılık yeterli suç delillerinin bulunduğu kanaatine ulaşırsa, kişi hakkında sulh ceza mahkemesinde ceza davası açar.
İlgili 21 soru bulundu
Yoklama kaçağı saklı ve bakayalar Askeralma Kanunu'nun 24. Maddesine göre idari para cezasıyla cezalandırılırlar. Bunlardan kendiliğinden gelenler her gün karşılığı 5 Türk Lirası, yakalananlar ise 10 Türk Lirası idari para cezası ile cezalandırılır.
1. Kanunun 20'nci maddesinin ikinci fıkrasına göre; lisans ve daha aşağı seviyedekilerden azami olarak; lise veya dengi okullarda öğrenim görenler 22 yaşını, fakülte ve meslek yüksekokullarında öğrenim görenler 28 yaşını, geçmemek üzere mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar askerlikleri ertelenir.
Anayasasının 72'nci maddesi gereğince her Türkün hakkı ve ödevidir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her erkek, askerlik hizmeti yapmaya mecburdur. 2. Askerlik hizmeti 7179 sayılı Askeralma Kanunu gereğince düzenlenmiştir ve bu Kanun hükümlerine göre yedek subay, yedek astsubay, erbaş ve er olarak yerine getirilir.
Türkiye. Türkiye'de zorunlu askerlik mevcuttur. Türkiye Cumhuriyeti uyruğundaki her erkek 20 yaşına geldiğinde ilk askerlik yoklamasını yaptırır. Günümüzde askerlik süresi 6 aydır. 26 Haziran 2019 tarihinde yürürlüğe giren yeni askerlik kanunu ile bedelli askerlik kalıcı hâle getirilmiştir.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı her erkek için askerlik çağı, nüfus kayıtlarına göre, 20 yaşına girilen yılın 1 Ocak'ından başlayıp, 41 yaşına girilen yılın 1 Ocak gününde sona erecek.
Tek yolu var ya bedelli ya da çürük raporu.
Bu nedenle 2023 yoklama kaçağı cezasının yukarıda belirtildiği gibi yakalananlar hakkında yoklama kaçağı kaldığı her gün için 10 TL; Kendiliğinden gelenler için yoklama kaçağı durumunda kaldığı her gün için 5 TL; olarak herhangi bir değişiklik yapılmadığını söylemek mümkündür.
Askerlik Yoklama Kaçağı Para Cezası Nereye Ödenir? Askerlik yoklama kaçağı cezasına maruz kalan kişilerin en çok araştırdığı konulardan birisi de cezanın nereye ödeneceğidir. Asker yoklama kaçağı cezası vergi dairelerine ödeme yapmak mümkündür. Ayrıca e-devlet üzerinden de bu ceza bedeli yine ödenmektedir.
Bu durum işçi için haklı bir neden teşkil etmektedir. İşçi, askerlik nedeniyle iş akdini feshederken, ilgili Askerlik Şubesi'nden alacağı sevk belgesini de işverenine vermelidir. Bu durum, haklı nedenle feshin delili niteliğinde olduğundan önemlidir. Fesih, işçi tarafından yazılı bir şekilde gerçekleştirilmelidir.
el Cevab: İslam fıkhında belirli bir süre için askerlik yapmak yükümlülüğü yoktur. -Bununla birlikte üzerinde askerlik şartları oluşanlardan erkek müminlerin cihad farizası şartları oluştuğunda asker olarak cihada iştirak etmeleri farzı kifayedir.
2024 yılı Ekim ayı itibariyle, Milli Savunma Bakanlığı'nın yaptığı açıklamalara göre, 2023 yılında yapılan düzenlemeyle birlikte belirlenen 6 aylık askerlik süresi devam edecektir. Bu süre yedek subay ve astsubaylar için 12 ay olarak uygulanmaktadır. Bu nedenle, 2024 yılında zorunlu askerlik süresi 6 ay olacaktır.
Hizmet süresi, erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 ay olacak. Askerlik hizmet sürelerini, ihtiyaca göre bir katına kadar artırmaya veya yarısına kadar azaltmaya Cumhurbaşkanınca karar verilebilecek. Bu şekilde belirlenen hizmet süresi 6 aydan az olamayacak.
Türkiye'de askerlik hizmeti
Türkiye'de zorunlu askerlik hizmeti uygulanır. Osmanlı'da 1916'da çıkarılan bir yasaya göre her erkek 20 yaşına geldiğinde ilk askerlik yoklamasını yaptırır. Günümüzde yükseköğrenim görenlerde zorunlu hizmet süreleri yedek subay ve yedek astsubay olanlar için 12 ay, er olanlar için 6 aydır.
Genelkurmay Başkanlığı, çatışma bölgesinde profesyonel asker uygulamasına geçildiğini duyurdu.
2023 yılının ilk yarısında ödenecek bedelli askerlik tutarı 104.084,16 TL lira. Ek Bedel Tutarı (Aylık) : 3.500 x 0,433684 x 1 = 1.517,89 TL (Yoklama Kaçağı/Bakayalar için) üzerinden uygulanacaktır.
Buna göre; 2023'ün Ocak-Haziran döneminde 104 bin 84 TL olan bedelli askerlik ücreti Temmuz-Aralık dönemi için 122 bin 351 liraya çıkartıldı.
Aile Sağlık Merkezi doktorlarının yapacağı muayeneler sonrası psikolojik ve bedensel bazda sağlık problemi olan vatandaşlar askeri hastanelere yönlendirilir ve oradan ayrıntılı inceleme istenir. Askeri hastanede yapılan kontroller sonra heyetinin aldığı kararla “Askerliğe elverişli değildir” çürük raporu verilir.
8. 2023 yılı içinde lise ve üzeri seviyedeki okullardan mezun olan yükümlülerden, erteleme hakkını kullanmak isteyenlerin, 31 Aralık 2023 tarihine kadar dilekçe ve mezuniyet veya ilişik kesme belgeleri ile birlikte en yakın askerlik şubesine müracaat etmeleri veya e-Devlet üzerinden başvurmaları gerekmektedir.
Askerlik erteleme işlemi e-devlet sistemi üzerinden ya da ikamet adresinize yakın askerlik şubesine giderek yapabilirsiniz. Askerliğinizi ertelemeniz için bir gerekçeniz olması oldukça önemlidir. Gerekçeniz yoksa erteleme işlemi gerçekleşmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri