Ülkemiz de yetiştiriciliği fazla yapılan şeftali ağacı anaç yapısı ve çeşitlere göre ağaç başı meyve miktarı değişmektedir. Her çeşit aynı meyve iriliğine sahip değildir. Genel olarak tam verime yatmış şeftali ağacından ağaç başı 50-60 kg meyve alınır.
Her rakımda yetişen şeftali ağacı bakımı ve yetiştiriciliği zahmetsizdir. Dönüm başına dikimi yapılacak olan şeftali ağacı üretim şekline göre sayısı değişmektedir. Yarı bodur üretilen şeftali çeşitleri fidanlar arası 3 metre sıra arsı 5 metre şeklinde dikim yapılıp dönüme 66 adet şeftali ağacı dikilir.
Ø Sert çekirdekli bir meyve bahçesinde dönüme ortalama 4 ton verim hedeflenmelidir. Tam verim yarı bodur anaçlar ile 4. sene yakalanır.
-Verime Geçmiş Bir Yarıbodur Beyaz Nektarin Fidanı Kaç Kilo Meyve Verir:Nektarin fidanı tarlada ağaç başı 50-100 kg meyve verebilir.Saksıda bu verim düşecektir.
Şeftali Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir? Şeftali fidanı dikimi kurallara uygun bir şekilde yapıldıysa, fidanlar yeterli besini alabilmişlerse ve sağlıklı gelişimleri söz konusu ise normal şartlarda iki yıl sonra meyve verirler. Ancak istikrarlı bir biçimde verime ve düzene girmesi 5 yılı bulabilmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Şeftali ağacı, bölgenin iklimine göre farklı suya ihtiyaç duyar. İlk dikildiği zaman çok sulanması gerekir. Mayıs ayında şeftali ağacının sulanmaya başlanması ve Ağustosa kadar sulamaya devam edilmesi gerekir. Meyvelerin büyük ve kaliteli olması için hasat yapılmadan önce bol sulanması çok önemlidir.
Bunlar da çiftlikten… Çekirdekten yetişen şeftaliler. Çekirdekten yetişen ağaçlar meyve vermez, verse de yenmez vs gibi söylemler tamamen yersiz ve anlamsızdır. Bir bitki için, üremenin en doğal hali çekirdekten yetişmesidir.
Meyve kabuğu rengi çoğunlukla kırmızı, meyve et rengi sarı ve orta serttir. Orta sulu, orta aromalı, çekirdek tadı tatlı bir çeşittir. SÇKM % 16,5'dir. Ortalama meyve ağırlığı 32 g ve ağaç başına ortalama verim 37 kg'dır.
Meyve ağaçları, geleneksel bahçelerde 3. ya da 4. yıl meyve vermeye başlarken bodur meyve fidanları ise, genellikle 2. yıl sonunda istenen verime ulaşır. Bahçenin 4. yılında ise, ekonomik verime geçer.
Sert çekirdekli bahçelerin dikim sistemi genelde 2,5m x 4,5m ile dönüme 88 adet fidandır.
Sorumuzun cevabına gelirsek; genel olarak dikimden sonraki 1 yıl içerisinde fidanlarınız az da olsa meyve vermeye başlar. Fakat genel olarak tam meyve verimine 4-5 yaşında geçer.
Ülkemiz de yetiştiriciliği fazla yapılan şeftali ağacı anaç yapısı ve çeşitlere göre ağaç başı meyve miktarı değişmektedir. Her çeşit aynı meyve iriliğine sahip değildir. Genel olarak tam verime yatmış şeftali ağacından ağaç başı 50-60 kg meyve alınır.
Eğer uygun koşullar sağlanırsa şeftali ağacı genelde 1 ya da 2 yılda bir meyve verir. Diğer bir ifadeyle fidanı ile beraber alındığında ve uygun koşullar içinde, bir veya iki yıl sonra meyve vermeye başlar. Bodur veya yarı bodur fidanlar üzerinden ise bu durum daha erken bir zamana çekilebilir.
Şeftalinin çoğaltılmasında çeşitli anaçlardan yararlanılır ve ağacın ömrü de anaca göre değişir. Bu süre yaklaşık olarak şeftali çöğürü üzerinde 30 yıl, badem anacında 25 yıl, erik üzerinde 50 yıl ve kaysı üzerinde 40 yıl olarak bilinmektedir.
Genellikle şeftali fidanında hasat dan önce sulama yapılır hasat sonuna kadar sulama yapılmaz. Hasat bittikten sonra sulaması iklim ve toprak yapısına göre değişip yazları 7-10 günde bir kışları 10-15 günde bir sulama yapılmalıdır. Kışın iklimin çok kurak gitmediği bölgelerde sulama yapılmasına gerek yoktur.
Üretim yöntemine göre dikim mesafesi farklılık gösterir. Şeftali fidanı klasik anaçla üretilen fidanlar sıra arası ve fidan arası 5 metre, yarı bodur anaçla üretilen fidanlar sıra arası 5 metre fidan arası 3 metre, bodur anaçla üretilen fidanlar sıra arası 4 metre fidan arası 2 metre şeklinde dikim yapılır.
Sonuç olarak, fındık ağaçları, vişne ağaçları, kayısı ağaçları ve erik ağaçları, en hızlı meyve veren ağaç türleri arasındadır. Bu ağaçlar, bahçenizde lezzetli meyveler almanızı sağlayacak ve çabuk büyüme hızları sayesinde kısa sürede gölge sağlayacaklar.
Bu nedenle; meyve ağaçlarının sağlıklı gelişmesini istiyorsanız düzenli aralıklarla sulama yapın.
Meyve ağaçlarının bir yıl meyve verip, ertesi yıl çok az meyve vermesi ya da hiç meyve vermemesi periyodisite olarak adlandırılır.
Normal verim döneminde vişnenin ortalama verimi 1.000 kg/da'dır.
Sorumuzun cevabına gelirsek; genel olarak dikimden sonraki 1 yıl içerisinde fidanlarınız az da olsa meyve vermeye başlar. Fakat genel olarak tam meyve verimine 4-5 yaşında geçer.
Bodur veya yarı bodur anaçlarda 1-2 sene içinde meyve verir fakat ağacın gelişimi için meyvelerin koparılması gerekir. Meyveler kopartılmaz ise ağaç gelişimi yavaşlar. Klasik anaçlarda ise 4-5 yıl sonra yatarlar. Tam verime ise 6-7 yaşında yatarlar.
Aşılı açık kök yarı bodur şeftali fidanları yaprak dökümüyle beraber (Genelde Aralık ayı ilk haftasından itibaren) , Bölgelere ve rakıma göre Nisan ayının son haftasına kadar dikilebilmektedir.
Klasik anaçla üretin şeftali fidanları 5-7 yıl sonra verime yatarlar. Tam verime ise 10-12 yaşında yatarlar. Meyve verme zamanı çeşitlere ve iklim yapısına göre değişir. Erkenci şeftali çeşitleri mayıs ayında hasatta başlar, diğer çeşitlerler de haziran da başlar ağustos sonuna kadar devam eder.
Şeftali ağacının dikimi için en uygun zaman, baharın başlangıcı ya da sonbaharın sonu olarak bilinir. Şeftali ağacının sağlıklı büyümesi ve meyve vermesi adına düzenli bir gübreleme önerilir. Şeftali çekirdeğiyle bahçede bol meyve veren bir ağaç yetiştirmek, doğru adımlar takip edildiğinde mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri