Derin bir tencerenin içerisine domatesleri, zeytinyağını ve tuzu koyun. Karışımı orta ateşte yaklaşık 1 saat ara ara karıştırarak pişirin. Domates konservesi karışımını daha önce kaynar suyla temizlediğiniz cam kavanozlara dökün. Kapağını kapattığınız kavanozları ters çevirin ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
Çok küçük doğramaya gerek yok. Bizimkiler sulu olduğu için ben suyunu süzdüm eğer daha etli susuz olsun diyorsanız siz de doğradığınız domateslerin suyunu süzün. Daha sonra kavanozlara dolduruyoruz ama hava almayacak şekilde sürekli elinizi içine bastıra bastıra sıkıştırın hem böylelikle daha çok domates alır.
Yapacağınız yemeklerde kullanacağınız kadar domatesi ayrı ayrı poşetlere koyun. Poşetin havasını alıp, dibinden düğüm atın. Ardından dondurucuya kaldırın. Hazırladığınız kışlık domatesleri 9-10 ay kadar dondurucuda saklayabilirsiniz.
Taze domatesleri buzlukta saklamanın en pratik yolu tabii ki onları bütün halde saklamak. Bunun için yapmanız gereken domatesleri güzelce yıkayıp kurulamak. Hemen ardından sap kısmında yer alan yeşil kısmı bir bıçak ya da oyacak yardımıyla güzelce ayıklamak ve buzdolabı poşetlerine ya da kilitli poşetlere pay etmek.
Domatesler kısık ateşte ara sıra karıştırılarak suyunu çekene kadar pişirilir. Pişen domatesler sıcak sıcak kuru ve iyice yıkanıp kurulanmış kavanozlara doldurulur. Kavanozların kapağı sıkıca kapatılır. Ters çevrilerek vakumlanır ve bir gün böyle bekletilir.
İlgili 42 soru bulundu
Dr. Özyaral, özellikle konserve yaparken domatesin kabuğunun kullanılması gerektiğine dikkat çekti. Domatesin kabuğunun ziyan olmaması için konservede rende tekniğini kullanan Özyaral, “Kış domatesi güneşle tanışmamış oluyor ve içinde D vitaminini yaşatmıyor.
Küp küp doğrayıp, derince bir tencereye alın. Üstüne tuz ve şekerini ilave edin, yağı da gezdirip güzelce karıştırın ve ocağın altını açın. Kaynamaya başladıktan sonra, 1,5 saat boyunca ara ara karıştırarak domateslerinizi pişirin. Kavanozları ve kapaklarını kaynar suda sterilize edin ve güzelce kurulayın.
Domates sosu, kışlık menemen, domates konservesi, sarımsak ve fesleğen eklenen aromalı domates sosları, buzluğa domates atma ve listede göreceğiniz değişik değişik yöntemler… Damak zevkinize uyacağını düşündüğünüz bir yöntemi seçerek hazırlıklara başlayabilirsiniz.
Bunun için domatesleri geniş bir meyve tabağına ya da derin bir cam kasenin içine baş aşağı koyun. Yani sap kısımları aşağıda kalmalı. Baş aşağı saklanan domatesler, daha uzun süre taze kalacaklardır. Domatesin sap kısmı aşağıda kalınca, sapın bağlandığı noktadan daha az hava ve nem girecektir.
Dondurulmuş domatesleri rendeleyerek veya doğrayarak yemeklerde kullanabilirsiniz. Ayrıca sebze ve mercimek çorbası pişirirken bütün olarak da kullanabilirsiniz (sonradan blenderdan geçirdiğiniz çorbalarda). Domatesin bütün olarak saklanması çok yer kaplaması bakımından tercih edilmeyebilir.
Ellerinizin yanmaması için havlu ya da fırın eldiveni kullanabilirsiniz. Kavanozların ağzını sıkıca kapattıktan sonra ters çevirip bir gece bekletin. Hazırladığınız sosları, domates kullandığınız tüm tariflerde kullanabilirsiniz.
Saklama aşamasında ise kavanozları elinizden geldiğince kuru, serin ve hava almayan ortamlarda saklamaya çalışın. Bu mutfaklardaki dolaplarınızın içleri olabilir, varsa kilerleriniz olabilir. Kapağını açtığınız ürünleri de buzdolabında saklayabilirsiniz.
Genelde, domatesin hem bol bulunduğu hem de fiyatının daha ucuz olduğu Temmuz-Ağustos aylarında domates konservesi yapılır. İklimin daha ılıman olduğu bölgelerde Eylül ayında da domates bol bulunduğundan, domates konservesi yapmak için daha uzun bir döneme sahip olurlar.
* Konservelerinizi açtıktan sonra 2 gün içerisinde tüketin.
Konserve yapılacak sebzeler, düdüklü tencere gibi basınçlı kaplarda asitlik derecesine bağlı olarak 10-20 dakika kaynatılmalıdır. Asitlik seviyesi yüksek olan meyve ve domates gibi gıdalar, ortalama 20 dakika kaynatılmalıdır.
Temiz ve kuru cam kavanozlara domateslerimizi koyup sıcak kavanoz kapaklarımızı kurulayarak sıkıca kapatıyoruz ve kavanozları ters çevirerek koyuyoruz. Bu aşamaya dikkat edin sıkıca kapatmazsanız veya kapak yamuk çıkarsa sıcak domates eline boşalıp yakabilir. Aman dikkat!
Tencere soğuyana kadar kapağını açmayın, soğuduktan sonra el blendırı ile domatesleri sos haline getirin ve bir huni kullanarak pet şişelere doldurun. İsterseniz daha da emniyetli olsun derseniz az miktarda tereyağı veya margarini eritip pet şişeye çok az dökün ki domates sosunun hava ile teması tamamen kesilsin.
Domatesleri yıkayıp kabuğunu soymadan doğruyorum küçük küçük küp şeklinde. Birer pişirimlik saklama poşetlerine koyup pipetle havasını alıyorum. Bu şekilde dondurucuya yerleştiriyorum. Kullanacağım zaman buzluktan çıkarıp çözülmeden öylece atıyorum tencere/tavaya.
Bilim insanları, mutfakların vazgeçilmezi domatesin kesinlikle buzdolabında muhafaza edilmemesi gerektiğini açıkladı. Bilim insanları, mutfakların vazgeçilmezi domatesin kesinlikle buzdolabında muhafaza edilmemesi gerektiğini açıkladı.
Kabarma, bombeleşme varsa bu clostridium botulinum adlı bakterinin ürediğini gösterir ve asla tüketilmemelidir. Kapak eğer sızdırmışsa, küflenme varsa kesinlikle bu konservenin de tadına bile bakılmamalıdır. Kapağı açtığınızda renginde, kokusunda, değişiklik varsa bu konserve de tüketilmemelidir.
Kış ayına konserve hazırlamak için en uygun vakit aralığıdır temmuz ve ağustos. Pişirmeden kışlık domates sosu yapmak için gerekli olan malzemeler yalnızca domates, sıcak su ve slikon muffin kapları. Domatesin en olgun olduğu dönemde, ağustos ayındayız.
- Güvenli ve sağlıklı konserve yapımında sıcaklık derecesi ve uygulama süresi önemlidir. Isıtma süresi besinin asit miktarına bağlıdır. Domates gibi asit oranı yüksek sebzeler ortalama 15-20 dakika kaynatılmalıdır. Sebzeler parçalandıktan sonra pişirme işlemi yapılmalıdır.
Domates konservesi karışımını daha önce kaynar suyla temizlediğiniz cam kavanozlara dökün. Kapağını kapattığınız kavanozları ters çevirin ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Soğuyan domates konservelerini karanlık ve serin bir mutfak dolabında saklayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri